Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 1
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie
Mam, znalazłam coś takiego
http://www.jagodnik.pl/nawozenie/malina ... sezon-2012
tylko czy im teraz ten fosfor uzupełnić?
http://www.jagodnik.pl/nawozenie/malina ... sezon-2012
tylko czy im teraz ten fosfor uzupełnić?
pozdrawiam
Iwona
Iwona
Witam!
Mam kilka pytan odnosnie malin, a glownie chodzi o chwasty. W miedzyrzedziach mam doslownie łany komosy i sporadycznie oset i skrzyp polny. Zastosowac jakis oprysk czy poruszyc ta ziemie recznie badz jakas maszyna? Dodam ze myslalem zby zasiac tam trawe, i czym proponujecie zwalczac chwasty w rzedach?
Pozdrawiam
Mam kilka pytan odnosnie malin, a glownie chodzi o chwasty. W miedzyrzedziach mam doslownie łany komosy i sporadycznie oset i skrzyp polny. Zastosowac jakis oprysk czy poruszyc ta ziemie recznie badz jakas maszyna? Dodam ze myslalem zby zasiac tam trawe, i czym proponujecie zwalczac chwasty w rzedach?
Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 31 mar 2010, o 23:02
Witam. U mnie po sprawdzeniu choroby z linku dwa posty wcześniej deszcz wypłukał potas. Liście na końcówkach zmieniły zabarwienie. Jakim nawozem o dużej zawartości potasu można podsypać maliny??
Maciek88 najzdrowszym wyjściem było by zruszenie ziemi, ale to pomoże tylko na chwile, chwasty odrosną bardzo szybko. Ale jeżeli byś tak raz w tygodniu jakąś maszyną przejechał to miało by to chyba sens. Ja od kilku lat uprawiam maliny i od zawsze był problem z chwastami, nie ma nic lepszego jak motyka/gracka i pielenie. Ale jako że jest to męczące to stosowałem już różne opryski, stosowałem już buracyl, devrionol i inne magiczne środki ale w tym roku doszedłem do wniosku że trzeba coś zmienić. Jako że maliny mam już 4 letnie to w na wiosnę w rzędach pryskałem devrinolem natomiast w międzyrzędziach pryskałem roundupem z osłoną herbicydową do opryskiwacza. Nie ma nic lepszego niż roundup. W przyszłym roku będę pryskał jedynie w międzyrzedziach i przy malinach. W rzędach sobie odpuszcze, malina i tak zagłuszy chwasty, te które przerosną maliny po prostu wyrwę. Moja rada-> roundup + osłona + bezwietrzny dzień (wieczór najlepiej)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
...to przecież maliny na sprzedaż nie do jedzenia.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja uprawiam maliny dla owoców. Wielu to robi dla dopłat. Ja nie stosuję żadnych środków chemicznych. Jak jakiś krzak jest podejrzany, to go wywalam. Owoce mam dla siebie i rodziny. W życiu nie kupię malin w sklepie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
I tak trzymaj 

Moje nowe imię Szansa 

-
- 100p
- Od: 31 mar 2010, o 23:02
O tym co pisałem kilka postów wcześniej to chyba jednak nie brak potasu. Pryskałem niedawno na mszyce wodą z octem (pół na pół) i mi listki popaliło. Końcówki listków są suche i brązowe. Czasem cały liść. Chyba to jednak ten ocet zawinił.
Gdzieś na forum czytałem że niektórzy sypią jakiś granulat w rzędy malin do zwalczania chwastów, może przybliżyć ktoś jak to dokładnie wygląda?
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
Maciek to się nazywa motyka,najlepszy granulat na chwasty
Witaj Macieju,
Bardzo skuteczne w zwalczaniu chwastów są też "babocydy"
pozdrawiam
romekp
Bardzo skuteczne w zwalczaniu chwastów są też "babocydy"

pozdrawiam
romekp
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Na pewno, stanowczo za dużo tego octu było.marcin1979 pisze:O tym co pisałem kilka postów wcześniej to chyba jednak nie brak potasu. Pryskałem niedawno na mszyce wodą z octem (pół na pół) i mi listki popaliło. Końcówki listków są suche i brązowe. Czasem cały liść. Chyba to jednak ten ocet zawinił.
- chaton82
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 maja 2013, o 22:20
Pozrawiam Agnieszka
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
Co może być moim malinom? Co zastosować??

Liście najpierw dolne żółkną, potem zamierają całe pędy.....

Liście najpierw dolne żółkną, potem zamierają całe pędy.....
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Czy można odróżnić odmianę malin,a dokładniej ,czy można rozpoznać Polanę? Posadziłem tą odmianę w ogródku,na pozostałości po innych starych malinach.Pomimo dokładnego wypielenia ,wydaje mi się,że głównie wychodzą te stare.
Jest na to jakaś rada?
Jest na to jakaś rada?