Zieleń w wiejskim ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Zieleń w wiejskim ogrodzie

Post »

Misiu no musimy się pilnować ;:196 coś nie miałam dzisiaj dnia dobrego do pracy :(
Dorotko dzień ładny chociaż dopiero pod wieczór było naprawdę ładnie. Niestety mokro jak .....ale cieszę się że nie musiałam się obijać ;:196
Justynko no to jutro wypatruje listonoszki :roll: u mnie mszyce na drzewach owocowych - te czarne, a róże nawet opuszczają. Psikałam pokrzywówką to może im śmierdzi ;:306
A masz ciemiernika?

Ogarnął mnie w pewnym sensie bezsens, bo w warzywniaku nic nie rośnie - generalnie jest kiepsko; mam ochotę zaorać i posiać zielony nawóz, ale akurat wyszły buraki, marchew i dycha jeszcze fasola. Cebulę żre poskrzypka i śmietka. Jedynie ładnie rośnie bób - chyba mu gleba odpowiada. Nawet karczocha co przetrwał dwie zimy coś wygryzło od spodu. Groszek zielony dopiero kwitnie, a w latach ubiegłych już podjadałam. Zebrałam 10 truskawek i trochę poziomek. Kwaśne!

Nawet zdjęcia dzisiaj zrobiłam nieładne, ale parę wkleję
Obrazek
kandelabr czosnkowy!
Obrazek
kwitnie przezimowana delosperma!
Obrazek
rozkwitła różowofioletowa rutewka jest ciemniejsza niż na zdjęciu, jutro zrobię innym aparatem.
Obrazek
pierwsza piwonia chińska

Obrazek

coś się dzieje z moją różą New Dawn sadzona w maju z doniczki i od razu po posadzeniu coś z nią nie tak pomóżcie!
Obrazek
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:3
Widzę, że nie tylko ja późno zakończyłam prace ogrodowe. :lol: Drugi dzień bez deszczu, na moim piaseczku już prawie nie widać śladu po wielodniowych ulewach. Hortensja ogrodowa nawet poprosiła o wodę, listki jej trochę zwiędły. :shock:

Marysiu, widzę, że "New Dawn" kupiona w Rosarium. Wyślij do nich zapytanie co robić z tą różą, załącz zdjęcie. Na pewno pomogą.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Helenko dobrze radzisz tak zrobię !
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, objawy wskazują na chorobę grzybową, albo początki czarnej plamistości albo szarej pleśni... Koniecznie spryskaj Topsinem, a zdjęcie jak dobrze radzi Helenka, dobrze pokazać pani Chodunowej.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aguś już wysłałam i jutro spryskam o ile mam, a jak nie to podjadę do K. Pozostałe róże przysłane razem z ND są zdrowiuteńkie! Dziękuję za rady ;:180 Helenko Tobie też ;:180
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

W zeszłym roku u mnie tak róże wyglądały topsinem psikałam i nie pomogło...nie miały kwiatów...
a w tym roku pięknie już zakwitły...co to było :?:
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Marysiu!... myślę,że już Tobie i Twoim roślinkom będą sprzyjały same ;:3 dni...
tak mi przykro z powodu strat w ogrodzie... ;:108
Kociaczek Twój tez uroczy...wymiziaj!
pozdrawiam serdecznie ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
tu_Brzoza
100p
100p
Od: 5 gru 2012, o 07:44

Post »

puk, puk
Marysiu,
przyjmujesz jeszcze nowych gości?.. ;-)
Właśnie odkryłam Twój ogrodowy wątek (wiem, wiem - mistrzostwo świata). Obejrzałam 1/4, przeczytałam 1/10 i zostawiam resztę na później, bo mnie z roboty wyleją. Pięknie u Ciebie! Ujęcia całościowe ujmują klimatem, a portretowe pięknem poszczególych obiektów z uwzględnieniem kotów i rabarbarowych placków. :wink:
O istnieniu wielu roślin - chociażby pięknej cebulicy hiszpańskiej - nawet nie wiedziałam, a Ty mi pisałaś, że nie jesteś doświadczoną ogrodniczką. Ładnie to tak? :wink:
Z ostatnich zdjęć - irysy cudne, a piwonia chińska tak dorodna, że kiedy zdjęcia się dopiero ładowały sądziłam, że to kapusta!
Życzę Ci żeby podeszczowe straty ogrodowe byly mniejsze niż się spodziewasz i wszystko pięknie rosło i owocowało.
Beata
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Misiu właśnie chciałam spryskać nieproszonych gości (czyt. mszyce) pokrzywówką połączoną z chemią, ale nigdzie nie mogę znaleźć lejka z gazą do przecedzenia, tak szukałam aż mi się we łbie zakręciło i wróciłam do domu. Pogoda jest śliczna ale z okna i w głębokim cieniu!
Bogusiu kiciuś wymiziany! słoneczko jest ale bardzo męczące - jednak muszę się do niego przyzwyczaić!
Pozdrawiam!
Beatko tak miły gość choćby na 88 stronie jest zawsze pierwszy i najmilszy. Tak masz rację trochę ściemniam ale nie umyślnie. Ogrody (mój 3) kocham od kilkunastu lat ale wcześniej była to miłość powierzchowna, tak naprawdę zaczęłam na emeryturze czyli ok półtora roku. Gromadzić, więcej czytać i troskliwiej się zajmować roślinami. Za życzenia dziękuję straty muszą być jak to w życiu, byle zyski były wyższe ;:306 Zapraszam i obiecuję, że w tworzeniu Twojego ogrodu będę kibicować ;:196

Niestety nie jestem w stanie funkcjonować w tym upale w ogrodzie więc zrobiłam trochę zdjęć i wróciłam do domu, ogród musi poczekać do wieczora, a poza tym czekam na listonosza, który nie zawsze chce mnie widzieć w ogrodzie i wołać na mnie ;:303
No to seria słonecznych zdjęć!
Powojniki przetrwały deszcze ale jednego coś podżera :twisted:
Obrazek
Obrazek

Tak jak przewidywaliście u Was przekwitają a u mnie pełen rozkwit

Obrazek
Obrazek
inny odcień niebieskiego, ta kępa nie kwitła parę lat i warto było poczekać!

Obrazek
Obrazek
jeszcze raz rutewka tu kolor bardziej zbliżony do oryginalnego!
Obrazek

z dedykacją dla Iwonki
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kwiat skorzonery (wężymordu) niewykopanej dwa lata temu co roku zachwyca mnie swoimi dużymi kwiatkami

Obrazek

Moje słodkie maleństwo niewiele większe od znacznika
Obrazek
nie wiem co to jest wysiane dwuletnie albo dostane ;:306
Obrazek
Moje Hortensje ogrodowe obsypane kwieciem - zimę spędziły pod okryciem ;:215
Obrazek Obrazek
i takie tam
Obrazek
Obrazek Obrazek

tawułka jako doskonały wypełniacz miejsc nijakich!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
tu_Brzoza
100p
100p
Od: 5 gru 2012, o 07:44

Post »

Marysiu,
ale się wystarszyłam jak przeczytałam "właśnie chciałam spryskać nieproszonych gości". Myślałam, że to o mnie! ;:306 Pięknie dziękuję Ci za serdeczne powitanie. A na zdjęciach pokazałaś dziś tyle pięknych roślin, że aż nie mogę wybrać która najbardziej mi się podoba i zaczynam mówić po japońsku itoitoito.
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

Witaj Marysiu :wit
Piwonia cudo! no proszę powojnik Ci już tak pięknie zakwitł a u Mnie jeszcze śpi czy co ;:19 może jak mu słoneczko dogrzeje to się zbudzi!! hihi
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01

Post »

Maryś piękny kwiat ma ta skorzonera , piwonia ;:167 a powojniki cudne - mój tegoroczny nabytek arabella ma sporo pączków ,ale nie wiem czy coś się z nią nie dzieje ,bo listki od dołu brązowieją
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Marysiu ..dobrze ,ze wpadłam do ciebie..zastanawiałam sie co to u mnie rośnie...a to mi wyglada na penstemon...tylko inny kolor :roll:
Zaczekam az otworzy kwiatki ;:65
Ach jaki miałam piekny dzień ;:3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No i w końcu zmobilizowałam się i skosiłam sporo trawska i zrobiłam porządek kurkom w nadziei że z deszczami już finish!
Beatko mój ogród stoi przed Tobą otworem jak sobie coś wypatrzysz to się chętnie z Tobą podzielę (oczywiście tym co rozrośnięte :lol: ).
Tak mi miło że Ci się u mnie podoba, bo to typowy wiejski ogród ;:138
Reniu, witam Cię :wit ,
Powojniki kwitną w różnych terminach ja też jeszcze mam nadzieję na jakieś kwitnienia :lol:
Iwonko w powojnikach jestem kompletny nowicjusz! ale jedno wiem że powojniki lubią mieć głowę w słońcu a nogi w cieniu, czyli dobrze jest posadzić w nogach jakąś niską roślinkę okrywową.
Dorotko chce się żyć jak jest ciepło i słonko świeci, ale trudno mi było pracować bo bardzo ciepło było do południa, ale po południu dostałam kopa!
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01

Post »

Maska pisze: Iwonko w powojnikach jestem kompletny nowicjusz! ale jedno wiem że powojniki lubią mieć głowę w słońcu a nogi w cieniu, czyli dobrze jest posadzić w nogach jakąś niską roślinkę okrywową.
ja posadziłam w nogach ,ale co to zabij -nie pamiętam :roll: jutro na wyspie pokaże to może jakiś znawca się wypowie bo mi szkoda
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”