Co to jest? (Juncus spiralis)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Arleta
50p
50p
Od: 10 maja 2008, o 19:13

Co to jest? (Juncus spiralis)

Post »

Kto wie jak te loki się nazywają? Obrazek
Zapraszam na spacerek po moim ogródku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=13523" onclick="window.open(this.href);return false;
Arleta:))
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co to jest?

Post »

Ale cudeńko.Nie wiem jak się nazywa,ale wiem jedno,chcę to mieć,bo to jest ładniusie. :D :D :D :D
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35

Post »

To juncus spiralis. Należy do rodziny sit i jest rośliną bagienną. Potrzebuje dużo wody.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Arleta
50p
50p

Post »

Mirabilis dziękuję bardzo za trop. Troszkę się zmartwiłam bo u mnie piaski. Wodę mogę mu zapewnić ale nie wiem czy da sobie radę w dość ubogiej glebie i na stanowisku słonecznym.
Będę go pilnie obserwować.
Pozdrawiam ciepło i jeszcze raz dziękuję : ;:147

Bogusiu jak będzie się rozrastał to chętnie się podzielę.
Znajdziesz mnie w galerii ogrodów "mini ogródek"

Słoneczne pozdrowienia :D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=13523" onclick="window.open(this.href);return false;
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35

Post »

Przez kilka lat z powodzeniem trzymałam go jako kwiatka doniczkowego.
Obrazek
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co to jest?

Post »

Bogumiła pisze:Ale cudeńko.Nie wiem jak się nazywa,ale wiem jedno,chcę to mieć,bo to jest ładniusie. :D :D :D :D

ja też ja też....
dbaj o to cosik bo cudeńko masz jak się patrzy....

coś czuje że się sępneinie zacznie :oops:
Arleta
50p
50p

Post »

Ok. będę zgłębiać wiedzę ;:14
Twój jest bardzo zgrabniutki u mojego te loki są bardzo niesforne ale i nad tym będę pracować ;:54
Arleta
50p
50p

Post »

Agnieszko masz jak w banku. Dobrze rozumiem twoje rumieńce bo też jestem sępem pierwszej wody :oops:
Harryangel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2007, o 00:24

Post »

Niekoniecznie potrzebuje dużo wody. Jak będzie miał średnio lub mało też sobie da radę. Ale nie lubi samego torfu i często zimą ginie na takim podłożu. Ja uprawiam go w mieszaninie ziemi gliniastej i piasku. Zimuje wtedy bez problemów i ze zdumieniem czytałem na różnych forach skargi, że nie przetrzymał zimy.
Wysiewa się, a siewki mają często bardzo ciekawe kształty. Nie tylko loki, ale i sprężynki, korkociągi, spirale...
Pozdrawiam
Krzysiek
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

:shock: Pierwszy raz na oczy widzę...jest przecudowny i niesamowicie oryginalny :shock: Gdzie sie takie cuda zdobywa?
Arleta
50p
50p

Post »

Krzysiu mam do Ciebie pytanie dotyczące juncusa w związku z rozsiewaniem ,czy rozsiewa się licznie a jeżeli tak to czy łatwo powyrywać te siewki, obawiam się że jak porozsiewa się w kępach skalniaków to może być problem. Taki właśnie mam z tojeścią rozesłaną.

Pozdrawiam serdecznie
Arleta
50p
50p

Post »

Judytko ja to dostałam w prezencie ale jak wrzuciłam Juncus spirea w Gogle to wyświetliła się oferta sprzedaży, zresztą zobacz sama.

Pozdrawiam ciepło
Harryangel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2007, o 00:24

Post »

Arleta pisze:Krzysiu mam do Ciebie pytanie dotyczące juncusa w związku z rozsiewaniem ,czy rozsiewa się licznie a jeżeli tak to czy łatwo powyrywać te siewki, obawiam się że jak porozsiewa się w kępach skalniaków to może być problem. Taki właśnie mam z tojeścią rozesłaną.

Pozdrawiam serdecznie
Niespecjalnie się rozsiewa. Siewki spotyka się pojedynczo, a rosną dość słabo. Problemu nie ma, aby tylko w odpowiednim momencie zabrać je i posadzić na swoim miejscu.
Gorszy jest jego prosty kuzyn, sit rozpierzchły.
Siewek situ spiralnego nie należy wyrzucać, tylko właśnie zbierać i uprawiać dalej. Ten sit szybko się starzeje i dobrze jest mieć młode rośliny na podorędziu. To raz. A dwa to, jak już pisałem, siewki mają bardzo ładne kształty. Już parucentymetrowe roślinki mają skręcone pędy, toteż łatwo je rozpoznać.
Pozdrawiam
Krzysiek
Awatar użytkownika
Judyta84
200p
200p
Od: 12 maja 2010, o 17:41

Re: Co to jest? (Juncus spiralis)

Post »

Będzie można go kupić 28 maja w biedrące :)
Pozdrawiam Judyta84
sprzedam, kupię, wymienię
tinydot
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 cze 2013, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co to jest? (Juncus spiralis)

Post »

Witam serdecznie wszystkich:)

Ja mam taki problem z tą roślinką:

Kupiłam ją w Biedronce z miesiąc temu-urzekła mnie swoimi loczkami :wink:
Postanowiłam traktować ją tak jak jest napisane na doniczce oraz poczytałam.Dowiedziałam się,że musi mieć dużo wody i nie powinna stać bezpośrednio na słońcu.
Ustawiłam ją więc koło okna,na stoliku ale w takim miejscu żeby słońce na nią nie padało. I tak stała sobie z 3 tyg. podlewałam co 3-4dni, no i na ziemi zaczęła pojawiać się taka puszysta pleśń . Pomyślałam,że może przesadzam z podlewaniem więc robiłam to rzadziej. Ale od tygodnia zaczęły się upały i nie wiem czy ma to związek ale roślinka zaczęła się wysuszać i żółknąć :(
"Ściągnęłam" tą pleśń i ustawiłam kwiat dalej od okna ,wysoko na półce gdzie może być trochę chłodniej.

Nie wiem co mam zrobić?Nie chcę jej stracić? ;:174

Czy powinnam wymienić jej ziemię? Jeśli tak to na jaką? Nigdy tego nie robiłam...To mój pierwszy kwiat :)

pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”