Widoczki z Beskidów - cz.1

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ostatnio w przerwach między deszczami zrobiliśmy rekonesans do miejsc w których dawno nie byliśmy. Zawitaliśmy też do Malinki. Oto kilka ujęć.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dawno nie byłam też w Wiśle Czarnem. No i przyszedł czas na wizytę w tym miejscu. :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspaniała wycieczka , cudne widoki - szczególnie z Czantorii, które oglądam z dużym sentymentem, albowiem byłam tam ostatnio ..... hmmm ... dzieści lat temu :( . Zamiast wieży widokowej pamiętam uzbrojonych WOPistów :roll: - to były czasy ! ;:60

Dziękuję Grażynko ;:180
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Teraz siedząc pod wieżą, którą postawili Czesi można razem z nimi na jednej ławce wypić słynnego Radegasta, zjeść frytki z golonką i rozkoszować się pięknymi widokami. Było też trochę ludzi innej narodowości jak Niemcy, Ukraińcy, Koreańczycy czy Włosi.
Takie spotkanie stwarza wrażenie prawdziwej wolności i przyjażni poza wojskowymi racjami.Było super ! :heja A widoki jak z samolotu. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

W pełni zgadzam się z Kogrą... Wprawdzie mam troszeczkę dalej, bo ok. 50 km ale kiedy tylko można tez staram się tam być.
Kilka moich "widoczków": widok z Przełęczy Salmopolskiej: Obrazek kapliczka w na Ochodzitej pod Koniakowem: Obrazek wypas owiec na Ochodzitej: Obrazek Jezioro Międzybrodzkie pod Górą Żar: Obrazek i lądowisko na Górze Żar: Obrazek Tam troszeczkę wyżej w górę jest ten słynny odcinek gdzie butelki (plastykowe, szklane) turlają się pod górkę i moje auto, ważąca prawie 1700 kg Alfa z ludźmi na pokładzie - sama jechała do tyłu - zdjęcia nie mam ale mam nagrany filmik - 100 %-towa prawda.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Januszu :wit
Bardzo się cieszę, że potwierdzasz moje wrażenia. Jak widać jeżdzimy tą samą trasą. Też odwiedzam górę Żar i jezioro żywieckie, międzybrodzkie i całą dolinę żywiecczyzny. Piękne góry, jeziora, niezapomniane widoki ze szczytów. Jedynie nie odważyłam się na przejażdżkę szybowcem :oops: Ale zawsze oglądam startujących z Żaru lotniarzy , a widoki ze szczytu...... :roll: .
Potwierdzam też fenomen jazdy pod górę bez zapalonego silnika. To samo zjawisko występuje w Ustroniu na Zawodziu przy wyjeżdzie na Równicę.Też sprawdzone.
A Koniaków, Jaworzynkę czy Istebną znam niemalże na pamięć. To tereny łowne mojego męża. A że w młodości bardzo lubiłam takie przygody, to jeżdziliśmy razem. Mamy tam wielu znajomych. :wink: :lol:
Cieszę się, że wpadłeś na widoczki - zapraszam znowu. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam. Do czerwca miałem bazę wypadową w Bielsku-Białej. Stąd wyruszaliśmy prawie na wszystkie wyprawy. Niestety Ciotka przeprowadziła się do Rybnika, ale to w żadnym wypadku nie odsunie mnie od wypadów w piękne przez cały rok Beskidy, tylko (niestety) czasu jakby trochę mniej...
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To prawda, że czas jakby się skurczył dla wszystkich i każdy ma takie braki. :wink: :lol: Jeśli będziesz w Beskidach i zrobisz ciekawe fotki to proszę wklej i razem będziemy tworzyć ten wątek. :P

Jeśli ktoś lubi Beskidy i wędrówkę po nich to zapraszam do dalszego tworzenia tego wątku i pokazania jak piękne mogą być również nasze góry a nie tylko te za granicą. :wink: :P

Pozdrawiam wszystkich miłośników pieszych wędrówek. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście na pewno tak (tylko kiedy ja tam znowu wyruszę ?) Jeszcze takie znalazłem: zjeżdżalnia pod Czantorią (?!): Obrazek
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A teraz kilka widoczków przy okazji dzisiejszej wycieczki na grzyby (efekty grzybobrania w wątku "wszystko o grzybach").Na ostatnich dwóch zdjęciach widać zameczek prezydenta RP w całej okazałości-górny i dolny zamek, budynek dla personelu,oraz lądowisko do śmigłowców.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażyno wczoraj w radio usłyszałem takie zdanie - troszeczkę wyciągnięte z kontekstu:
"Na Czantori w szklarni zostaną posadzone nowe rośliny w większości egzotyczne [...]"
Może coś o tym wiesz lub słyszałąś i może możesz to opisać i wyjaśnić o co chodzi. Dzięki
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Co do Czantorii planów jest wiele i słuchy chodzą o różnych pomysłach. Nie ma tam typowego zaplecza turystycznego. Planują zrobić restaurację, hotel jakieś inne atrakcje typu wspinaczka po linach i drzewach / to już się robi /.Podobno przy restauracji ma być jakaś szklarnia z egzotycznymi roślinami w której ma być kawiarnia ale o konkretnych planach nikt nic nie mówi. Wszystko to są plotki jak na razie nic konkretnego się nie dzieje.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Grażynko, zachęcona Twoim postem pozwolę sobie wkleić widok na nasze ukochane Góry:
- z tarasu Hotelu Belweder w Ustroniu;
- od strony lądowiska helikopterów przy zamku prezydenckim;
.....oj, chciałabym Tam jeszcze wrócić :lol:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo lubię stary zabytkowy kościół powyżej Pałacu Prezydenckiego. Kiedy tylko jestem na Kubalonce zawsze tam zajeżdżam. Zdjęcia są ale niestety nie cyfrowe.
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Guciu - wklejaj, wklejaj..... :wink: jeśli masz jeszcze jakieś zdjęcia to dodaj.
Widok z Belwederu jest fantastyczny. ;:215
A fotka z ostrzeżeniem o skarpie dla lądowiska helikopterów trochę komiczna , ale o to właśnie chodzi. :wink: :lol:
No to Bożenko przyjeżdżaj w Beskidy - pojedziemy na górski spacer - będzie ekstra. :P

Karpiku - tak, to bardzo stary zabytkowy kościól. W Beskidach jest ich więcej a i koło Cieszyna też jest kilka. Choćby w Zamarskach - wpisany nawet na listę unijnych, chronionych zabytków.
Pewno z następnej wycieczki w Beskidy będziesz miał już jakieśfotki cyfrowe, to wklej. :wink: :lol:
Pozdrowienia dla Ciebie i rodzinki. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”