Mój ogród na fotografii cz. IV
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój ogród na fotografii cz. IV
Bogusiu , Ja widzę na brak roślin kwiatowych nie możesz już narzekać. Wielka ilość już kwitnie w Twoim ogrodzie. Mam podobnego złocienia , tylko więcej ''włosków'' ma. Może taki sam , tylko początek kwitnienia.
- anabuko1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Bogusiu ,piękne masz róże
Ostróżki jakie duże ,okazałe,śliczne
A goździki kamienne bardzo lubię

Ostróżki jakie duże ,okazałe,śliczne

A goździki kamienne bardzo lubię

-
- 500p
- Od: 31 sie 2012, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Bogusiu.Ogród tonie w kwiatach .Co jeden kwiat to piękniejszy
.Ja wczoraj z młodsza córką byłam na wycieczce pokomunijnej w Wadowicach i w Inwałdzie,było super.
U mnie od kilku dni na przemiam upały i burze.Piątkowa była z mocnym wiatrem i gradem.Trochę kwiatów połamała.Dzisiejsza była w miarę spokojna,ale deszczu już dość mam.Wszystko upiaszczone i sponiewierane przez wiatr.Tyle kwiatów w pąkach stoi.Jedna dalia kenora się rozwija.Juki stoją jak zaczarowane i nie wiem kiedy się rozwiną . Pozdrawiam bo jadę w gości na imieniny.
.Ja wczoraj z młodsza córką byłam na wycieczce pokomunijnej w Wadowicach i w Inwałdzie,było super.
U mnie od kilku dni na przemiam upały i burze.Piątkowa była z mocnym wiatrem i gradem.Trochę kwiatów połamała.Dzisiejsza była w miarę spokojna,ale deszczu już dość mam.Wszystko upiaszczone i sponiewierane przez wiatr.Tyle kwiatów w pąkach stoi.Jedna dalia kenora się rozwija.Juki stoją jak zaczarowane i nie wiem kiedy się rozwiną . Pozdrawiam bo jadę w gości na imieniny.
Ogród Majkihttp://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 47&start=0
Moje hafty i moje ptaki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 21&start=0
Parapety Majki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 79&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje hafty i moje ptaki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 21&start=0
Parapety Majki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 79&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Bogusiu, cóż napisać... Fantastycznie piękne rośliny. Ten złocień wpadł mi w oko, ma takie fajne, poskręcane płatki...
I róże, ostróżki, i cała reszta- śliczna!!!
I róże, ostróżki, i cała reszta- śliczna!!!
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Witaj niedzielnie Bogusiu
Piękne zdjęcia - pięknych kwiatów
i jeszcze z podpisami
Ja podobnie jak lora nie wiedziałam że jest taki omieg , mam ale żółty i kwitnie wcześnie wiosną .
Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam serdecznie

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Bogusiu przy takiej ilości roślin łatwo o pomyłkę przy wstawianiu zdjęcia.dzwonki brzoskwiniolistne maja bardzo charakterystyczne liście i pewnie stąd ich nazwa...
Dzwonek karpacki jest niższy, ten twój jest cudny - moja mamusia zawsze je miała chyba 3 kolorach - ja najczęsciej tylko białe bo takie były potrzebne.
Campanula medium (Dzwonek ogrodowy) to piękna i bezproblemowa roślina wzniesiona na sztywnych pędach z masą kwiatów , kępiasta roślina dwuletnia czyli siejemy w tym a kwitnie w następnym. Daje samosiew i nawet po 4 latach znajdowałam siewki.
Szkarłatka chińska ... no właśnie tak !!!
kształt kwiatów przypominał moją amerykańską ale budowa liści inna i stąd dręczące myśli co to jest ...
Mam odmianę o marmurkowych liściach - ślicznie wygląda przez cały sezon - Phytolacca americana 'Silberstein' (Szkarłatka amerykańska) i tą odmianę warto miec bo wysokość obu w tym wypadku jest podobna 150 - 180 cm.
Zdjęcia lewkonii będę śledzić bo ciekawa jestem jakie kolory Ci się trafiły.
Moje białe jeszcze w pakach ale trochę je zaniedbałam - maja miec pełne kwiaty - nasionka od Ilonki z Forum.
Dzwonek karpacki jest niższy, ten twój jest cudny - moja mamusia zawsze je miała chyba 3 kolorach - ja najczęsciej tylko białe bo takie były potrzebne.
Campanula medium (Dzwonek ogrodowy) to piękna i bezproblemowa roślina wzniesiona na sztywnych pędach z masą kwiatów , kępiasta roślina dwuletnia czyli siejemy w tym a kwitnie w następnym. Daje samosiew i nawet po 4 latach znajdowałam siewki.
Szkarłatka chińska ... no właśnie tak !!!

Mam odmianę o marmurkowych liściach - ślicznie wygląda przez cały sezon - Phytolacca americana 'Silberstein' (Szkarłatka amerykańska) i tą odmianę warto miec bo wysokość obu w tym wypadku jest podobna 150 - 180 cm.
Zdjęcia lewkonii będę śledzić bo ciekawa jestem jakie kolory Ci się trafiły.
Moje białe jeszcze w pakach ale trochę je zaniedbałam - maja miec pełne kwiaty - nasionka od Ilonki z Forum.
- ewunia7
- Od: 1 lis 2012, o 15:31

Witaj Bogusiu
Ostatnio rzadziej bywam na forum, nie wyrabiam się z czasem, praca,dom i moje rewolucje działkowe.
Dzisiaj przybiegłam

Zaciekawił mnie krwawnik kichawiec

- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Kochaniwitam serdecznie , dziękuję za wizytę w moim skąpanym ...słońcem
ogrodzie...
Deszczu jak nie było tak nie ma...
Przede wszystkim muszę Was kochani przeprosić za wprowadzenie w błąd / zupełnie nieświadomie...wynika to z mojej znikomej wiedzy ogrodniczej...i pełnym zaufaniu do ludzi...ktoś mi powiedział ...więc ja powtarzam...
Misiu! Tereniu! zgadza się podpisana przeze mnie roślinka omieg..to w rzeczywistości nachyłek wielkokwiatowy.
Tadziu ! wielkie dzięki za identyfikację
Za sprawą Krysi/ christinkrysia/...i też Tadzia...dzwonek podpisany przeze mnie brzoskwiniolistny ..wcale nim nie jest...a okazał się
dzwonkiem dwuletnim
....myślę,ze mi wybaczycie...wszak swoją wiedzę ogrodniczą zgłębiam dopiero od września 2012...
wiem...wiem..najlepsza zasada....nie wiesz, to ...zamilcz...
Przyrzekam ,ze będę teraz ostrożna w nazewnictwie...
Zrekompensuję Wam kochani ten błąd nowymi fotkami..i oczywiście poprawię nazewnictwo/ ...czekam ...baterie rozładowały się.../
Tadziu!
niestety to tylko pozornie wygląda na "dość roślin"...gdzie spojrzę tam puste miejsca, luki....muszę poczekać ,aż niektóre rozrosną się.
Nie to jeszcze nie koniec...nasadzeń...jesienią będzie przesadzanie , dosadzanie...kupowanie...
Dzisiaj złocień wygląda ciekawiej...
Aniu!/ anabuko/
moje róże to"niedobitki"... jakieś pozostałości po czasach" świetności' w kolekcjonowaniu ich.
Spore straty którejś zimy, spotęgowane działaniem nornic, zniechęciły mnie do uprawy.
Pod wpływem F ...budzi się powoli ponownie chęć do odnowienia kolekcji.
Ostróżki owszem...mnie tez zaskoczyły pozytywnie swoją urodą i wielkością...
Goździki brodate/ pot. kamienne/ ...tez lubię..ale muszę już odnowić ...są to kilkuletnie samosiejki i nie są już tak efektowne..
pozdrawiam cieplutko

Deszczu jak nie było tak nie ma...
Przede wszystkim muszę Was kochani przeprosić za wprowadzenie w błąd / zupełnie nieświadomie...wynika to z mojej znikomej wiedzy ogrodniczej...i pełnym zaufaniu do ludzi...ktoś mi powiedział ...więc ja powtarzam...
Misiu! Tereniu! zgadza się podpisana przeze mnie roślinka omieg..to w rzeczywistości nachyłek wielkokwiatowy.
Tadziu ! wielkie dzięki za identyfikację

Za sprawą Krysi/ christinkrysia/...i też Tadzia...dzwonek podpisany przeze mnie brzoskwiniolistny ..wcale nim nie jest...a okazał się
dzwonkiem dwuletnim
....myślę,ze mi wybaczycie...wszak swoją wiedzę ogrodniczą zgłębiam dopiero od września 2012...
wiem...wiem..najlepsza zasada....nie wiesz, to ...zamilcz...
Przyrzekam ,ze będę teraz ostrożna w nazewnictwie...
Zrekompensuję Wam kochani ten błąd nowymi fotkami..i oczywiście poprawię nazewnictwo/ ...czekam ...baterie rozładowały się.../

Tadziu!

niestety to tylko pozornie wygląda na "dość roślin"...gdzie spojrzę tam puste miejsca, luki....muszę poczekać ,aż niektóre rozrosną się.
Nie to jeszcze nie koniec...nasadzeń...jesienią będzie przesadzanie , dosadzanie...kupowanie...

Dzisiaj złocień wygląda ciekawiej...
Aniu!/ anabuko/

moje róże to"niedobitki"... jakieś pozostałości po czasach" świetności' w kolekcjonowaniu ich.

Spore straty którejś zimy, spotęgowane działaniem nornic, zniechęciły mnie do uprawy.
Pod wpływem F ...budzi się powoli ponownie chęć do odnowienia kolekcji.
Ostróżki owszem...mnie tez zaskoczyły pozytywnie swoją urodą i wielkością...

pozdrawiam cieplutko

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Dużo pięknych roślin pokazałaś, ale ta pełna ostróżka bije wszystkie na głowę

- bwoj54
Majeczko!.
..cieszę się,że jesteś zadowolona z wycieczki.
Ja narzekam na brak deszczu i "piekielne" upały...ale jak widzę te nawałnice , to przeraża mnie...
Podlewam codziennie ogród 2 razy...ale to nie jest to co dałby spokojny deszcz...
Kwiaty u mnie rozkwitają w szybkim tempie i tak samo szybko przekwitają.
Pozdrawiam , spokojnej nocy...
Misiu!
...no i widzisz jak to można wprowadzić w błąd, przepraszam...
Omieg też mam...
Pozdrawiam cieplusio...
Mariolu!/ kropelka/
złocień ...tez "skradł" moje
..jest śliczny.Mam jeszcze jednego...ale na razie nie kwitnie... nawet nie wiem czy taka sama odmiana/ w ogóle nie wiem jaka?
/
Ostróżki owszem...popisały się urodą
pozdrawiam
Tereniu!/ TerDob/
...chylę czoła i przepraszam...
...dobrze wiedziałaś,ze mój omieg, to nie omieg
...ale narobiłam zamieszania...po części to efekt upałów...
Pozdrawiam
Krysiu!/ christinkrysia/
... dziękuję...faktycznie ...mam trzy kolory...biały najbardziej mizerny...wrzosowy i niebieski . Muszę zebrać nasionka/ jeśli nie zapomnę// bo wielkie kępy kosaćców zdominowały je i 'bidoki "ciągną się w górę spośród nich
Lewkonie na razie dzielnie trzymają się....choć mimo podlewania nie są tak dorodne jak w innych latach miałam.
Pozdrawiam serdecznie!
Ewuniu!7
...każdy z nas goni...czasu brakuje...
Przez te upały , moja kondycja tez spada...myślę o wyjeździe ...trochę poleniuchować , bo w domu niestety nie odpocznę...
Marysiu/ Maska/
Ostróżki dopiero w tym roku są takie dorodne i urocze...jednak nie pokazały jeszcze całkowitego swojego piękna.
Obfocę je , gdy osiągną pełnię kwitnienia i urody.
......muszę koniecznie zebrać nasionka ...
pozdrawiam i życzę miłego tygodnia

Ja narzekam na brak deszczu i "piekielne" upały...ale jak widzę te nawałnice , to przeraża mnie...
Podlewam codziennie ogród 2 razy...ale to nie jest to co dałby spokojny deszcz...
Kwiaty u mnie rozkwitają w szybkim tempie i tak samo szybko przekwitają.
Pozdrawiam , spokojnej nocy...

Misiu!

Omieg też mam...
Pozdrawiam cieplusio...

Mariolu!/ kropelka/
złocień ...tez "skradł" moje

Ostróżki owszem...popisały się urodą

pozdrawiam

Tereniu!/ TerDob/
...chylę czoła i przepraszam...

...ale narobiłam zamieszania...po części to efekt upałów...

Pozdrawiam

Krysiu!/ christinkrysia/
... dziękuję...faktycznie ...mam trzy kolory...biały najbardziej mizerny...wrzosowy i niebieski . Muszę zebrać nasionka/ jeśli nie zapomnę// bo wielkie kępy kosaćców zdominowały je i 'bidoki "ciągną się w górę spośród nich

Lewkonie na razie dzielnie trzymają się....choć mimo podlewania nie są tak dorodne jak w innych latach miałam.
Pozdrawiam serdecznie!

Ewuniu!7

...każdy z nas goni...czasu brakuje...

Przez te upały , moja kondycja tez spada...myślę o wyjeździe ...trochę poleniuchować , bo w domu niestety nie odpocznę...

Marysiu/ Maska/

Ostróżki dopiero w tym roku są takie dorodne i urocze...jednak nie pokazały jeszcze całkowitego swojego piękna.
Obfocę je , gdy osiągną pełnię kwitnienia i urody.
......muszę koniecznie zebrać nasionka ...
pozdrawiam i życzę miłego tygodnia

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
- bwoj54
- kasia_rom
- Od: 5 paź 2008, o 12:32
Boguniu
Ale piękne zdjęcia, ile kwiatów i krzewów kwitnie
Mogłoby jeszcze popadać , u nas też nic nie padało już długo
, roślinki by odżyły i dłużej by kwitły
i ładnego deszczyku życzę

Ale piękne zdjęcia, ile kwiatów i krzewów kwitnie

Mogłoby jeszcze popadać , u nas też nic nie padało już długo

- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
Witaj Bogusiu pochmurnym rankiem.
Marcinki już zaczynają swój koncert.. ?
Ale masz gigantyczną tawułę.
Moje w tamtym roku (jest sporo w jednym miejscu) strasznie się rozrosły , praktycznie przejścia nie było. Więc na jesień wyciąłem wszystkie w pień, dosłownie. A w tym roku jeszcze większe urosły.
Miłego dnia.

Miłego dnia.

-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Bogusiu, jak tak biegam po Twoim ogrodzie to uświadamiam sobie, że wiele roślin miałam u siebie, a teraz ich nie mam. Niektóre zanikły samoistnie, inne sama zakatrupiłam... Tak, tak... bo przecież czasem chcemy dobrze a wychodzi inaczej...
Tunbergia oskrzydlona, kiedys tez pieła się w doniczkach... łobodę traktowałam jak chwast, póki nie wypieliłam do ostatka, białe wysokie margeritki tak się wszędzie siały, ze niemal wyplewiłam je do zera
Tunbergia oskrzydlona, kiedys tez pieła się w doniczkach... łobodę traktowałam jak chwast, póki nie wypieliłam do ostatka, białe wysokie margeritki tak się wszędzie siały, ze niemal wyplewiłam je do zera