Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
Właśnie nie bardzo wiem ,bo zauważyłam ją od spodu a jak go urywałam to było też przy szypułce i cały w środku też był taki.
Jeśli nie masz nic to najszybciej zdobędziesz saletrę wapniową. 5 deko na 10 l wody i oprysk samych gron. Tylko bez przesady. Jak po drodze coś spadnie na liście to tragedii nie ma. Ale starać się pryskać same grona.asiaroza1 pisze:A co na moje??:)
logitech55
Jeśli jest wysoki poziom wody gruntowej gros korzeni może być w redlinie. Starać się nie przesuszać redlin. I ostrożnie z nawozami zawierającymi potas i magnez. Cytrynianem możesz opryskiwać całe krzaki.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
asiaroza1,podstawą, aby nie było suchej zgnilizny wierzchołkowej. to żeby pomidory pobierały wodę, a gdy jest sucha gleba, bądź przenawożona, to już raczej pewne, że zachorują owoce. Wapno wpływa korzystnie na gospodarkę wodną i dlatego powinno go być w glebie prawie 2000mg/l. Bardzo korzystnie zaleca forumowicz żeby go podawać z chelatowane, ale też można użyć do oprysku interwencyjnego saletry wapniowej opryskując szczególnie owoce.
Ps. forumowicz jednak jest szybszy i dokladniejszy.
Ps. forumowicz jednak jest szybszy i dokladniejszy.

pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
No i wot problem. Czy to jest to :tencia pisze:Właśnie nie bardzo wiem ,bo zauważyłam ją od spodu a jak go urywałam to było też przy szypułce i cały w środku też był taki.

czyli alternarioza, czy to :

czyli SZW
Stąd było moje pytanie.
Oprysk wapniem nie zaszkodzi w każdym razie ale trzeba obserwować pomidory
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Dziękuje bardzo ,a odnośnie wapna to co mam kupić i opryskać całe rośliny?
Pozdrawiam
-- 23 cze 2013, o 10:30 --
chyba powinno być wapń?
Pozdrawiam

-- 23 cze 2013, o 10:30 --
chyba powinno być wapń?
Z Twego pytania wynika, że nie masz nic. Najprościej więc kup saletrę wapniową. Jeśli chodzi o jej użycie to przeczytaj kilka postów wyżej gdzie tłumaczyłem to samo logitech55
PS Wapno to zwyczajowa nazwa tlenku lub wodorotlenku wapnia. A tu chodzi o pierwiastek wapń
PS Wapno to zwyczajowa nazwa tlenku lub wodorotlenku wapnia. A tu chodzi o pierwiastek wapń
- asiaroza1
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 kwie 2013, o 10:56
Będę musiała kupic jutro saletrę wapniową , dziś do miasta się nie wybieram.....będą musiały poczekac
I kupno saletry może się okazać problemem. A upominałem, choć to było już stosunkowo dawno, że uprawa pomidorów nie kończy się na zdobyciu nasion z akcji. Przysłużymy się środowisku jak parę butelek PET przeznaczymy na przygotowanie roztworów, które mogą nam być niezbędne w uprawie i zakupimy środki ochrony. Później jest trudno tak zdobyć ad hoc potrzebne rzeczy a rośliny wymagają natychmiastowej interwencji.
Ale co z tej pisaniny zostanie.......
Dziub sobie tam dziub a do mózgu i tak daleko- powiedziała żona do męża w noc poślubną
Ale co z tej pisaniny zostanie.......
Dziub sobie tam dziub a do mózgu i tak daleko- powiedziała żona do męża w noc poślubną
Dzięki forumowicz moje pomidorki odzyskują równowagę
.
Natomiast pojawił się nowy problem na krzakach w szklarni pojawiło mi sie takie cos. Czy to zaraza ziemniaka?

Wczoraj opryskałem ridomilem ale dzis rano taka dolegliwość pojawiła się na innych krzaczkach, co robić?
Zarażone liście na jednych są od dołu na innych w środkowych partiach rośliny.

Natomiast pojawił się nowy problem na krzakach w szklarni pojawiło mi sie takie cos. Czy to zaraza ziemniaka?

Wczoraj opryskałem ridomilem ale dzis rano taka dolegliwość pojawiła się na innych krzaczkach, co robić?
Zarażone liście na jednych są od dołu na innych w środkowych partiach rośliny.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Dodam tylko,że saletra wapniowa jest b.higroskopijna i pobiera wilgoć z powietrza.Jest w sprzedaży po 2 kg.Mnie zostało ok.1 kg w nieszczelnym opakowaniu i w tej chwili jest płynna.Jak ją wykorzystać?
W czym problem ?.
Zważ tą saletrę, która Ci pozostała , daj do wiadra plastikowego 10 l i nalej ok 3 l wody. Saletra się rozpuści zupełnie/ rozpuszczalność ma szaloną aż 1240 g/ l /. Zlej następnie do butli 5 l i dopełnij ją wodą. W zależności ile waży saletra oblicz ile procent będzie miał roztwór i będziesz ją odpowiednio rozcieńczał przed użyciem. Może stać w tej butli wieki.
Zważ tą saletrę, która Ci pozostała , daj do wiadra plastikowego 10 l i nalej ok 3 l wody. Saletra się rozpuści zupełnie/ rozpuszczalność ma szaloną aż 1240 g/ l /. Zlej następnie do butli 5 l i dopełnij ją wodą. W zależności ile waży saletra oblicz ile procent będzie miał roztwór i będziesz ją odpowiednio rozcieńczał przed użyciem. Może stać w tej butli wieki.
konar55
To może być plama ZZ choć powinna być ciemniejsza, ale to może być wina aparatu. Pokaż jeszcze inne plamy, jeśli są.
z treści tego zdania wnioskuję, że opryskałeś tylko te krzaki, na których były plamy. Zdumiewający brak wyobraźni.
To może być plama ZZ choć powinna być ciemniejsza, ale to może być wina aparatu. Pokaż jeszcze inne plamy, jeśli są.
konar55 pisze:Wczoraj opryskałem ridomilem ale dzis rano taka dolegliwość pojawiła się na innych krzaczkach
z treści tego zdania wnioskuję, że opryskałeś tylko te krzaki, na których były plamy. Zdumiewający brak wyobraźni.
Nie no. Opryskalem wszystkie. zdjecia zrobie pozniej jak będę w domu.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Dzięki forumowicz.Było tego ok.0,8 l,więc dolałem 0,8 litra wody.Rozumiem że mam teraz roztwór 50%.