Olbrzymia lilia himalajska (Cardiocrinum giganteum.)
- dorkow0
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Olbrzymia lilia himalajska (Cardiocrinum giganteum.)
damek 1718, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Mam nadzieję, że w końcu dochowam się okazu... Pozdrawiam... 

- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To mnie zaskoczyłaś, ze przezimowała u Ciebie.Nie wiem może tez zależy to od zimy. Moze tez spróbuje kiedys jakąs przybyszowa cebule przezimować, troche ich będę miał, bo miałem dwie lilie
Ciekawe, czy przetrzyma Twoja lilia kolejna zimę ....
pozdrawiam
To życzę powodzenia
, bo warto.
pozdrawiam

pozdrawiam

-- 29 sty 2013, o 10:25 --vita pisze:Moje cardiocrinum zimowało w gruncie dobrze, fakt, że pod grubą warstwą kory.
Niestety cebulki przybyszowe też posadziłam do gruntu, późno i nie dały rady przezimować.
Ubiegłej wiosny posadziłam kolejną cebulę i czekam. Damek, gratuluję okazu. Prawda, że zapach ma obłędny...ech!
To życzę powodzenia

pozdrawiam
dorkow0 pisze:damek 1718, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Mam nadzieję, że w końcu dochowam się okazu... Pozdrawiam...
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- gosia79z
- 200p
- Od: 19 sty 2011, o 18:36
Ach, cudne te lilie, ale cena cebul powala...Zajrzałam przed chwilą na all, od 60zł do 78zł za cebulę.Pewnie kiedyś w końcu się skuszę.
-
- Od: 5 sie 2009, o 20:08
Łatwo sprawdzisz wykopując całą karpę. Jeśli przezimowała, to możesz mieć kilka cebulek przybyszowych. Chyba powinieneś je rozsadzić. Szkoda, że nie masz więcej zdjęć. Jaka była wysoka? Jeśli udało się przezimować to zrób fotki. Ciekawa jestem bardzo. Mnie z cardiocrinum nie przeszło, dwie następne cebule rosną w ogródku.
A cena, cóż musi być taka, skoro trudno pozyskać rośliny i z cebulek przybyszowych i z nasion. Pozdrawiam.
A cena, cóż musi być taka, skoro trudno pozyskać rośliny i z cebulek przybyszowych i z nasion. Pozdrawiam.
-
- Od: 5 sie 2009, o 20:08
Jest! Udało mi się dzisiaj dokopać, najwyższa pora, bo wcześnie zaczyna wegetację.

Do doniczki poszło tymczasem kupione w tym roku.

Do doniczki poszło tymczasem kupione w tym roku.
Chwalcie się proszę swoimi liliami.
Mam pytanie: jaka /mniej-więcej/ powinna być wielkość cebuli zdolnej do kwitnienia?
Mam pytanie: jaka /mniej-więcej/ powinna być wielkość cebuli zdolnej do kwitnienia?
- damek1718
- 1000p
Cebula, która powinna zakwitnąć powinna być wielkości pięści dorosłego człowieka (faceta)
.

Ada pisze:Chwalcie się proszę swoimi liliami.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- sawczenko
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czytam i czytam i widzę, że popełniliśmy wszystkie możliwe błędy, ale lilia rośnie i ma już 3 liście.
Nie dość, że z niewiedzy posadzona była na jesieni z innymi liliami, to jeszcze zakopana na jakieś 10 cm. Cóż, podejrzewam, że w tym roku nie zakwitnie, bo jakoś strasznie wielka nie była, choć zdecydowanie większa od reszty.
Nie dość, że z niewiedzy posadzona była na jesieni z innymi liliami, to jeszcze zakopana na jakieś 10 cm. Cóż, podejrzewam, że w tym roku nie zakwitnie, bo jakoś strasznie wielka nie była, choć zdecydowanie większa od reszty.
- damek1718
- 1000p
Moja lilia po zimie szaleje.
Pozostawiłem ją w donicy i jest teraz w niej 3 cebule wielkości pieści. Czy zakwitnie??
okaże się. Trochę się spóźniłem bo mogłem jednak porozsadzać cebule zanim jeszcze wypuściły liście. No ale cóż.......

PS. ja wiem , ze ta pończocha to mało urodziwa , ale jedyne co mogłem miekiego znaleźć do podwiązania.

PS. ja wiem , ze ta pończocha to mało urodziwa , ale jedyne co mogłem miekiego znaleźć do podwiązania.

- ultraviolet
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 22:16
Zaczynam zazdrościć
i żałować, że nie kupiłam jej w tym roku.
Rajstopki super
.

Rajstopki super

- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Witam wszystkich,
Od dawna podoba mi się ta lilia ale cena zaporowa tym bardziej że mogłaby nie przezimować. Pomysł na sadzenie w donicy i zimowanie w chłodnym pomieszczeniu bardzo dobry chyba jednak zmienię zdanie i kupię cebulę i może nasiona do kompletu, tak aby za parę lat doczekać paru szt.
Czy już komuś z Was wykiełkowały nasionka? Jakiś sposób na przyśpieszenie kiełkowania?
Od dawna podoba mi się ta lilia ale cena zaporowa tym bardziej że mogłaby nie przezimować. Pomysł na sadzenie w donicy i zimowanie w chłodnym pomieszczeniu bardzo dobry chyba jednak zmienię zdanie i kupię cebulę i może nasiona do kompletu, tak aby za parę lat doczekać paru szt.
Czy już komuś z Was wykiełkowały nasionka? Jakiś sposób na przyśpieszenie kiełkowania?
- damek1718
- 1000p
Ewo odradzam sianie. Nasiona kiełkują rok. Wymagają stratyfikacji. Trochę z tym pracy jest. Rośliny z nasion kwitną po 10 latach w optymalnych warunkach uprawy.
Bardziej opłaca się kupić cebulę, która już jest zdolna do zakwitnięcia. Uwaga jest ona monokarpiczna, czyli po kwitnieniu obumrze wydając potomne cebule, które zakwitną ponownie za 3 lata.
Stad masz odpowiedz dlaczego ta lilia jest taka droga.
Pociesze cie, ze z jednej cebuli, która rośnie w donicy może wyrosnąć 3 cebule średniej wielkości (cebula korony cesarskiej) i 2-3 małe (cebula szalotka)
Pytanie teraz ile jesteś w stanie zapłacic za cebulę?
Bardziej opłaca się kupić cebulę, która już jest zdolna do zakwitnięcia. Uwaga jest ona monokarpiczna, czyli po kwitnieniu obumrze wydając potomne cebule, które zakwitną ponownie za 3 lata.
Stad masz odpowiedz dlaczego ta lilia jest taka droga.
Pociesze cie, ze z jednej cebuli, która rośnie w donicy może wyrosnąć 3 cebule średniej wielkości (cebula korony cesarskiej) i 2-3 małe (cebula szalotka)

Pytanie teraz ile jesteś w stanie zapłacic za cebulę?

- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Lilia chodzi za mną od dawna ale ciągle mam obawy czy jest zdolna zakwitnąć.
damek1718 moim zdaniem 20 zł to bym się skusiła.
Mam jeszcze pytanie bo może nie rozumiem - jeśli zakwitła np.w tym roku to następne kwitnienie dopiero za 2-3 lata?
damek1718 moim zdaniem 20 zł to bym się skusiła.
Mam jeszcze pytanie bo może nie rozumiem - jeśli zakwitła np.w tym roku to następne kwitnienie dopiero za 2-3 lata?