Sezon 2013 - rozpoczęty
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 cze 2010, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Powojniki - Sezon 2013
Mam pytanie, czy "pomponiki", które zostają po przekwitnięciu kwiatów (np. odmiana Jan Paweł 2, lub inne) obrywamy, żeby wzmocnić kwitnienie, czy mogą zostać na roślinie, jak dla mnie są ładną ozdobą. Po pierwszej większej fali kwitnienia- kwiaty już opadły, pojawiły się nowe pąki kwiatowe.
Pozdrawiam Agata
- Agulas74
- 50p
- Od: 9 maja 2009, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mogą zostaćmuflon pisze:Mam pytanie, czy "pomponiki", które zostają po przekwitnięciu kwiatów (np. odmiana Jan Paweł 2, lub inne) obrywamy, żeby wzmocnić kwitnienie, czy mogą zostać na roślinie, jak dla mnie są ładną ozdobą.

- misiaczekm
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jackmanii

Powojnik Rouge Cardinal

Clematis Rhapsody

Powojnik Rouge Cardinal
Clematis Rhapsody
- lizbonka
- 50p
- Od: 28 maja 2011, o 21:12
Tak.. najpierw zwiędły kwiaty , później opadły pąki, listki ... Wszystko w całościFrancesca pisze:Może być uwiądlizbonka pisze:Proszę powiedzcie mi co się dzieje ... Mam Piilu na tarasie, w donicy od ok 2 tyg. Pięknie rozkwitł, ma jeszcze kilka nie otwartych pączków ale więdnie... Wszystko opadło w dółPodlewam go regularnie... Ratunku !! Dopiero zaczynam z powojnikami przygodę! Co robić ? Taras jest od południa .
. Zaczął wiednąć od czubkow pedow? Poszedł jeden ped czy wszystko od razu (dopuszczam myśl, że jak młody, to mogł mieć tylko jeden
).
Młodziak w sumie.

Co teraz? Wyciąć przy ziemi i czekać czy odbije? Czy wyrzucić?
Za mocno go podlewałam, że tak się stało?
Pozdrawiam
Lizbonka & Marysia & Suri & Felix
Lizbonka & Marysia & Suri & Felix

-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Nie wyrzucaj, tylko usuń uschnięte pędy, roślina wypuści nowe. Wydaje mi się, że południowa strona, gdy roślina ma dodatkowo z tyłu ścianę budynku nie jest najlepszą lokalizacją dla powojnika.lizbonka pisze:Co teraz? Wyciąć przy ziemi i czekać czy odbije? Czy wyrzucić?
Za mocno go podlewałam, że tak się stało?
U mnie Fujimusume :

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Aromatica właśnie zaczyna kwitnąć:

Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
Dziękuję za informację o Early sensation. Szkoda, że do zimowego ogrodu. Za to pewnie uwiąd mu nie grozi.
Do ogródka po wcześniejszych niepowodzeniach, kupiłam te nie zagrożone. Może...., kiedyś, zdecyduję się na wielkokwiatowe. Na razie czytam wasze rady.
Ku mojemu zdziwieniu, maluszki durandii i Juuli, kupione w tym roku w e-clematis już kwitną.

Mała rzecz a cieszy !
Do ogródka po wcześniejszych niepowodzeniach, kupiłam te nie zagrożone. Może...., kiedyś, zdecyduję się na wielkokwiatowe. Na razie czytam wasze rady.
Ku mojemu zdziwieniu, maluszki durandii i Juuli, kupione w tym roku w e-clematis już kwitną.

Mała rzecz a cieszy !
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Polish Spirit

Comtesse de Bouchaud

Paul Farges

Comtesse de Bouchaud
Paul Farges
- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
Pomóżcie!!!! Mojego powojnika zżerają jakieś brązowe robale, w końcu mi rozkwitł i każdy kwiat zżarty i schnie ,a w każdym pączku robak i wygryza środek. Co robić, aby go uratować, na razie spryskałam decisem, ale nie wiem czy to pomoże skoro robaki są w środku pączków? 

Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Mój najciemniejszy powojnik. JAk rośnie w cieniu, to jest prawie czarny- aksamitnie czarny. W jaśniejszym miejscu przebija purpura.