ekpansywny świer srebrny

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
cracof
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 cze 2013, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

ekpansywny świer srebrny

Post »

Cześć, to mój pierwszy post na tym forum.
Od niedawna zostałem zmuszony do zajęcia się ogrodem, który otrzymałem. Jako, że jestem zawodowo programistą chyba będę potrzebował paru drobnych porad dot. pielęgnacji zieloności i za wszystkie będę dożywotnio wdzięczny ;)

Chciałbym zacząć od świerka srebrnego, który rośnie na drodze wjazdowej na moje podwórko. Pamiętam go sprzed trzech lat i do wtedy rósł powoli, a od tamtego czasu rocznie przyrasta po dobre kilkanaście centymetrów wszerz i kilkadziesiąt do góry. Ścieżka dla pieszych została zasłonięta cała, dla samochodów prawię połowa przez co wjechanie szerszym samochodem jest niemożliwe. Nie chcę go też połamać bo w mojej opinii jest przepiękny :)

Czy macie może jakieś pomysły jak go ładnie przyciąć (i kiedy!), aby wizualnie nie oszpecić i żeby nie usechł? Mój jedyny pomysł to ucięcie gałązek do 2m nad ziemią, ale wtedy sam pień zostanie i jakoś tak mało estetycznie to wygląda. Myślałem też żeby wtedy coś pod nim posadzić, ale jak bez dostępu bezpośredniego światła słonecznego, do deszczu i w zakwaszonej glebie? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Poniżej zamieszczam parę zdjęć.

PS. Czasami na imageshack trzeba nacisnąć po prawej "Continue to the media"
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ekpansywny świer srebrny

Post »

:roll: żeby go nie oszpecić możesz go przeciąć w taki sposób :

Obrazek

oraz ciąć przwodniki gałęzi bocznych / można nawet teraz ciąć.

Jeżeli już zaplanował byś przycięcie go do dwóch metrów to można posadzić pnącze hedera helix ( bluszcz pospolity ) lubi cień i niewymagający
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

No niestety 'doszedłeś do ściany' jak ja to mówię.Żadne cięcie korygujace gałązek nie da efektu na dłuższą metę.Pozostaje obcięcie gałęzi na dole.Świerki, podobnie jak sosny są drzewami wyrastającymi na wysokie drzewa.Gałęzie dolne zachowują tylko w młodym wieku, potem' idą w pień' :wink:
cracof
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 cze 2013, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przepraszam, że tak długo zwlekałem z odpowiedzią, ale każdą słoneczną chwilę musiałem wykorzystać na ogarnięcie ogrodu :) Dzięki za porady, przytnę go póki co jak robertP2 polecił, a potem pewnie skończy się na ucięciu gałązek i zasadzeniu bluszcza :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”