Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
Tak, na zdj. nr 2 niedobór magnezu
- cydynka
- 100p
- Od: 24 sty 2013, o 08:34
Czyli już idę robić oprysk magnezem (siarczanem magnezu),a co do pierwszego zdjęcia to co to za dolegliwość i czy to ustrzelić?
pozdrawiam Monika
- pilosula
- 100p
- Od: 26 cze 2012, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
cydynka te ciemne plamy to może być sucha zgnilizna - potrzebny oprysk cytrynianem wapnia lub saletrą wapniową.
Zmiany nie znikną ale zatrzymają się.
Skręcanie liści to może być także objaw przekarmienia ale wtedy liść jest bardzo ciemno zielony, skórzasty, pofałdowany a czubek nie ma jasnej barwy,
Zmiany nie znikną ale zatrzymają się.
Skręcanie liści to może być także objaw przekarmienia ale wtedy liść jest bardzo ciemno zielony, skórzasty, pofałdowany a czubek nie ma jasnej barwy,
-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
Miesiąc temu tupiłem na targu sadzonki z owocami (a właściwie po 1 owocu w gronie /2 grona) przez ten czas słabo rośną. Kwitło już tydzień temu 3 grono i chyba nie zostało zapylone (dzwi z siatką 1,5 cm a okno były przez cały czas otwarte nawet w nocy). Czy z tego grona jeszcze coś będzie? a może mają jakąś chorobę
większe zdjęcia po kliknięciu

większe zdjęcia po kliknięciu

- cydynka
- 100p
Ale oprysk cytrynianem wapnia na cały krzak czy tylko na owoce?
pozdrawiam Monika
- pilosula
- 100p
- Kontakt:
cytrynianem wapnia możesz pryskać i krzak i owoce, ja u siebie robię opryski regularnie co tydzień
marcinek123 jak nie ma kwiatów to prawdopodobnie pomidor został zapylony. A to że słabo rosną to inna sprawa. To może być kwestia niedoborów lub złego nawożenia.
Pokaż zdjęcie całego krzaka, i liścia.
marcinek123 jak nie ma kwiatów to prawdopodobnie pomidor został zapylony. A to że słabo rosną to inna sprawa. To może być kwestia niedoborów lub złego nawożenia.
Pokaż zdjęcie całego krzaka, i liścia.
Pilosula i inni znający się - pisałaś o skórzastych pofalowanych liściach przy przekarmieniu, czy to może wyglądać tak:

Właściwie to nie wiem czy to możliwe, bo na części innych (głównie Maskotki) widać już niedobory magnezu. Jednak ten (Marianna's Peace) i inne o ziemniaczanych liściach (Brandywine), na nowych liściach mają takie kapuściane bąble.
Tymczasem Zielona Zebra wybrzusza i zawija listki:

Nawożone były pokrzywówką tydzień temu, teraz chciałam dać nawóz Substral do pomidorów+magnez dolistnie dla tych, które mają jego niedobory. Ma to sens?

Właściwie to nie wiem czy to możliwe, bo na części innych (głównie Maskotki) widać już niedobory magnezu. Jednak ten (Marianna's Peace) i inne o ziemniaczanych liściach (Brandywine), na nowych liściach mają takie kapuściane bąble.
Tymczasem Zielona Zebra wybrzusza i zawija listki:

Nawożone były pokrzywówką tydzień temu, teraz chciałam dać nawóz Substral do pomidorów+magnez dolistnie dla tych, które mają jego niedobory. Ma to sens?
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
Na kilku krzaczkach w folii (sianych na początku maja) mam takie same objawy co logitech55. Podlane zostały pokrzywówką a pod korzenie szczypta nawozu guano.
- pilosula
- 100p
- Kontakt:
Mzimu na pierwszym zdjęciu nie jest to jeszcze nic strasznego, liście nie są powykręcane - bąble to reakcja na azot . Ja bym się nie przejmowała ale też nie zasilała.
Na drugim zdjęciu to wydaje mi się że to taka uroda tej odmiany. Podobnie ma odmiana Opalka - przez cały czas poskręcane liście ale zdrowo zielone i bez oznak niedoborów.
Jeśli ten pomidor nie rośnie na oborniku to zasilaj. forumowicz jest bardziej kompetentny w sprawie nawożenia. Tylko temat nawożenia to do innego działu
Tak wyglądał mój pomidor - wygląda na przenawożenie. Na zdjęciu tego nie widać ale najmłodsze liście są rozjaśnione. Jest silnie poskręcany, czubek cienki. Ponieważ jest to pomidor "do nauki" testuję na nim wszystko
Wydłużyłam bardzo przerwy w podlewaniu aby stężenie soli w podłożu wzrosło. Trzymałam go długo bez wody ok 12 dni
Jak już go podlałam to z dużym stężeniem NPK + pokrzywa. Miał dwie takie kuracje. W tej chwili czubek pięknie się wyprostował liście nabrały zdrowego koloru. Nawet nie dostał bąbli na liściach. Wniosek z tego taki że ten pomidor był głodny. Dodam iż rośnie na oborniku. Jak zrobię zdjęcie to wrzucę.

Na drugim zdjęciu to wydaje mi się że to taka uroda tej odmiany. Podobnie ma odmiana Opalka - przez cały czas poskręcane liście ale zdrowo zielone i bez oznak niedoborów.
Jeśli ten pomidor nie rośnie na oborniku to zasilaj. forumowicz jest bardziej kompetentny w sprawie nawożenia. Tylko temat nawożenia to do innego działu

Tak wyglądał mój pomidor - wygląda na przenawożenie. Na zdjęciu tego nie widać ale najmłodsze liście są rozjaśnione. Jest silnie poskręcany, czubek cienki. Ponieważ jest to pomidor "do nauki" testuję na nim wszystko

Jak już go podlałam to z dużym stężeniem NPK + pokrzywa. Miał dwie takie kuracje. W tej chwili czubek pięknie się wyprostował liście nabrały zdrowego koloru. Nawet nie dostał bąbli na liściach. Wniosek z tego taki że ten pomidor był głodny. Dodam iż rośnie na oborniku. Jak zrobię zdjęcie to wrzucę.

-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 maja 2013, o 20:01
Tydzień i dwa tygodnie temu prysnęłam pomidory revusem na ZZ. Pojawiła mi się w tym czasie plamistość brunatna, czy mogę czymś prysnąć krzaki np. jutro? Są preparaty na plamistość czy potocznie zwana jest ona szarą pleśnią, bo już się pogubiłam?
Brunatna plamistość i szara pleśń to dwie różne choroby grzybowe. Tym Revusem dwa razy pod rząd to chyba nie bardzo dobrze. Nalepiej stosować dwa środki o różnym składzie i mechaniźmie działania.
Może uda ci się znaleźć coś co działa i na ZZ i na brunatną plamistość:
http://www.minrol.gov.pl/pol/Informacje ... ony-roslin
Może uda ci się znaleźć coś co działa i na ZZ i na brunatną plamistość:
http://www.minrol.gov.pl/pol/Informacje ... ony-roslin
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
Monika2013
signum jest na szarą pleśń, i wszelką plamistość liści
wypróbuj a na pewno będziesz zadowolona, do opryskiwacza dwu- litrowego dodaj po dwie szczypty saletry wapniowej,
potasowej, i siarczan magnezu, jeśli opryskiwacz jest litrowy, dodaj po szczypcie.
signum jest na szarą pleśń, i wszelką plamistość liści
wypróbuj a na pewno będziesz zadowolona, do opryskiwacza dwu- litrowego dodaj po dwie szczypty saletry wapniowej,
potasowej, i siarczan magnezu, jeśli opryskiwacz jest litrowy, dodaj po szczypcie.
Pozdrawiam, Agata.
-
- 50p
- Od: 3 cze 2013, o 06:59
Może doradzi mi ktoś jaki oprysk najlepiej zwalczy septorioze?Mam w domu Acrobat ale nie wiem czy od takich oprysków zaczynać były tylko pryskane Timorexem(wyciąg z drzewa herbacianego)do tej pory. 

- cydynka
- 100p
no ZZ u mnie ,komunikat aktywny...co robić?
pozdrawiam Monika