dla pewności sprawdź czy nie ma "obcych"i obserwuj czy kropki się nie powiększają

ja też postanowiłam zostać przy Phalaenopsis (no i Vandach). Phalaenopsisy są piękne i łatwe w uprawie. no i chcą mi kwitnąć. inne storczyki mogę podziwiać u innych, ja ich zbierać już nie będę, bo po co, jak i tak nie chcą u mnie rosnąć (ale te co już mam to będę trzymać, może coś z nich będzie). najlepiej jest skupić się na 2,3 rodzajach, które dobrze się czują w naszych warunkach. bardzo ciekawe są kolekcje pełne różnych storczyków, ale niestety każdy storczyk ma inne wymagania i trudno uprawiać 20 róznych rodzajów w jednym miejscu.sonia pisze:Dorelo śliczny i wielkimam jedno dendrobium, ale jakoś mnie chyba nie lubi, poza tym wystawiłam na balkon, a tam mimo zachodniej ekspozycji miał za dużo słońca i liście się spiekły
i mam też mam jedno cymbidium i jedną cambrię, ale stwierdzam, że zostanę przy phalaenopsis i paphiopedilum i jedynie to skuszę się na Vandę, a wszystkie inne storczykowe ślicznotki będę podziwiała u innych forumowiczów ;:225