trochę cienia na działce
trochę cienia na działce
Witam, jakieś trzy lata założyłam swój ogród, wszystko idzie w dobrym kierunku, niestety w słoneczne dni brakuje zacienionego miejsca do odpoczynku. Chciałabym wsadzić jakieś drzewka, które szybko rosną, czy ktoś może mi jakieś polecić?? bardzo byłabym wdzięczna
pozdrawiam, aga
Re: trochę cienia na działce
Zależnie jaka tam gleba i ile ono ma osiągać wysokości ? Szybko rośnie, dostojnie pod parasolem brzoza 

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
gleba jest mało przepuszczalna, myślałam o wiązie, ale chyba wolno rośnie:)
pozdrawiam, aga
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Aga
Chyba najlepiej będzie na razie kupić parasol
, bo nawet najszybciej rosnące drzewa potrzebują kilku lat.
Ale poważnie, z tego co ja wiem, szybko rosna brzozy, sosny zwyczajne, świerki i modrzewie. Tylko nie wiemy czy szukasz drzew liściastych czy iglaków? Czy pokrój jest obojętny?
Niektóre drzewa mogą rosnąć w prawie każdych warunkach glebowych, a jeśli kupisz w miarę dużą sadzonkę, to powinno za kilka lat ładnie podrosnąć.
A o jakim wiązie konkretnie myślałaś?
Pozdrawiam,

Chyba najlepiej będzie na razie kupić parasol

Ale poważnie, z tego co ja wiem, szybko rosna brzozy, sosny zwyczajne, świerki i modrzewie. Tylko nie wiemy czy szukasz drzew liściastych czy iglaków? Czy pokrój jest obojętny?
Niektóre drzewa mogą rosnąć w prawie każdych warunkach glebowych, a jeśli kupisz w miarę dużą sadzonkę, to powinno za kilka lat ładnie podrosnąć.
A o jakim wiązie konkretnie myślałaś?
Pozdrawiam,
Hej, dzięki Asia, to miejsce do odpoczynku zaplanowałam na środku działki, jak dotąd parasol jakoś działał, tyle ze nawet najdroższy i niby dobrej jakości, niestety jest tylko jednosezonowy:) i za rok trzeba kupować drugi. Iglaste drzewa nie wchodzą w grę, bo są trochę tam za duże. No właśnie nie wiem jaki wiąz??:) mogłabyś mi coś polecić. No chybże jakiś większy krzew??
pozdrawiam, aga
-
- Od: 22 lut 2011, o 23:21
Aga, Znajoma forumka napisała mi, że brzozy rosną bardzo szybko, ale też np. poleca jabłoń Royalty, albo wierzbę mandżurską... klony szybko rosną... np. jesionolistny Flamingo...
Oglądaj i wybieraj
Oglądaj i wybieraj
- Ivona44
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witam, jeśli mogę, to odradzam brzozę, to ogrodowy drapieżca - ma płytki i rozległy system korzeniowy - zabiera, co się da - mimo, że jest piękna - nie polecam
, bardzo śmieci, długo i mocno pyli, brrrr - wiem coś o tym
-- 13 cze 2013, o 19:15 --
chętnie oddam trochę swojego cienia

-- 13 cze 2013, o 19:15 --
chętnie oddam trochę swojego cienia

Pozdrawiam, Iwona.
W takim razie brzoza odpada:), ten pomysł klona mi sie podoba, tylko co z tym wiązem, on w sumie ma też zwartą koronę, tyle czy długo się na nia czeka?? A robinia???
pozdrawiam, aga
-
- 100p
- Od: 1 mar 2013, o 10:19
U mnie wierzba mandżurska bardzo szybko rośnie i efekt jest świetny.
U siebie dla cienia posadziłam sumaka octowca.
Od wiosny urósł już 0,5 metra.
Mnie się to drzewko bardzo podoba i można je ciąć.
Z owocowymi radzę uważać, ponieważ do owoców lecą bardzo pszczoły, a to ma być kącik wypoczynkowy.
Wiem, bo mam grusze - do tego sezonu była jedynym schronieniem przed słońcem i nie raz uciekaliśmy przed osami i pszczołami.
U siebie dla cienia posadziłam sumaka octowca.
Od wiosny urósł już 0,5 metra.
Mnie się to drzewko bardzo podoba i można je ciąć.
Z owocowymi radzę uważać, ponieważ do owoców lecą bardzo pszczoły, a to ma być kącik wypoczynkowy.
Wiem, bo mam grusze - do tego sezonu była jedynym schronieniem przed słońcem i nie raz uciekaliśmy przed osami i pszczołami.
Kasia
tyle pomysłów, a tak mało czasu
Dzięki za propozycje, wierzbę mandzurską juz mam i faktycznie szybko rośnie, a ten sumak to mi się skojarzył z jadowitym:):) ale sobie sprawdzę jak wygląda bo nie mam pojęcia co to jest:)
pzd aga
pzd aga
pozdrawiam, aga
Sadź katalpę.
Rośnie baaardzo szybko. Jak kupisz tę najzwyklejszą (Catalpa bignonioides), a nie jakieś wynalazki, nie będzie marzła. Pięknie kwitnie, ma duże liście i daje fajny cień.
Rośnie baaardzo szybko. Jak kupisz tę najzwyklejszą (Catalpa bignonioides), a nie jakieś wynalazki, nie będzie marzła. Pięknie kwitnie, ma duże liście i daje fajny cień.
Faktycznie katalpa jest ładna i ma zwarta koronę, tyle ze zawsze mi się wydawało, że rośnie bardzo długo:) dzięki za propozycję
pzdr aga
pzdr aga
pozdrawiam, aga
Katalpa długo rośnie?
Coś ty! Może patrzyłaś na "Nanę"? Taką o okrągłej koronie? No ta rośnie długo zanim zacznie dawać cień.
Kupuj zwykłą, zieloną, szukaj dorodnej, wysokiej (one są taniutkie), a po dwóch, trzech sezonach masz już swój własny cień, który co roku się poszerza. Ja mam w ogrodzie trzylatkę i naprawdę już ma piękną koronę. Tylko, że ja ją formowałam i gdybym nie cięła, byłaby znacznie szersza.

Kupuj zwykłą, zieloną, szukaj dorodnej, wysokiej (one są taniutkie), a po dwóch, trzech sezonach masz już swój własny cień, który co roku się poszerza. Ja mam w ogrodzie trzylatkę i naprawdę już ma piękną koronę. Tylko, że ja ją formowałam i gdybym nie cięła, byłaby znacznie szersza.
-
- 100p
- Od: 1 mar 2013, o 10:19
Spacja a dasz zdjęcie swojej?
Jestem bardzo ciekawa jak wygląda 3 letnia
Jestem bardzo ciekawa jak wygląda 3 letnia

Kasia
Tak, daj zdjęcie tej katalpy:):) a jeszcze poproszę o zdjęcie tego sumaka:):)
pozdrawiam, aga