Barszcz Sosnowskiego

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Barszcz Sosnowskiego

Post »

Oglądałam program o tym cholerstwie! Pilnujcie się przed paskudztwem. Ponoć nie trzeba dotykać, poparzenie może nastąpić z odległości kilkudziesięciu centymetrów plus słońce i leczenie latami. ;:124 najbardziej ponoc niebezpieczny dla dzieci.
U nas rośnie na trasie Płock-Sierpc na wysokości Nowego Trzepowa od strony torów.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
kakatarzyna
100p
100p
Od: 1 mar 2013, o 10:19

Post »

Czy ktoś wie gdzie można zgłaszać takie rejony na terenie miasta?
Czy jest jakaś służba, która to usuwa?
Kasia

tyle pomysłów, a tak mało czasu
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę, że Urząd Miasta lub Gminy. To w ich gestii jest usunięcie albo dopilnowanie właściciela posesji. Kolega, który ma działkę zapaskudzoną tym towarem właśnie z Urzędu Miasta dostał pismo nakazujące sprzątnięcie.

Z tą roślina jest taki problem, że musi być skoszona w odpowiednim terminie (w czasie kwitnięcia, ale tuż przed samowysiewem nasion), bo inaczej z rośliny jednorocznej przeradza się w wieloletnią. To jest jej obrona i trzeba ją oszukać.
Takie informacje znalazłam w necie, gdy interesowałam się tematem.
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
kakatarzyna
100p
100p

Post »

A w jakim okresie rozwoju ta roślina jest najgroźniejsza?
Kasia

Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tego co słyszałam od wiosny do jesieni, czyli jak nie jest zamrożona, ale najbardziej niebezpieczna jest w słoneczne dni, bo miks tych dwóch czynników powoduje najbardziej ciężkie problemy zdrowotne (neurologiczne, dermatologiczne itp.).
Był o tym zielsku nawet program jeśli się nie mylę Iner... czy Uwa... i przedstawiona osoba, która leczy się od kilku lat i nadal stan poważny. ;:174
margos_b
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 cze 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A czy to jest barszcz Sosnowskiego? Sąsiadka twierdzi, że to arcydzięgiel, ale przetrzepałam fotki jednego i drugiego w internecie i moim zdaniem to barszcz Sosnowskiego. Ponieważ jest tego typu pytań mnóstwo, czy ktoś kto się na tym zna mógłby wyjaśnić, jak rozróżnić jeden od drugiego?
http://www.fotosik.pl/u/margos-b/album/1467784
kakatarzyna
100p
100p

Post »

Popieram pytanie, dla laika trudno odróżnić.
Kasia

Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Wg mnie największa różnica dorosłych okazów to wielkość. Barszcz Sosnowskiego bywa naprawdę potężny. Grube łodygi, kilkumetrowa wysokość. To na moim pierwszym zdjęciu na pewno jest Sosnowskiego pozostałych nie jestem pewien.
margos_b
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie wiem, czy wchodziliście na moje zdjęcia, ale ten ma ponad 3 metry (stoję na jednym zdjęciu na wysokości głównej łodygi, sięgam do połowy - a mam ponad 1.60...)
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

margos_b pisze:Nie wiem, czy wchodziliście na moje zdjęcia, ale ten ma ponad 3 metry (stoję na jednym zdjęciu na wysokości głównej łodygi, sięgam do połowy - a mam ponad 1.60...)
Poszperałam w internecie i porównałam Twoje zdjęcia - wg mnie na 99,9% to Barszcz Sosnowskiego!
Porównaj z tym zdjęciem!
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... CDEQrQMwAw - to jakby z ujecie z Twojego ogródka :shock:
Arcydzięgiel ma kwiaty takie bardziej kuliste, a tu wyraźnie baldachy.
Nie lekceważ tej rośliny! ;:185

-- 19 cze 2013, o 15:25 --

Popatrzcie jeszcze swoim okiem!
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na wszelki wypadek w tym wątku też popytajmy:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p4007332 - może fachowcy od ziół pomogą!
margos_b
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

No wypisz wymaluj to samo! Dzięki!
Rośnie toto na zaniedbanej działce emerytowanej pani profesor która twierdzi, że to pożyteczna roślina. Ktoś z sąsiadów już to raz karczował - nie stwierdził u siebie żadnych poparzeń: czy to możliwe? Czytałam, że ta trucizna uaktywnia się pod wpływem słońca - ale co się z nią dzieje potem? Czy jak jest kilka dni pochmurnych to zanika, czy dalej jest aktywna? Takiej informacji nie udało mi się znaleźć - dołączam to pytanie do specjalisty.
I jeszcze jedno pytanie do specjalisty - jak można próbkę zbadać i stwierdzić, czy to to? Mam tu pod nosem Instytut PAN, może mogliby to zrobić, gdyby wiadomo było jak?
Pozdrawiam, dzięki raz jeszcze,
Małgorzata
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu! Tak czy siak bez ubrania ochronnego i rękawic tego nie dotykaj! Zadzwoń tam i spytaj, czy Ci pomogą i co musisz im dostarczyć (zachowaj naprawdę ostrożność).

To badziewie jest jednoroczne, ale jak zostanie ścięte przed zakwitnięciem zmienia się ponoć w wieloletnie. :twisted:
Wiem, że marudzę i może się powtarzam, ale ciągle przed oczami mam tamten program. :(
margos_b
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Pewnie, że nie będę dotykać tego gołymi rękami :-)
Zastanawiałam się nawet, czy ubranie wystarczy potem włożyć do pralki i uprać, czy też potraktować jako jednorazowego użytku?
Nic, poczekam jeszcze, może jakiś specjalista odpowie na któreś z pytań...
A ty, Renatko, masz ogródek? Albo działkę? Co uprawiasz?
Małgosia
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zajrzyj do mojego wątku! Zapraszam! Mało widać, bo jak się ma bałagan to pokazuje się tylko pojedyncze kwiaty! :;230
Wystarczy nacisnąć napis Pod Jesionem-zapraszam Większość pokazuje w ten sposób swoje ogrody, a jest co oglądać i czytać u innych. ;:oj Są też wątki dyskusyjne np. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=67660 takie czysto do pogadania.

Wracając do Barszczu sądzę, że dokładne upranie i wypłukanie powinno już zniwelować Barszcz z ubrania (ale ja pewnie uprałabym ubrania ze dwa-trzy razy).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”