Aniu dziękuję za odpowiedź . Słońce na moim balkonie jest tylko 4-5 godzi .od 12 do 16-17 niby mam najlepszą z możliwych stron bo południowo zachodnią ale niestety przed moim blokiem jest wieżowiec i zasłania mi większość słońca . Więc roślinki przed tym rojnikiem nie zasłaniają mu ani jednego promyka
Mój skalniak jest zrobiony tak że z tych deseczek mam porobione ogródki wyłożone są folią (folia podziurkowana ) i wysypane ziemią a skalniaki ziemią z piaskiem . Mam go już 3 sezon
Kasiu jeśli rojnik ma słonko to powinno być wszystko ok...pomysł na taki skalniaczek jest naprawdę świetny, bardzo mi się podoba...zresztą lubię drewno pomiędzy roślinami...wszystkie pniaki ze starych drzew owocowych rekwiruję. Mam pomysł jeszcze na inny mini skalniak, jak uda mi się zrobić to wstawię fotkę.
Pozdrawiam
Aniu na razie mały ale z czasem nie wiem czy się nie powiększy też tak zaczynałam
Ciekawym kamieniem jest wysypany...widziałam ogródki szczelinowe zrobione z takich kamieni.
Janusz 100 dziękuje! Uwielbiam na niego patrzeć. Zajrzałam do Ciebie i jestem pod ogromnym wrażeniem Przepięknie! Aniu pewnie będzie tak jak piszesz bo oglądając Wasze nabieram coraz większej ochoty na powiększenie mojego maluszka.
Pozdrawiam serdecznie!
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka Moje wątki, Aktualny
Ja moją przygodę z ogrodem zaczęłam dopiero 2 lata temu ale zakochałam się w nim bez pamięci i jak tylko mam czas biegnę do moich roślinek. Rojniki i rozchodniki postanowiłam wykorzystać do obsadzenia rabaty iglasto-bylinowej
większość z nich to podarunki od moich znajomych i przyjaciół którzy też mają swoje zielone przyjemności, a oto moje rojniki w przybliżeniu
a teraz rozchoniki których historia w moim ogrodzie jest dokładnie taka sama jak rojników
Witajcie, przejrzałam wątek, ale nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie - mam szczepki rojnika i jakiegoś rozchodnika. Jak je się ukorzenia: w wodzie czy w ziemi ze żwirkiem?
Sadzi się do ziemi ze żwirkiem...trzeba tylko pilnować żeby rozetka rojnika nie siedziała w powietrzu tylko w ziemi. Rozchodnik też sadzi się do ziemi...ziemię dookoła pędu trzeba dobrze przygnieść...ziemia nie może być sypka.
Dzięki Aniu za odpowiedź Jutro zrobię sobie skalniak w gazonie. Czy mogę go trzymać w mieszkaniu? Na balkonie nie mam tak słonecznego miejsca jak na parapecie.