jako nowa użytkowniczka forum, po początek proszę o identyfikację moich kaktusów, o których zupełnie nic nie wiem

z góry dziękuję za pomoc w identyfikacji

pozdrawiam

To prawda niestetyLiczi123 pisze:Małe uzupełnienie kolegi wyżej:
10. STRASZNIE powyciągana Rebutia
29. wygląda na wyciągniętą Lobivie
Od siebie dodam, że rośliny wyglądają na powyciągane. Tzn, że mają za mało słońca lub były podlewane w zimie.

ciernie nie są pomalowaneLiczi123 pisze: 75. Ferocactus (Jeśli ciernie nie są pomalowane, tylko oryginalnie mają taki kolor, to to będzie najprawdopodobniej F. latispinus)

Jak na moje amatorskie oko, żaden z tych okazów nie wygląda na więcej niż 10 lat. Myślę, że większość mieści się w granicy 3-7 lat. A jaką mają ziemię? Jeśli to zwykły torf, to warto byłoby przesadzić je do mieszanki ziemia-piasek-żwir (Ważne, aby żwiru i piasku było więcej niż ziemi). Jeśli jakiś typ mój i Mateusza się nie pokrywają (A widzę, że są takie), to zapewne Mateusz ma rację.B0gd4n pisze: Czy można określić mniej więcej wiek tych kaktusów?
 Choć jednak zdecydowanie łatwiej (dla identyfikujących) byłoby wrzucać np. po 10 fotek, na każdej po jednym, lub dwa kaktusy
  Choć jednak zdecydowanie łatwiej (dla identyfikujących) byłoby wrzucać np. po 10 fotek, na każdej po jednym, lub dwa kaktusy