Nutkowy ogród cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nutkowy ogród cz. 3

Post »

Cześć Gosiu! Nie mogłam wczoraj ściągnąć Twoich zdjęć, przez bardzo wolny Internet (coś od dwóch dni szwankuje prędkość transmisji danych), ale już mam i oglądam... podziwiam kunszt fotografa, ale też obiekty piękne, więc w połączeniu umiejętności z urodą musi być swietny efekt :)
Wszystko cudnie Ci rośnie... zachwyciłam się ślicznymi czerwonymi listkami pęcherznicy... co to za odmiana, Gosiu?
Widzę, że lawenda osiągnęła niesamowite rozmiary kęp - będzie w tym roku rzucać na kolana przechodniów!
Pozdrawiam burzowo,
A
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aguś, no z tym "kunsztem" to nie przesadzaj... ;:306 Cieszę się, że zdjęcia się podobają, ale do wielkich umiejętności fotografa jeszcze mi daleko. :wink: :D
Co do czerwonych listków pęcherznicy, to tak wyglądały jedynie w słonku :lol: Ogólnie są borowe :) A jaka to odmiana, to najlepiej wiedzieć powinnaś Ty, bo rosły u Ciebie pod domem ;:224 :;230
Lawenda z kolei szaleje, to fakt... muszę krzaczki podsypać piaskiem, tak jak mówiła Jola. Ponoć jest wtedy szansa na ukorzenienie się pędów.
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ni, nic, nic, a tu zarzuciłas nas zdjęciami ;:306
Coraz więcej rozkwita, rozrasta się. Coraz fajniej, tylko, żeby ta pogoda była lepsza :evil:
Czy u Was był spokój dzisiaj.
U mnie tak, ale jak włączyłam telewizor to się przeraziłam.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Ojej jak pięknie! Przeglądam każde zdjęcie i myślę sobie oo do tego muszę napisać to a do tamtego to i zapomniałam co :D Zasypałaś nas samymi pięknościami. Naparstnice fantastyczne! Róże - ahhhhh... ;:170 . Zwłaszcza zachwyciła mnie flammentanz która jak już chyba wszyscy wiedzą - nie przyjęła się u mnie :( Z bólem serca o niej myślę. Margaretki są po prostu u Ciebie cudowne! A co do irysów.. no cóż. Masz iryskowy raj :)
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

No i się zaczęło ;:138 Ile różyczek rozkwitło, pęcherznica płomienna. Moja jest brązowa ;:131
Na Vanilce nie masz jeszcze zawiązanych kwiatuszków? Moja też nie ma, już się martwiłam że opóźniona ale może tak ma być.
Super zdjęcie Grandiflory w trawce ;:333
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Gosiu, z tym spokojem to różnie (9.06) były i burze i trochę słońca. Dzisiaj znowu popadało. Aż odechciewa się wszystkiego. Wczoraj jednak powiązałam trochę niektóre byliny, bo pokładały się już coraz bardziej. Popodpierałam też prowizorycznie róże, które już kwitną, żeby kwiaty na ziemi nie leżały. Póki co czekam jeszcze chwile (czy znów nie zacznie padać) i idę opryskać wszystko na grzyba. Zwłaszcza róże i pomidory. :roll:
A co do zdjęć, to widzisz... zaskoczyłam wszystkich :D Nie mam tyle wszystkiego na ogrodzie, żeby codziennie fotki wstawiać, więc wole raz na jakiś czas... a konkretnie ;:306
Madziu, naparstnice są przepiękne, bardzo polubiłam te kwiaty. A jeśli chodzi o "Flammentanz" to przykro mi, że Twoja się nie przyjęła. Az trudno uwierzyć, bo ponoć to takie wytrwałe róże. Moja powiem szczerze, że po tych wszystkich wyczytanych pochwałach na forum, tez mnie delikatnie zawiodła. W zeszłym roku, jak i w tym roku, jako pierwsza dostała plamistości. No cóż...oby przynajmniej odwdzięczyła się kwitnieniem :)
Jolek, moja naparstnica też bordowo-brązowa :wink: To w promieniach słonka tak mieni się czerwienią na zdjęciach :D
Co do 'Vanillki", to chyba jeszcze czas na nią. Na mojej nic nie widać. Na 'Grandiflorze' też nic. Jedynie 'Anabellka' ma już sporawe pączuszki.

Dzisiaj ogólne fociszony różanek. Mam też pytanie odnośnie tej przy domu (w kostce), ale to za chwile... ;:224
'Mainzer Fastnacht' w towarzystwie trzykrotki i gipsówki.
Obrazek
'Fresia' i 'Artur Bell'
Obrazek
Szalejąca 'Bonica' :)
Obrazek
(zapomniałąm o zdjęciu czerwonej nn i "Maryśki"(jest przy tym różowym goździku) dokleję potem ;))
Widok na lewo ... :wink:
Obrazek
...i na prawo :D
Obrazek

A teraz rabata przed domem...
Już mówię co mnie dręczy... ;:306
Mianowicie, od strony ulicy prezentuje się ona mało ciekawie. Straszny tam miszmasz. Przynajmniej mi się tak wydaje :wink:
Tak się prezentuje właśnie od strony ulicy.
Obrazek
A tak ze ścieżki...
Obrazek
Obrazek
I teraz pytanie... Czy przesadzić rosnącą na początku rabatki (od strony ulicy) 'Reine des violettes' koło dużego bukszpana, a przed nią posadzić jeszcze jakąś niską różę, tak aby rabata miała półokrągły kształt (całość widoczna by była ze ścieżki jedynie)? Czy tez zostawić tak jak jest, tylko zmienić coś w nasadzeniach z przodu (część widoczna z drogi)? ;:224 ;:173
Może coś doradzicie? :)
x-ag-a
---

Post »

Gosiu, ciężko mi dziś radzić w sprawie rabaty, ale PanM po analizie radzi przesadzić wszystkie maluchy na pierwszy plan, za płotkiem z bukszpanu, sadząc je symetrycznie.
Osobiście popieram - widzę tam piętrowe nasadzenia począwszy od strony od wjazdu... na samym końcu najwyższe nasadzenia... naparstnice, róże, bukszpan, lawenda?
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Aguś, spokojnie...to na razie "przymiarki" :D Jeszcze zdąży Twoja "wena twórcza" wrócić, zanim wezmę się za realizacje planów :lol:
PanM dobrze radzi. Chciałabym symetryczne nasadzenia zrobić, bo to daje fajny, elegancki efekt. Ale o jakim układzie myślicie?
Poniżej dam dwa przykłady (baaaaaardzo teoretyczne ;:306 ). Dodam od razu, że przy drugim ominęło by mnie przesadzanie bukszpanów, które za pierwszym razem dość mocno odchorowały przesadzenie(o nie najbardziej się boje). Trzeba by przesadzić jedynie jedną różę, a nasadzenia z maluchów wykonać symetrycznie, sadząc je od największych do tych najmniejszych.
Obrazek

No i na koniec dodam, że mam znowu w domu mały "meksyk"... Nuta po raz kolejny "uroiła sobie szczeniaczki" ;:145
To chyba tak, żebym za bardzo nie cieszyła się z przejaśnień, które właśnie nadchodzą (chyba).
Wymiękam już ;:223
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Gosia, przede wszystkim to uczesz bukszpany. Dla mnie to one robią bałagan. Szczególnie ten wielki.
Ja tez dzisiaj robiłam przetasowania. Mniejsze rośliny poszły na przód
Moja bonica też szaleje. Za wysoko ją podcięłam. Nie chce takiego olbrzyma
x-ag-a
---

Post »

Gosiu, moim zdaniem wchodzi jedynie opcja najniższe rośliny od strony ulicy... na rabatę najczęściej patrzysz od domu, bądź od ulicy, rzadziej z boku. Pożyczę Ci nożyce do cięcia bukszpanu i uformujesz go w ładną (ale nie idealną!) kulę, może przesadzisz na środek i od niego w osi posadzisz resztę.... Tak jak Gosik słusznie zauważyła, on robi bałagan swoją fryzurą. Będzie ładnie :)

Kiedy Nuta Ci się uspokoi? dopiero jej się zaczęły te ciążowe urojenia?
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Gosiu, Aguś, zgadzam się całkowicie, że bukszpany trzeba uczesać. Czekałam z tym jak najdłużej, żeby w końcu urosły trochę. Muszę przyznać, że tej wiosny na reszcie zobaczyłam konkretne przyrosty i zazieleniły się fajnie. Chętnie skorzystam ze specjalnego narzędzia "fryzjerskiego" do bukszpanów :)
Co do planu nasadzenia i kształtu rabaty, to mój PanP poddał mi całkiem ciekawy pomysł. :D
Co powiecie na takie coś...? Jakby litera "L". Było by widać i od ulicy i ze ścieżki... a bukszpanów nie musiałabym ruszać. :)
Obrazek

Co do Nuty, to mam nadzieje ze tydzien, dwa i bedzie spokoj. Trzymajcie kciuki :wink:
x-ag-a
---

Post »

Gosiu, pomysł Pawła jest niezły, a co najważniejsze godzi koncepcję z brakiem chęci przesadzania bukszpanów... nożyce dam Ci w weekend, a może wcześniej uda nam się wyjść na spacer z psiejstwami, to wtedy... podgolisz, uformujesz, przytniesz maluchy i od razu rabata nabierze kształtu ;:173
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Pomysł Pawła chyba najciekawiej by wyglądał. Nie znam się na tym szczególne. U kogoś mi się różne rzeczy podobają ale sama planować nie umiem. I to samo co Magro, nasunęło mi się patrząc na zdjęcie :;230 Konieczne strzyżenie bukszpanów. Teraz, jak przyrosty ściemniały podobno jest na to najlepsza pora, zwłaszcza że przestało padać. Potem oprysk p/grzybowi i za jakiś czas oprysk z Florovitu i super się zagęszczą jeszcze w tym roku.
Ja się właśnie do swoich przymierzam ;:108 Tylko padało a wtedy się nie da..
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Aguś, ten mój P. to niby tak "sadz jak chcesz, mi się na pewno będzie podobało", "tak tak...może tak być", ale jak się postara, to i sam potrafi podsunąć fajny pomysł :D
Z tą niechęcią do przesadzania bukszpanów, to jest tak dlatego że dopiero w tym roku zazieleniły im się gałązki porządnie. Po ostatnim przesadzeniu te średnie były mocno żółte i długo dochodziły do siebie. No a ten wielki ma już z 15 lat(rósł pod moim rodzinnym domem), jak nie więcej. Boję się o niego bardzo i nie chce go przesadzać, skoro jest mu dobrze i się już przyjął.
Co do spotkania, to zadzwoń albo napisz smsa. Tylko nie w niedzielę. ;:173
Aguś mam jeszcze pytanie odnośnie roślinek. Czy ta biała trawka, która rośnie przy palenisku u Ciebie (na samym poczatku rabaty) rośnie duża?
Joluś, mi też się wydaje że ostatni pomysł będzie najlepszy. Chciałabym też widzieć to co jest na rabatce siedząc przed wejściem i popijając kawkę. Sadząc je tak jak na pierwszym rysunku było, widziałabym jedynie zieloną ścianę, ewentualnie dwie róże :wink: Taka litera "L" będzie idealnym wyjściem. Myślę że zabiorę się za to wczesną wiosną (oby takowa tylko nadeszła).
O strzyżeniu bukszpanów myślałam już od dawna, bo one strasznie rozczochrane. No ale zawsze mi szkoda było i chciałam poczekać, żeby jeszcze choć trochę urosły ;:306
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Gosiu, przepraszam, ale w nasadzeniach nie pomogę, bo sama się zmagam z miszmaszem na rabatach. Różanka przy murku za to wygląda cudnie i jak już kwitnie ;:oj. Nie wytrzymałam i dokupiłam gipsówkę ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”