Ścieżka w ogrodzie, w warzywniku - budowa,utrzymanie itp

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
PannaD
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 gru 2009, o 09:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ścieżka przy skalniaku

Post »

mnie się podoba ścieżka z luźno ułożonych płyt. zastanawiam sie nad położeniem czegoś takiego http://forum.muratordom.pl/showthread.p ... r%C3%B3dku co do impregnatów to szukając płyt do ogrodu trafiłam na to http://www.bruk-bet.pl/produkt/Impregna ... nowych/288
Awatar użytkownika
pawelp29
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2013, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie polecam obudowania ścieżki drewnianymi palikami, po pół roku gniją więc nie ma to sensu, lepiej betonowy płotek
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą...
MoniaG22
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 sie 2009, o 08:27

Post »

Mnie szalenie podobają się betonowe plastry w kształcie pnia drzewa np.dębowe, lub beton stemplowany. Mam w planach właśnie coś takiego, ale ponieważ nie mam jeszcze doświadczenia w tym temacie to nie umiem wypowiedzieć się co do funkcjonalności w/w.
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

U mnie wszystkie ścieżki wyglądają tak: agrowłóknina i żwir. Na to koncepcja autorska z wykorzystaniem sosnowych paneli z z rozebranego tarasu :)
Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
marko7
50p
50p
Od: 1 mar 2010, o 23:14

Re: żwirowe ścieżki

Post »

Witajcie,.. planuję właśnie ścieżkę w nowym miejscu o długości ok 20 metrów,. i szerokości tylko 40 cm,.. jest bardzo potrzebna i....
z doświadczenia postanowiłem uzyć żwiru ( może także piasku ) ,,. a na górze zastosuję płytki chodnikowe 35*35 cm. Juz kilka takich płytek kupiłem,.. ok 6 zł sztuka,.. , a na obrzeża planuje te zielone plastikowe z Castoramy,..
Może ścieżka nie będzie miała szczególnie romantycznego wyglądu ale na pewno chwasty płytek nie przerosną nawet przez 20 lat,. :-) ,.. Ciekaw jestem waszych opinii na ten pomysł,.
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja zaczęłam się zastanawiać nad drewnem...Mam takie dębowe końcówki bali, może by to położyć...w miarę blisko, i najwyżej kosić trawę podkaszarką....

Marko, te płyty bardzo tanie masz... :shock: Wiesz, ścieżkę taką zawsze możesz odremontować za jakiś czas. A jeśli będzie utwardzona, to już będzie o krok łatwiej zmienić tylko nawierzchnię ;)
Awatar użytkownika
marko7
50p
50p
Od: 1 mar 2010, o 23:14

Post »

Wiesz Mena,.. inaczej sprawa wygląda jak się na działce mieszka,.. ja na mojej jeszcze na razie nie,..bo często bywam za granicą,.. ale przewiduję, że może to nastąpić za kilka lat,..
w międzyczasie jednak super jest pojechać na swoją działkę,.. widzieć jak iglaki rosną,.. coś poprzycinać,. coś upiększyć,.mam tam altanę narzędziową,..
no i wtedy warto chodzić po ścieżkach a nie po gęstej trawie,.. tym bardziej, że z czasem na koszenie różnie bywa,.. ;-)
...
pod moją ścieżką planuję także położenie tej folii ogrodniczej przepuszczalnej ( chwasty nie będą się tak łatwo wkradać),.. i dopiero na to żwir i piasek,.. i równo układanie płytek,...
ścieżka będzie trwała ,.. a poza tym nietrudna po poszerzenia gdyby trzeba było,... lub nawet przeniesienia w inne miejsce,.( ale to tylko teoretycznie,.... bo to miejsce ustalone doświadczeniem)
,... planuję także zakątek na ognisko lub grilla,.a raczej Pieczonki ,.. kilka metrów kwadratowych,.. otoczonych fajnymi kolorowymi iglakami,..
"duch miejsca" już teraz przyciąga do mnie fajnych znajomych,..
a co będzie potem jak "rajski ogród" powstanie? ;-)
w ogóle to SUPER jest cos zaplanować,.. narysować w wyobraźni,.. czasem na papierze,.. a potem przenieść to do rzeczywistości materialnej,.. :-)
Twoje dębowe końcówki bali mogą mieć świetny wygląd dekoracyjny,...
tylko:,.. trzeba się zastanowić nad ich zaimpregnowaniem,... no i b dokładnym ułożeniem,.. co by się piesi potem nie potykali na nich,...
może żwir od spodu też by się przydał żeby nie gniły za szybko,..
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14

Post »

Rzeczywiście sprawa koszenia to kłopot ;). Niby jesteśmy tu co dzień , ale ogród, podwórko, trawniki to taki kawał ziemi, że zanim się ostatnią część wykosi, pierwsza już zarasta :). A do tego warzywa...Co roku siejemy tyle, by starczyło do końca kwietnia, więc i przy tym pracy nie mało.
Porozmawiałam z mężem i chyba jednak będzie kamień polny. Najgorsze jest jednak to, że w niektórych miejscach przy przyszłej ścieżce już są rośliny i cokolwiek robiąc trzeba będzie uważać. Zastanawiam się też czy to gotowe obrzeże z tworzywa z marketu będzie odpowiednie, bo też takie w planie mam.
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Ściezki z trawy

Post »

Witam w nowym wątku. Zakładam warzywniki wymarzyłam sobie ścieżki z trawy w rolce. Jest taka idealna - 250 X 40 cm.Co myślicie o takiej "nawierzchni"
Pozdrawiam. Ania
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Re: Ściezki z trawy

Post »

To bardzo dobry pomysł charakterystyczny dla angielskich ogrodów kuchennych. Taki warzywnik stanie się bardzo ozdobny.
tulipan123
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 lis 2013, o 10:52

Post »

To bardzo dobry pomysł. Ale nie należy zapominać o regularnej pielęgnacji takiego trawnika z rolki. Sam jestem właścicielem takich ścieżek, tyle że ja po bokach rolki umieścilem obrzeża z kostki. Po pierwsze ładnie się to komponuje, a po drugie zapobiega nadmiernemu odkształcaniu się trawnika ponieważ korzenie takiego trawnika (dobrze założonego) bardzo szybko się luzują i wypuszczają trawe tam gdzie nie chcemy. Lub jest też takie narzędzie którym można wyrównywać taki trawnik lub inny. Ja pielęgnuje trawnik tak jak ten pan na zdjęciu LINK : https://www.google.pl/search?q=narzedzi ... 087%3B1181
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Wystarczy takim półksiężycem, są różnych firm, kilka razy w sezonie wyrównać brzeg trawiastej ścieżki, obrzeża nie są konieczne a kosztowne. Można jeszcze przyciąć trawę specjalnymi nożycami, wtedy będzie już idealnie.
tulipan123
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 lis 2013, o 10:52

Post »

Wiem że obrzeża są kosztowne ale ja już miałem je w swoim projekcie. Przyjznaje ża wygląda to bardzo efektywnie. Ale tak jak wcześniej ktoś powiedział że wystarczy wyrównywać takim półksiężycem ale nie należy o tym zapominać Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
karlos
100p
100p
Od: 19 wrz 2013, o 08:59

Re:

Post »

tadeusz48 pisze:A może po prostu taka ścieżka , ze zwyłych płytek chodnikowych wkopanych do wysokości trawy, nie ma problemu z koszeniem. Obrazek Obrazek
własnie podobna ścieżkę chcę zrobic na swojej działce, płytki "rzucone" na trawnik :) zastanawiam sie tylko jakie odległosci zachować między płytkami, żeby chodzenia było wygodne ... rozmiar płytki 40X40, ktos testował empirycznie ???
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Re: Tania ścieżka w ogrodzie?

Post »

Najlepiej położyć sobie takie dwie płyty i dostosować do długości swojego kroku... ja mam położone w odległości ok 10 cm jedna od drugiej.

Ja ma kilka rodzajów ścieżek...

przy wjeździe - z ażurowych płyt betonowych, w środku były kamyki, ale wypełnienie średnio się sprawdziło... przez lata wpadał tam piasek i w końcu zaczęła porastać je trawka ;)

Obrazek

Poniżej mam położone płyty chodnikowe...

Obrazek

A ostatnio do zrobienia ścieżki wykorzystaliśmy plastikową formę do betonu.
Tym razem było łatwiej, bo mamy jeszcze betoniarkę po budowie (przedtem ?kręciliśmy? beton w taczce), więc beton wędrował do formy i część gotowych, ale nie zastygniętych betonowych form była dzielona na pół, bo potrzebowaliśmy też węższe wylewki.

Obrazek

Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”