Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2

Post »

Milenko ale masz śliczne fiołeczki ,jeszcze takich nie widziałam .Twoja dalia wyglada jak by zlapała jakiegoś wirusa .Oberwij wszystkie plamiaste i pomarszczone liście i psiuknij czymś na grzyba ,może najpierw swoją miksturą ,Jak nie podziała ,to może być Topsin .Dalie nie lubią wody zalegającej przy korzeniach ,to może stąd te plamy :roll:
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Milenko pięknie masz na parapetach. Zawsze mi się fiołki podobały. A nie mam ani jednego. Póki co, moje balkonowe jeszcze żyją. Chyba je na weekendy będę musiała zabierać ze sobą albo jakąś sąsiadkę urobić żeby mi na weekendy brała i podlewała. eH..Myślałam żeby powojnika zainstalować na balkonie. Ale nie wiem czy sobie poradzi bez podlewania w weekend. Te na działce są w gruncie a on byłby na balkonie w donicy.
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Milenko, ptaszek śliczny a na twojego psiaka nie mogę się napatrzyć ;:108
Czytam, że trawnika będzie ubywać ;:306 .......różanka ;:167
Fotka ksieżyca ....taka romantyczna :D
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57

Post »

Milenko

fiołeczki są przepiękne, a takie wyrażne zdjęcia jeszcze podkręcają atmosferę wokół nich

gratuluję kwitnień, oby tak dalej ;:138 ;:138
Pozdrawiam, Agata.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Jeszcze takich nie widzialam. Fiolkow. ;:180
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Ale fiołeczki śliczne,rasowe ,a ptasiu uroczy ;:oj :wit
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milenko obserwowałaś dzisiaj ksieżyc i Spica? Może u Ciebie było coś widać. Bo u mnie nic a nic.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Milenko, a zdradzisz jaką różankę planujesz? Co wybrałaś? :D
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Aguś - raczej chaotyczna dusza, uwielbiająca to, co tworzy natura :D

Ewuniu - dwa fiołeczki (te z pofalowanymi brzegami) to odmianowe, różowy pochlapany fioletem nn - wszystkie z forumowej wymiany, ten niebieski z białym mam od lat i co jakiś czas odmładzam. Podobno fiołków z "wiatraczkiem" nie udaje się rozmnożyć z listka, zachowując takie same cechy jak roślina mateczna. Jak widać wiatraczek powoli na nim zanika, ale jest jeszcze bardziej oryginalny niż roślina, z której dosłownie przed śmiercią pobrałam listek. Mikstura czosnkowa ma jedną wadę - 3 litry wystarczają na jeden oprysk i trzeba robić nową... Ostatnio wyniosłam się z nią do kotłowni, M. błagającym tonem stwierdził "zabierz to swoje świństwo do altany, bo co tu wchodzę, to dostaję zawału myśląc, że gaz się ulatnia" ;:306 Nie będzie go teraz dwa dni, to akurat spokojnie sobie "zaczosnkuję" ;:306

Madziu - polecam tę metodę z nawadnianiem, o której Ci już pisałam. Na forum wiele osób z powodzeniem hoduje powojniki na balkonach :) Niestety u mnie niebo zasnute całkowicie chmurami od ok. 16. Szkoda, bo chętnie bym popatrzyła...

Reniu - psina jest kochana, to fakt, nie wyobrażam sobie domu bez niego :) Miałam kilka psów i wszystkie uwielbiałam, ale Liczi jest ewenementem pod każdym względem (i nie mam tu na myśli jego wyglądu, bo to akurat kwestia gustu) :)

Agatko - atmosferę wokół nich podkręcę jak umyję sobie okna na górze ;:306 Choć przepraszam, akurat jedno jest umyte ;:224 To, przez które robiłam zdjęcie drozda - z drugiego pokoju aparat już nie chciał "wyostrzyć" ;:306

Aniu - ja już nie pamiętam, jakiego Ci dałam, ale chyba jakiegoś fioletowego :roll: Jak chcesz, mogę ukorzenić Ci któregoś. A przy okazji - ten ode mnie może już zakwitł? Jak ma opory to postukaj kilkanaście razy doniczką, to sprawdzona metoda na wywołanie kwitnienia. Może śmiesznie brzmi, ale podobno jest to "udowodnione naukowo" - roślina przeżywa szok, pod wpływem którego chce wydać jak najszybciej potomstwo. U mnie sprawdzone wielokrotnie ;:333 A na dowód tej szokowej metody postaram się w najbliższym czasie pokazać efekty mojego przypadkowego eksperymentu - ale z zupełnie inną rośliną..

Jadziu - niektóre rasowe, niektóre kundelki - fiołki kocham wszystkie, zdominowały całkowicie moje parapety :)

Kasiu - ciężko to będzie nazwać różanką, planuję posadzić Rhapsody in blue w towarzystwie powojników Blue Light PBR i Countess of Lovelace (o ile jeszcze będą, jak skończą się upały, na razie nie chce zamawiać), w nogi ostróżki, a co będzie potem - tego sama jeszcze nie wiem :wink: Myślisz, że Rhapsody i te dwa powojniki będą się dobrze komponować?
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w kolejny, cudny upalny dzień :wit
Jako pierwsza rozkwitła właśnie chora dalia. Poobrywałam podejrzane listki. Kwiat jest przecudny - kojarzy mi się z porcelaną :)

Obrazek

Obrazek

Kolejna może jutro?

Obrazek

Kosmos:

Obrazek

Macierzanka variegata postanowiła stracić przebarwienia, ale przynajmniej kwitnie (przy tarasie mam inną i niestety nie kwitnie):

Obrazek

Laguna - obawiam się, że na dłuższą metę miejsce nie będzie jej odpowiadać - słońce ma tylko wcześnie rano:

Obrazek

Młode parzydło:

Obrazek

I na koniec posadzone niedawno rozchodniki pod sosną:

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:oj wow..Milenko! Kosmos to prawdziwy kosmos ;:oj Co to za roślina? Dalia przepiękna. Czekam razem z Tobą na kolejny kwiat :)
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Madziu :) Kosmos to pospolita nazwa, inaczej onętek. Siałam odmianę z pełnymi kwiatami "Double click", ale na pełne nie wyglądają :wink: To roślina jednoroczna, rozsiewa się sama. Obok mam niestety puste miejsce, gdzie miały rosnąć frezje (żadna nie wzeszła), pasowałyby mi tu łubiny. Spotkałam w jednej ze szkółek, ale cena mnie odstraszyła (18 zł za 1 roślinkę).
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Rozchodniczki bardzo ładne ,nie wiedzialam nawet ,że one tak kwitną .Miksturę śmierdzącą ,dziś nastawiłam z rana ,mam wrażenie ,że już śmierdzi :;230
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

uuu szkoda że jednoroczne są. Bo bardzo mi się podobają. No ale jednak ja nie chcę za bardzo w jednoroczne inwestować. Szkoda że frezje Ci nie wzeszły. No 18 zł to faktycznie przesada.
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Milenko zgadzam sie z Madzią że pieknie masz na parapecie, cudne fiołki.
Różyczka też bardzo pięknie zakwita, dalia także.
Łubin 18 zł kosztuje? Drogo, nigdy bym nie przypuszczała, że moze tyle kosztować. ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”