Niekonwencjonalne środki ochrony roślin
- BozenkaA
- 1000p 
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Niekonwencjonalne środki ochrony roślin
Wczoraj czytałam, że winniczki zjadają jajeczka innych ślimaków.

- 
				MaGorzatka
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziś drugi raz pryskałam tym roztworem z octem, o którym piszecie. 2 moje wielkie róże mają skoczka różanego, a gdzieś znalazłam poradę, że właśnie przeciw skoczkom to się sprawdza. Potwierdzam, że roślinom nic się nie dzieje. Fajnie, że to działa też na mszyce, jutro ciąg dalszy.
A mam pytanie o gnojówkę z mniszka, bo nastawiłam ją po raz pierwszy. Jak ją stosujecie? Do tej pory używałam tylko gnojówki z pokrzyw i już się przyzwyczaiłam do tego smrodu, a wydaje mi się, że ta z mniszka ma jeszcze paskudniejszy zapach! I wyszła mi jakaś taka gęsta...

A mam pytanie o gnojówkę z mniszka, bo nastawiłam ją po raz pierwszy. Jak ją stosujecie? Do tej pory używałam tylko gnojówki z pokrzyw i już się przyzwyczaiłam do tego smrodu, a wydaje mi się, że ta z mniszka ma jeszcze paskudniejszy zapach! I wyszła mi jakaś taka gęsta...
Podczepiam się pod pytanie o mniszka - u mnie stoi od tygodnia pierwszy raz. Czytałam, że zastosowanie/proporcje podobne jak z pokrzywą, ale może ktoś doświadczony się wypowie. 
Co do smrodu - w tym sezonie po raz pierwszy stosuję EMy - dolałam po szklance do pokrzywy i mniszka, pokrzywówką dziś już nawoziłam i jestem bardzo zadowolona. Śmierdzi trochę, owszem, ale w porównaniu z wersją "sauté", to niemalże perfumy;-)

Co do smrodu - w tym sezonie po raz pierwszy stosuję EMy - dolałam po szklance do pokrzywy i mniszka, pokrzywówką dziś już nawoziłam i jestem bardzo zadowolona. Śmierdzi trochę, owszem, ale w porównaniu z wersją "sauté", to niemalże perfumy;-)
Pozdrowienia, 
Gośka

Gośka
- BozenkaA
- 1000p 
Też robiłam po raz pierwszy. Trochę użyłam do podlania ziemi z nie całkiem rozłożonymi patykami.

- renzal
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Mniszek -  mam sporo! idę dziś ciąć! Tylko jeszcze nie doczytałam na co! Pokrzywę i skrzyp stosuję. Ocet na mszyce? Super! 
Ponieważ choruję nie mogę pod żadnym pozorem robić oprysków chemicznych (i nie tylko dlatego) i tak ogólnie ekologiczna jestem

Ponieważ choruję nie mogę pod żadnym pozorem robić oprysków chemicznych (i nie tylko dlatego) i tak ogólnie ekologiczna jestem

pozdrawiam Renata  Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!   
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
 )Nadzieja umiera ostatnia...

Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
 )Nadzieja umiera ostatnia...- BozenkaA
- 1000p 
Renatka polecam książkę pani dr Hanny Legutowskiej "Preparaty roślinne". 
Przejrzyj również tutajod strony 23 do 33.
Z mniszka robi się gnojówkę, wyciąg, wywar. Stosuje się je do delikatnego nawożenia, wspomagania tworzenia próchnicy w glebie, do przyspieszania kompostowania, do zwalczania mszyc, miodówek, przędziorków.

Przejrzyj również tutajod strony 23 do 33.
Z mniszka robi się gnojówkę, wyciąg, wywar. Stosuje się je do delikatnego nawożenia, wspomagania tworzenia próchnicy w glebie, do przyspieszania kompostowania, do zwalczania mszyc, miodówek, przędziorków.
- renzal
Dzięki!   Ja to ogólnie chyba poustawiam wiadra pod płotem i zamiast na kompostownik będę gnojówki robić. Towaru mi nie zabraknie (większy lęk o liczbę wiader i świeże powietrze).
 Ja to ogólnie chyba poustawiam wiadra pod płotem i zamiast na kompostownik będę gnojówki robić. Towaru mi nie zabraknie (większy lęk o liczbę wiader i świeże powietrze).  

Ja to ogólnie chyba poustawiam wiadra pod płotem i zamiast na kompostownik będę gnojówki robić. Towaru mi nie zabraknie (większy lęk o liczbę wiader i świeże powietrze).
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...

Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
 )Nadzieja umiera ostatnia...- BozenkaA
- 1000p 
Jeśli się nie rusza, gnojówki nie śmierdzą.  

- renzal
Ale przemieszać trzeba   Już nastawiłam z pokrzywy i skrzypu, ale mało. Biorę się dziś do roboty (jak dam radę) chwaściorów sporo, to i jest z czego.
 Już nastawiłam z pokrzywy i skrzypu, ale mało. Biorę się dziś do roboty (jak dam radę) chwaściorów sporo, to i jest z czego. 
Mam pytanie: Na robactwo (takie bardziej w glebie) jest ponoć dobry wrotycz, a jakie inne byście polecali?

Już nastawiłam z pokrzywy i skrzypu, ale mało. Biorę się dziś do roboty (jak dam radę) chwaściorów sporo, to i jest z czego.
 Już nastawiłam z pokrzywy i skrzypu, ale mało. Biorę się dziś do roboty (jak dam radę) chwaściorów sporo, to i jest z czego. Mam pytanie: Na robactwo (takie bardziej w glebie) jest ponoć dobry wrotycz, a jakie inne byście polecali?

)Nadzieja umiera ostatnia...- kosa4321
- 50p 
- Od: 15 maja 2013, o 12:57
- Kontakt:
A czym można zastąpić siarczan magnezu w uprawie ekologicznej?

Siarczan magnezu nie jest toksyczny. Jest wykorzystywany m in. w medycynie jako środek przeczyszczający.

- 
				carnivorek
- 10p - Początkujący 
- Od: 17 cze 2013, o 12:00
Ale do upraw ekologicznych, zwłaszcza certyfikowanych, nie może być stosowany siarczan magnezu pochodzący z syntezy chemicznej.

- 
				limonkaa
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Słyszałam że na ślimaki jest piwo , postawić pojemniczek z piwem w pobliżu gdzie żerują i po kłopocie. Zmieniać pojemnik z piwem często ......

Bożena

- kosa4321
- 50p 
- Od: 15 maja 2013, o 12:57
- Kontakt:
Za chwilę się dowiem że 'chemia' wcale nie jest taka złaforumowicz pisze:Siarczan magnezu nie jest toksyczny. Jest wykorzystywany m in. w medycynie jako środek przeczyszczający.
 Skoro jest wykorzystywana do przeczyszczania to widać iż organizm tego nie akceptuje, czyli jest be.
 Skoro jest wykorzystywana do przeczyszczania to widać iż organizm tego nie akceptuje, czyli jest be.Osobiście próbowałem ten sposób i żaden ślimak nie wszedł do pojemnikalimonkaa pisze:Słyszałam że na ślimaki jest piwo , postawić pojemniczek z piwem w pobliżu gdzie żerują i po kłopocie. Zmieniać pojemnik z piwem często ......

Chyba że tutejsze lubią inne piwo