Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Post »

Tak, na zdj. nr 2 niedobór magnezu
Awatar użytkownika
cydynka
100p
100p
Od: 24 sty 2013, o 08:34

Post »

Czyli już idę robić oprysk magnezem (siarczanem magnezu),a co do pierwszego zdjęcia to co to za dolegliwość i czy to ustrzelić?
pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
pilosula
100p
100p
Od: 26 cze 2012, o 14:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

cydynka te ciemne plamy to może być sucha zgnilizna - potrzebny oprysk cytrynianem wapnia lub saletrą wapniową.
Zmiany nie znikną ale zatrzymają się.

Skręcanie liści to może być także objaw przekarmienia ale wtedy liść jest bardzo ciemno zielony, skórzasty, pofałdowany a czubek nie ma jasnej barwy,
marcinek123
100p
100p
Od: 28 mar 2013, o 18:02

Post »

Miesiąc temu tupiłem na targu sadzonki z owocami (a właściwie po 1 owocu w gronie /2 grona) przez ten czas słabo rośną. Kwitło już tydzień temu 3 grono i chyba nie zostało zapylone (dzwi z siatką 1,5 cm a okno były przez cały czas otwarte nawet w nocy). Czy z tego grona jeszcze coś będzie? a może mają jakąś chorobę
większe zdjęcia po kliknięciu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cydynka
100p
100p

Post »

Ale oprysk cytrynianem wapnia na cały krzak czy tylko na owoce?
pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
pilosula
100p
100p
Kontakt:

Post »

cytrynianem wapnia możesz pryskać i krzak i owoce, ja u siebie robię opryski regularnie co tydzień

marcinek123 jak nie ma kwiatów to prawdopodobnie pomidor został zapylony. A to że słabo rosną to inna sprawa. To może być kwestia niedoborów lub złego nawożenia.
Pokaż zdjęcie całego krzaka, i liścia.
Mzimu
200p
200p
Od: 29 maja 2011, o 20:50

Post »

Pilosula i inni znający się - pisałaś o skórzastych pofalowanych liściach przy przekarmieniu, czy to może wyglądać tak:

Obrazek
Właściwie to nie wiem czy to możliwe, bo na części innych (głównie Maskotki) widać już niedobory magnezu. Jednak ten (Marianna's Peace) i inne o ziemniaczanych liściach (Brandywine), na nowych liściach mają takie kapuściane bąble.

Tymczasem Zielona Zebra wybrzusza i zawija listki:
Obrazek

Nawożone były pokrzywówką tydzień temu, teraz chciałam dać nawóz Substral do pomidorów+magnez dolistnie dla tych, które mają jego niedobory. Ma to sens?
Pozdrowienia,
Gośka
marcinek123
100p
100p
Od: 28 mar 2013, o 18:02

Post »

Na kilku krzaczkach w folii (sianych na początku maja) mam takie same objawy co logitech55. Podlane zostały pokrzywówką a pod korzenie szczypta nawozu guano.
Awatar użytkownika
pilosula
100p
100p
Kontakt:

Post »

Mzimu na pierwszym zdjęciu nie jest to jeszcze nic strasznego, liście nie są powykręcane - bąble to reakcja na azot . Ja bym się nie przejmowała ale też nie zasilała.
Na drugim zdjęciu to wydaje mi się że to taka uroda tej odmiany. Podobnie ma odmiana Opalka - przez cały czas poskręcane liście ale zdrowo zielone i bez oznak niedoborów.
Jeśli ten pomidor nie rośnie na oborniku to zasilaj. forumowicz jest bardziej kompetentny w sprawie nawożenia. Tylko temat nawożenia to do innego działu :D

Tak wyglądał mój pomidor - wygląda na przenawożenie. Na zdjęciu tego nie widać ale najmłodsze liście są rozjaśnione. Jest silnie poskręcany, czubek cienki. Ponieważ jest to pomidor "do nauki" testuję na nim wszystko :D Wydłużyłam bardzo przerwy w podlewaniu aby stężenie soli w podłożu wzrosło. Trzymałam go długo bez wody ok 12 dni ;:oj
Jak już go podlałam to z dużym stężeniem NPK + pokrzywa. Miał dwie takie kuracje. W tej chwili czubek pięknie się wyprostował liście nabrały zdrowego koloru. Nawet nie dostał bąbli na liściach. Wniosek z tego taki że ten pomidor był głodny. Dodam iż rośnie na oborniku. Jak zrobię zdjęcie to wrzucę.

Obrazek
monika2013
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 maja 2013, o 20:01

Post »

Tydzień i dwa tygodnie temu prysnęłam pomidory revusem na ZZ. Pojawiła mi się w tym czasie plamistość brunatna, czy mogę czymś prysnąć krzaki np. jutro? Są preparaty na plamistość czy potocznie zwana jest ona szarą pleśnią, bo już się pogubiłam?
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Brunatna plamistość i szara pleśń to dwie różne choroby grzybowe. Tym Revusem dwa razy pod rząd to chyba nie bardzo dobrze. Nalepiej stosować dwa środki o różnym składzie i mechaniźmie działania.

Może uda ci się znaleźć coś co działa i na ZZ i na brunatną plamistość:
http://www.minrol.gov.pl/pol/Informacje ... ony-roslin
Pozdrawiam
Adam
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57

Post »

Monika2013

signum jest na szarą pleśń, i wszelką plamistość liści

wypróbuj a na pewno będziesz zadowolona, do opryskiwacza dwu- litrowego dodaj po dwie szczypty saletry wapniowej,

potasowej, i siarczan magnezu, jeśli opryskiwacz jest litrowy, dodaj po szczypcie.
Pozdrawiam, Agata.
nowicjuszek
50p
50p
Od: 3 cze 2013, o 06:59

Post »

Może doradzi mi ktoś jaki oprysk najlepiej zwalczy septorioze?Mam w domu Acrobat ale nie wiem czy od takich oprysków zaczynać były tylko pryskane Timorexem(wyciąg z drzewa herbacianego)do tej pory. :roll:
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Awatar użytkownika
cydynka
100p
100p

Post »

no ZZ u mnie ,komunikat aktywny...co robić?
pozdrawiam Monika
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”