Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Post »

Franek choruje i wczoraj tylko troche podczytywałam Forum w komorce, ale pisanie tam wymaga szczegolnej cierpliwości :roll: . Byłam w kilku Waszych ogrodach bez pozostawiania sladu :oops: .

Agatko-Agnieszko
, myśle, że P. Frages zakwitnie Ci, on ma kilka rzutow kwitnienia, wiec być może bliżej jesieni... Moj kwitł już w pierwszym roku po posadzeniu wiosną.
Agnieszko, powojniki to jeden z moich ulubionych motywow w ogrodzie, wiec o nie dbam... :lol:
Witaj, Isiu, w moich ogrodowych początkach :mrgreen:. Bardzo dziekuje za przemiłe przyjecie, możliwość rozmowy, przepyszne lody... ;:196 Myśle, że Twoje pnące New Downy też dadzą spektakl w tym roku ;:170 .
Janeczko, Franek zapewne zobaczył kogoś z sąsiadow, lubi tam chodzić :lol: . Najstarsze roże ( jak ta rożowa w kącie działki) mają prawie 5 lat; myśle, że sadziłam je jesienią 2008 roku. Flammentanz to dwuletnie krzewy, ale one dostają dużo papu - bo rosną koło powojnikow, a o powojnikach jak wyżej - Magiczna Siła robi swoje ;:306 .
Aniu, wielu rzeczom w moim ogrodzie sporo brakuje... ale pocieszam sie drobiazgami :wink: .
Jolu, wejście ma swoje pieć minut, potem jeszcze bedzie ładnie kiedy Anitki zakwitną; szkoda, że nie da sie tego zgrać :lol: .
Wandziu, to jest bardzo dobra roża, w ubiegłym roku wymarzła bidulka do kopczyka, ale tamta zima była wstretna; poza tym nie choruje, ładnie kwitnie kilka razy w roku, ślicznie pachnie :). Kupiona jako pnąca rożowa ;).
Flammentanz rosną po jednej z każdej strony. Wiosną dostają nawoz do roż a w sezonie podkradają powojnikom ich jedzenie :wink: (w tym roku z tym dokarmianiem powojnikow nie jest u mnie dobrze, strasznie długo było bardzo mokro, to i nie chciałam dodatkowo im aplikować nawozu w płynie :roll: ).
Cześć, Emeczko, musze zbadać jak tam Twoje środziemnomorskie klimaty :wink: . Wiesz, moja lawenda, ktorej nasiona chciałaś w zeszłym roku ma w tym roku mnostwo dobrze zapowiadających sie pedow kwiatowych, jakby co to służe :).
Moniko, roża nn znalazła nawet głośno wypowiedziane uznanie mojego M. a to nie takie hop siup :lol: .
Egzamin miał być normalny - zadanie do wykonania na laptopie dyrektora i przez niego przygotowane (coby przecieku nie było :wink: ), zachodze a tam test :shock: . Ja jestem samoukiem excelowym, najwiecej kłopotu sprawiły mi skroty, natomiast wykorzystanie formuł było na poziomie bardzo podstawowym, żadnych wykresow, tabel, filtrowania, sortowania, formatowania. Miałam wrażenie jakby ktoś znalazł przy pomocy google "Excel podstawowy test" i to skopiował :lol: ...
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Francesco, widzę, że muszę się od Ciebie nauczyć dbałości o powojniki, masz takie sukcesy ;:oj. Sadzisz je do pary z różami i może to jest właściwe podejście ;:218.
Róże przepiękne, a ta NN-ka z kąta warta rozmnożenia. Próbowałaś kiedyś sadzonkować róże :?:
Co ja słyszę, Franuś choruje :?: Kuruj go, bo szkoda lata, dzieci czerpią z niego tyle radości ;:224.

;:196 dla Ciebie i Franka - Jagoda
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moj zeszloroczny Paul Frages zarosl mi juz 3 metry bierzace ogrodzenia ;:138 jeszcze rzadkawy jest ale nabierze z czasem ciala i widok bedzie powalajacy.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja na sekundke z kilkoma zdjeciami, bo idzie burza i musze zaraz wyłączyć router.

Piwonia - jedna z ostatnich :(
Obrazek

Polish Spirit zaczyna :tan
Obrazek

Makro puszkowe - perukowiec
Obrazek

Craizy Daisy :lol:
Obrazek

I dowod, że mam trawy z lewej (na ostatnim planie w koncu pomalowany budynek gospodarczy :;230 ) a z prawej ostrożka :)
ObrazekObrazek

Uciekam, jak sie ciesze, że popada, bo cały dzien było potwornie gorąco ;:138 Do zobaczenia :wit
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No tak uznanie w oczach m bezcenne :;230
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i popadało ale wcale się nie cieszę. Spadł grad, wytłukł mi pomidory, ogórki, cukinie, słoneczniki, większość hortensji mi nie zakwitnie, hosty pokiereszowane. Płakać się chce ;:223 . Woda na trawniku powyżej kostek. Buuuuuu :(.
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Strasznie mi przykro :(
Jak nie upaly pustynne to inne żywioły się uaktywniaja :?
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Widzę, ze masz już prąd? Czy piszesz z komórki?
Ja niestety nie mam. Przykro słyszeć o stratach. U mnie leżą Pastelle...jutro dopiero zobaczę, czy dużo połamanych.....
Pozdrawiam
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Przykro czytać
U nas przeszło bokiem nawet kropli deszczu. Za to u mojej mamy zaledwie 30 km dalej w Żyrardowie oberwanie chmury.
Podobnie jak u Ciebie woda po kostki, duży grad połamane kwiaty i krzewy. :(
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, no niestety, to była chyba najgwałtowniejsza burza odkąd tu mieszkamy czyli od pięciu lat :( .

Justi, mam prąd ale piszę z komórki :wink: . Trzeba pilnować dziecków, pan mąż ma spotkanie z kolegami :) .
Smutno mi, ale na pewno są tacy, którym poniszczyło domy czy uprawy na zarobek. Podobno gdzieś koło nas drzewo przygniotło samochód i dwoje ludzi jest rannych. Bałam się w pewnym momencie o okna dachowe ale żadnego grad nie rozbił. Suka spędziła burzę w przedsionku - bohaterka schowała się do szafy :D .
Może zaraz i Tobie włączą prąd. Oby Pastellki tylko poprzyginało pod wpływem wody do ziemi...

Moniko, dwa tygodnie temu u nas ledwo popadało a w centrum wsi ludziom straż pożarna wodę z domów ściągała pompami... Upał był potworny to i burza gwałtowna.

W komórce nie umiem boldować.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Byłam poza domem, jak u nas przeszła nawałnica. Na szczęście nie było gradu. Ale i tak po powrocie (ciemno ;:oj ) poszłam zobaczyć , co i jak. Jest ok. A 20 km stąd, gdzie byłam, nie spadła ni kropla ;:oj
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Co czytam? Masz ogrodowe straty.
Wspołczuję. U nas była też gwałtowna ulewa, ale obyło się bez gradu. Mój pies wdrapał się na łóżko syna i z nim przeczekał nawałnicę. A kilka kilometrów dalej, czyli tam gdzie pracuje nie spadła ani kropelka.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, Gosiu, hortensjom bukietowym pourywało konce pedow; najgorzej dostało sie tym, ktore jeszcze rosły i nie miały pąkow kwiatowych - być może dlatego, że nie zdążyły zdrewnieć. Kilka nie zakwitnie w ogole, a takie były ładne Dzięki sporej ilości wody wiosną :roll: . Hosty mam jakby posiekane biczem, powojniki potraciły konce pedow, dostało sie też rożom, truskawkom, warzywom...
Dziś co chwile wyłączają prąd, prawdopodobnie robią jakieś naprawy po tej nawałnicy; musze wyłączyć komputer, bo takie pisanie jest bez sensu :/.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Agatko, przykro czytać o tych zdarzeniach. Tak blisko a u mnie nic strasznego się nie działo. Owszem grad był ale drobny, deszcz lał ale w piasek szybko wsiąka. Tyle że róże szybciej przekwitły, ostróżki i naparstnice się pokładły.
Szkoda host i hortensji. Może jeszcze zdążą wytworzyć kwiaty na innych pędach...

Trzymaj się ;:168
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Faktycznie masz szkody. Może hortensje jeszcze zdążą wydać paki?
Czy coś wiadomo o pracy?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”