Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 3
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 3
Ostatnio, środek ten, bardzo ładnie podsumował forumowicz. Poszukaj.
Amistary, nie mają tutaj dobrej opini.
Zresztą, nie tylko tutaj.
Chyba, że na ostatni oprysk, jesienią.
Jeśli nie wcisnęli Ci jeszcze tego, nie kupuj.
Amistary, nie mają tutaj dobrej opini.
Zresztą, nie tylko tutaj.
Chyba, że na ostatni oprysk, jesienią.
Jeśli nie wcisnęli Ci jeszcze tego, nie kupuj.
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hmm... Miedzien nie, Amistary nie...
Tak się zastanawiam co kupić dla swoich pomidorków, aby spryskać je zapobiegawczo przed ZZ.
Dodam, że przed wysadzeniem do gruntu pryskane były właśnie Miedzianem.... było to na początku czerwca.
Tak się zastanawiam co kupić dla swoich pomidorków, aby spryskać je zapobiegawczo przed ZZ.
Dodam, że przed wysadzeniem do gruntu pryskane były właśnie Miedzianem.... było to na początku czerwca.
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Przed wysadzeniem do gruntu, lub tuż po posadzeniu, Miedzian, jak najbardziej - tak.
W tej chwili, przeciwko ZZ - nie.
W tej chwili, przeciwko ZZ - nie.
Asia, to są krzaki z nasion wydłubanych z jakiegoś kupionego pomidoraPelasia pisze:Kasia,ile ty masz hektarów, że tak szalejesz z odstępami....A co to za pomidor taki gęsty krzak piąty z kolei ,w drugim rzędzie od prawej?

A hektarów mam 2,5

- Dziunia87
Tyle wiem... Tylko jaki teraz kupić na ZZ wgłębne systemiczne? Jaki środek należy teraz użyc, macie jakieś propozycje?
- kesza
- 100p
- Od: 16 lip 2010, o 08:47
Dzięki winterek, za szybką odpowiedź,
tylko na nim pisze, że na zz i na szarą pleśń (kuszące - nie trzeba dużo myśleć co z czym), a te wszystkie nazwy mi się już mieszają, jak sobie coś zapiszę, to oczywiście w sklepie tego nie ma.
W domu mam tylko dithante i mildex (którego kocham, bo ratował mi życie, kiedy jeszcze uważałam, że będę mieć pomidory bez oprysków
)
Chciałam te moje pogradowe biedaki teraz czymś prysnąć (i oczywiście nie pamiętam czym je już uraczyłam, chyba tym dithante, a opakowanie wyrzuciłam
)
A w sklepie ogrodniczym (w ponad 130 tys. mieście) właściwie nic nie ma Revus - nie ma, Tanos - nie ma, jeszcze był tylko Topsin, ale to sama szara pleśń - mogę go z czymś pomieszać na zz zapobiegawczo?
I dalej nie wiem, czy te pod osłony można w gruncie?
tylko na nim pisze, że na zz i na szarą pleśń (kuszące - nie trzeba dużo myśleć co z czym), a te wszystkie nazwy mi się już mieszają, jak sobie coś zapiszę, to oczywiście w sklepie tego nie ma.
W domu mam tylko dithante i mildex (którego kocham, bo ratował mi życie, kiedy jeszcze uważałam, że będę mieć pomidory bez oprysków

Chciałam te moje pogradowe biedaki teraz czymś prysnąć (i oczywiście nie pamiętam czym je już uraczyłam, chyba tym dithante, a opakowanie wyrzuciłam

A w sklepie ogrodniczym (w ponad 130 tys. mieście) właściwie nic nie ma Revus - nie ma, Tanos - nie ma, jeszcze był tylko Topsin, ale to sama szara pleśń - mogę go z czymś pomieszać na zz zapobiegawczo?
I dalej nie wiem, czy te pod osłony można w gruncie?
Pozdrawiam,
Edyta
Edyta
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Mam na imię Ilona...
- Dziunia87
Tak po krótce przejrzałam stronkę i uważam, że to co tam piszą to jedno, a Wasze doświadczenia to drugie, bo np. Biosept niby jest takim cudownym środkiem na niemalże wzystko patrząc na info na stronie?
Edyta,
jeśli Mildex, u Ciebie się sprawdzał, to masz środek przeciwko ZZ.
Dokup Topsin i użyj go na Szarą. Czy Topsin się sprawdzi ? Nie wiem, może ktoś stosował, to się wypowie. W tym sezonie, z tego co wiem, są z SP, spore kłopoty. Ja nie mam doświadczenia w zwalczniu tej choroby. Po gradobiciu, pryskałem tylko Infinito.
Najpierw, użyłbym Topsinu. Za kilka dni Mildexu.
Jeśli kolejność powinna być odwrotna, niech ktoś sprostuje.
Opryski, ja, zrobiłbym oddzielnie.
jeśli Mildex, u Ciebie się sprawdzał, to masz środek przeciwko ZZ.
Dokup Topsin i użyj go na Szarą. Czy Topsin się sprawdzi ? Nie wiem, może ktoś stosował, to się wypowie. W tym sezonie, z tego co wiem, są z SP, spore kłopoty. Ja nie mam doświadczenia w zwalczniu tej choroby. Po gradobiciu, pryskałem tylko Infinito.
Najpierw, użyłbym Topsinu. Za kilka dni Mildexu.
Jeśli kolejność powinna być odwrotna, niech ktoś sprostuje.
Opryski, ja, zrobiłbym oddzielnie.
- kesza
- 100p
- Od: 16 lip 2010, o 08:47
Dzięki, winterek
Ponawiam pytanie (bo ciekawość mnie zżera) czy środki na pomidory pod osłonami można stosować w gruncie?
Ponawiam pytanie (bo ciekawość mnie zżera) czy środki na pomidory pod osłonami można stosować w gruncie?
Pozdrawiam,
Edyta
Edyta
Do każdego środka dołączona jest etykieta w której wyraźnie jest napisane do jakiej uprawy jest dany środek. Jeśli nie masz etykiety znajdziesz ją w sieci http://chomikuj.pl/kania74/etykiety+*c5 ... o*c5*9blin
A tu jest lista ŚOR przeciw zarazie ziemniaczanej
http://ochronaroslin.agro.pl/index.php? ... fag&id=356
A tu jest lista ŚOR przeciw zarazie ziemniaczanej
http://ochronaroslin.agro.pl/index.php? ... fag&id=356
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kupiłem Mildex w opakowaniu oszczędnościowym 10 g. No i oczywiście brak etykiety. Czy ktoś pamięta ile na tą ilość wody ?
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Darek i Ty też idziesz na łatwiznę ?darbo pisze:Kupiłem Mildex w opakowaniu oszczędnościowym 10 g. No i oczywiście brak etykiety. Czy ktoś pamięta ile na tą ilość wody ?

Dwa posty wyżej podałem bardzo praktyczny link. Tylko kliknąć w napis " Dawka "
http://ochronaroslin.agro.pl/index.php? ... rat&id=635
a tam jest napisane, że 2000 gram w 700 litrach wody, więc niecałe 3 gramy na litr jak dobrze wyliczył Daro65
Dobry żartdarbo pisze:Kupiłem Mildex w opakowaniu oszczędnościowym 10 g.

Pomnóż cenę razy 100 i porównaj z ceną opakowania kilogramowego.
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
U nas wreszcie trochę wyschło i będę mogła posadzić pomidory. Panowie wymyślili, że zamiast palików wbiją co jakiś czas stemple, takie jak do rusztowań. Czy u góry pomiędzy nimi puścić sznurek jak do snopowiązałki, czy drut? A jeśli drut, to jaki?