FishHunter pisze:Witam.
Nadszedł czas przesadzić moje sansewierie,i mam pytanie odnośnie podłoża. Czy takie do kaktusów się nada (przewaga części mineralnych)?
Po jakim czasie od przesadzenia mogę je podlać?
Co ile mniej więcej powinno się je podlewać, co trzy tygodnie nie będzie za rzadko ?
Co ile powinno się je nawozić?
1. Tak, bo przecież kaktus to też sukulent, ja mieszam mieszankę do kaktusów z drobnym żwirkiem, albo piaskiem, w proporcji 3 (ziemia) : 1 (piasek/żwirek), ważne żeby piasek/żwirek był o naturalnym pH.;
2. Nie wcześniej niż po tygodniu;
3. Podlewanie powinno być uzależnione od wielu czynników, czy stanowisko mniej lub bardziej słoneczne, jaka doniczka - plastikowa, czy gliniana, względnie ceramiczna, jaka jej wielkość, a także od przepuszczalności gleby (im gleba bardziej przepuszczalna, tym podlewamy częściej). Raz na 3 tygodnie w okresie wegetacyjnym to raczej zdecydowanie za rzadko, ja podlewam raz na tydzień, półtora. W każdym razie przyda się, takie proste sprawdzenie - należy wsadzić palca do doniczki przynajmniej do jego połowy, jeśli wyjmiesz suchego, należy podlać. Choć z drugiej strony, bardziej zaszkodzi przelanie, niż przesuszenie. Ziemia, między jednym, a kolejnym podlaniem powinna całkowicie przeschnąć.
4. Ja w zasadzie nie nawożę wcale, chyba że sobie przypomnę. Jak coś to poszukaj nawozu do sukulentów i postępuj zgodnie z instrukcją, niemniej podchodź do niej nieco ostrożnie, bo większości producentów nawozów, zależy, na jak największej ich sprzedaży, więc podane dawki i częstotliwość są nieco zawyżone.
pozdrawiam