Pieczarki - uprawa amatorska cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
rybusie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 maja 2013, o 16:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pieczarki - uprawa amatorska cz.2

Post »

Dzięki za odpowiedź:)
Z racji że mam w domu dwa pudełka i w jednym było już więcej tego białego nalotu(grzybni)to zasypałam to tym załączonym torfem oczywiście wcześniej go wypiekłam a na drugim było miej białych plamek i wyłożyłam gazetą i teraz mam nadzieję że za jakiś czas będę miała jakieś pieczareczki i że się niezniechęcę:)
Awatar użytkownika
petro90
50p
50p
Od: 9 wrz 2012, o 16:21

Post »

Życzę wielu owocników z grzybni :wink:

Ps : fotki mile widziane .

Jak byś miała jakieś pytania to pisz śmiało .
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli to 3 faza też w drugim pudełku, to też tak samo powinnaś postąpić jak z pierwszym, nałożyć torf. Za około 10 dni grzybnia powinna przerosnąć okrywę (torf). W otoczeniu powinno być dużo wilgoci, oraz ciepło powyżej 20 oC i najlepiej jeszcze mieć termometr w grzybni, żeby też temperatura w niej nie przekroczyła powyżej 25 oC.
izetta
50p
50p
Od: 22 mar 2013, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

u mnie zaczyna się drugi rzut :) poprzednie skonsumowane przeze mnie i sąsiadkę :D
myszka_65
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2013, o 19:28

Post »

witam wszystkich bardzo gorąco jestem tu po raz pierwszy no i po raz pierwszy kupiłam 6 grzybni fazy 3 w zeszły czwartek rozpakowałam podlałam przykryłam torfem no a dziś jestem w szoku wyobrażcie sobie że mam na torfie dużo białego jakiegoś meszku dużo raczej plamek chyba grzybnia przerosła no ale chyba za szybko temp jest równa 19st i jest wszystko w piwnjcy jestem w szoku ;:oj
Awatar użytkownika
petro90
50p
50p

Post »

Witaj na forum myszka_65 , bez zdjęć nie jesteśmy w stanie ocenić czy faktycznie twoja okrywa już przerosła . Jednaj jest to możliwe jeżeli okrywy było mało położonej, lub gdy grzybnia w czasie transportu przerosła kostki w dużym stopniu .
myszka_65
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

NO i teraz byłam zajrzeć do pieczarek i znalazłam 3 szt maleńkie jak duży łebek od szpilki hura dzwoniłam do gościa zn producenta czy to normalne bo tępo jakieś ekspresowe dziwne mi się wydawało ale powiedzieli że kostka była super przerośnięta faza 3 temp 19 st piwnica i tak om spasowało że wczoraj pojechałam w to samo miejsce zn Pszczyna i dokupiłam 6 szt fazy 2 pieczarki brązowej
myszka_65
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Obrazek Obrazek tak wygłądają pieczareczki z 3 fazy po 13 tu dniach od kupna
Awatar użytkownika
lilianna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 sty 2011, o 14:06

Post »

kochani...mam pytanko.. na bokach podłoza pojawia mi się meszek.. ale tylko miejscami. Tak ogolnie to jest białe,przerosniete, zarzuciłam torfem,jednakze gdzie nie gdzie ''wyskoczyły'' zielonkawe plamy od czego to?? to nie wszystko, poniewaz miejscami okrywa wyglada jak by zakurzona. w pomieszczeniu mam ok 20 stopni ale stoi tez klimatyzator i jak sie wchodzi jest wrazenie chłodu,czy to normalne???
Nie muszę być idealna,wystarczy,że jestem wyjatkowa
Awatar użytkownika
petro90
50p
50p

Post »

lilianna - jeśli chodzi o zielone plamy to najprawdopodobniej ogniska "zielonej pleśni " , w tych miejscach należy sterylnie usunąć warstwę okrywy wraz z owym zielonym nalotem i mieć nadzieje że to była wczesna faza zakażenia i uda się ją opanować .

Co do meszku to prosił bym o zdjęcie lub dokładniejsze określenie jaki to meszek .. taki szary nalot wydobywający się z wnętrza okrywy czy też na samej powierzchni ???

Ps : po przerośnięciu okrywy należy obniżyć temp o 2/3 stopnie by pieczarka zawiązywała .

tak na marginesie : Niestety mam przykre przeczucie że okrywa nie została wyparzona co niejednokrotnie podkreślałem :cry: .
Awatar użytkownika
lilianna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

meszek nie jest na okrywie tylko na bokach podłoza,(wyglada troszke jak przerośnięta pleśń) nie doczytałam sie nic o wyparzaniu..to mój drugi start z pieczarkami.. i nie wyparzałam poprzednio okrywy...a pieczarki mialam przez ponad 8 miesięcy. więc nie rozumiem... zdjecia dodam w czwartek jak aparat z synem wroci z wycieczki :))
Awatar użytkownika
petro90
50p
50p

Post »

lilianna - przypuszczam że ten szarobiały meszek to nic innego jak grzybnia pieczarki przerastająca okrywę , najwidoczniej po bokach było troszkę mniej okrywy niż w środku dzięki czemu grzybnia szybciej przerosła .

Ps : bez zdjęcia niestety nikt na 100% Ci nie powie co to :roll:

Co do wyparzania okrywy .. nie jest powiedziane że każda okrywa zawiera mikroorganizmy czy larwy muchówek które są w stanie zniszczyć naszą uprawę , jednak zalecane a wręcz wskazane jest jej wyparzenie w celu zapobiegawczym przed wyżej wymienionymi intruzami .
myszka_65
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

no i po pierwszym zbiorze z pięciu kostek dzisiaj zebrałam 12 kg
Awatar użytkownika
petro90
50p
50p

Post »

myszka_65 - no to gratulacje ;:138 , tylko co ty teraz zrobisz z taką ilością dobra pieczarkowego ?? , z 5 kostek będzie tego nie do przejedzenia ;:224
Awatar użytkownika
lilianna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

myszka_65 gratki wielkie.. ja tez juz wypatruje swoich pieczareczek.. pojawiaja sie..więc kto wie.. :))wrzuce fotke jak sie zabieli od pieczarek mam ok 50 kostek :P hihihi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”