Jak przyciąć Beniaminka

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
opos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lis 2012, o 10:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak przyciąć Beniaminka

Post »

Witam.
Od 2 lat posiadam Beniaminka. Przeszedł już bardzo wiele. Od całkowitego zrzucenia liści, po bujną czuprynę. ;:oj
Wydaje mi się, że obecnie jest w dobrej formie. Jednak do szczęścia czegoś mi brakuje.
Mam wrażenie, że roślina posiada dłuuuugie dzikie pędy, a łodygi nie rosną na grubość.
Chciałabym go jakoś uformować,aby nabrał kształtów ;)
Czy powinnam obciąć dolne gałązki i jakoś pozaplatać łodygi?
Jestem laikiem w tych sprawach, więc proszę o pomoc kogoś doświadczonego.
Nie chce mu zrobić krzywdy. :wink:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Re: Jak przyciąć Beniaminka

Post »

Widzę że roślina posiada kilka długich pędów.Ja bym próbowała ich zapleść od ziemi,obcinając dołem zbędne gałązki.Uformować a"la drzewko z plecionym "pniem".Ale może ktoś jeszcze coś lepszego poradzi. :wit
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja młode pędy po prostu ciasno spinam ze sobą i po pewnym czasie zrastają się, a w celu zagęszczenia korony to na wiosnę poprzycinaj gałązki, które możesz ukorzenić.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
opos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lis 2012, o 10:02

Post »

Witam, po przeszło półrocznej przerwie.
Piszę, aby pochwalić się moją roślinką. Udało mi się z nią dojść do "ładu". Na pewnym forum znalazłam sposób na pień. :) Owija się dolne partie rafią (dostępna w kwiaciarniach). Łodyżki zrastają się w gruby pień. Dwa dni temu zmieniałam rafię, ponieważ było już za ciasno :PP ale zapomniałam zrobić zdjęć :(
Na dzień dzisiejszy beniaminek prezentuje się tak jak na zdjęciach.
Uwielbia codzienne zraszanie (koniecznie woda destylowana). Od lipca zeszłego roku nie zgubił ANI JEDNEGO liścia. Uważam to za sukces. :D Niektóre liście mają 7cm długości!
Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”