Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.2
-
- 100p
- Od: 9 cze 2012, o 08:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.2
To trudne pytanie, bo nie złapałem żadnego na gorącym uczynku
. Podejrzewam że tak, ale pewności nie mam

Marcin
Witam!
Mam pytanie. Czy pomidory mozna za jednym zamachem opryskać nawozem interwencyjnym i miedzianem, tudzież innymi środkami? Czy lepiej zmieszać ze sobą miedzian i nawóz interwencyjny, czy lepiej opryskać najpierw jednym a pózniej drugim? Czy konieczna jest przerwa pomiędzy jednym a drugim zabiegiem? Czym najpierw opryskać. Nawozem, czy miedzianem?
Domyślam się, ze lepiej by było przerwę pomiędzy jednym zabiegiem a drugim zrobić. Ale może mylę się?
Mam pytanie. Czy pomidory mozna za jednym zamachem opryskać nawozem interwencyjnym i miedzianem, tudzież innymi środkami? Czy lepiej zmieszać ze sobą miedzian i nawóz interwencyjny, czy lepiej opryskać najpierw jednym a pózniej drugim? Czy konieczna jest przerwa pomiędzy jednym a drugim zabiegiem? Czym najpierw opryskać. Nawozem, czy miedzianem?
Domyślam się, ze lepiej by było przerwę pomiędzy jednym zabiegiem a drugim zrobić. Ale może mylę się?

Alembik forumowicz kiedyś napisał "Jeśli chodzi o środki ochrony przestrzegam przed dodawaniem nawozu do oprysku Miedzianem. Bardzo łatwo wtedy o oparzenie roslin Miedzianem nawet w zalecanej dawce."
I Kozula http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p3113965
Też pamiętam, że miedzian stosowany w wysokiej temperaturze może poparzyć rośliny. Gdzieś to cytowałam, ale nie mogę znaleźć
*znalazłam -> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p3119074
I Kozula http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p3113965
Też pamiętam, że miedzian stosowany w wysokiej temperaturze może poparzyć rośliny. Gdzieś to cytowałam, ale nie mogę znaleźć
*znalazłam -> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p3119074
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A co chcesz pryskać na tym etapie rozwoju miedzianem??????
To nie jest amol,co leczy wszystko i wszystkich.

To nie jest amol,co leczy wszystko i wszystkich.

Wygląda, że sezon na miedzian, (leszcza), można uznać za otwarty.
Zejdzie tego trochę w ogrodniczych, jak co roku
Zejdzie tego trochę w ogrodniczych, jak co roku

-
- 100p
Jak już inni napisali, nie mylisz się.Alembik pisze:Witam!
Dokładnie rok temu zrobiłem mix w postaci saletra wapniowa+mildex. Pomidorom nic się nie stało. Natomist mam pewne wątpliwości czy pod folią ma to jakiekolwiek znaczenie i sens. Przecież nic ci oprysku nie zmyje.
Pozdrawiam
Marcin
-
- 50p
- Od: 16 maja 2012, o 21:07
a ja mam pytanie czy to normalne że u mnie pomidory kwitną już 3 tydzień a jeszcze ani jeden owoc się nie zawiązał
chyba muszę kupić sobie gromadkę trzmieli i je w szklarni zamknąć
chyba muszę kupić sobie gromadkę trzmieli i je w szklarni zamknąć

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Alembik po co chcesz pryskać i miedzianem i środkiem interwencyjnym ?
Bury86 pomidory są samopylne więc powinny Ci mimo niesprzyjającej aury zawiązać jakieś owoce - pokaż zdjęcia.
Bury86 pomidory są samopylne więc powinny Ci mimo niesprzyjającej aury zawiązać jakieś owoce - pokaż zdjęcia.
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu mogłabyś napisać coś o uprawie megagroniastego? wiem tyle, że ogławia się za drugim lub trzecim gronem, pozostawia wilka póki nie zawiąże grona a po zawiązaniu nie ucinać tylko uszczknąć i zostawiając dwa liście, forumowicz chyba pisał, że to przyśpiesza dojrzewanie na innych gronach. nie wiem czy dobrze zrozumiałam.
A co z liśćmi, mój jest bardzo bujny czy usunąć mu kilka liści pod gronem i między gronami?
edit.
Kasiu a dawałaś nasionka megagrona na akcję?
A co z liśćmi, mój jest bardzo bujny czy usunąć mu kilka liści pod gronem i między gronami?
edit.
Kasiu a dawałaś nasionka megagrona na akcję?
Pozdrawiam
Jest taki środek, który zaspokoi ambicje naszego Alembikchudziak pisze:Alembik po co chcesz pryskać i miedzianem i środkiem interwencyjnym ?

http://www.farmer.pl/srodki-produkcji/r ... 28523.html
Wash and go

-
- 100p
Alembikowi chodziło o nawóz (a nie środek) interwencyjny i miedzian.forumowicz pisze:Jest taki środek, który zaspokoi ambicje naszego Alembikchudziak pisze:Alembik po co chcesz pryskać i miedzianem i środkiem interwencyjnym ?![]()
http://www.farmer.pl/srodki-produkcji/r ... 28523.html
Wash and go
Marcin
-
- 50p
- Od: 16 maja 2012, o 21:07
CHUDZIAK jutro zrobię zdjęcia i wstawię ale mam nadzieję że coś z tego będzie
No tak. Zaćmieniemkwapisz pisze:Alembikowi chodziło o nawóz (a nie środek) interwencyjny i miedzian.

Ale nawóz dodawany do fungicydu nie ma charakteru interwencyjnego/ i stąd to zaćmienie/.
Mojego Megagronka ogłowię w tunelu za trzecim gronem, w gruncie za drugim. Tak radziła kozula, żeby pomidory dojrzewały. Liści też na razie nie usuwałam, wilkom zostawiam dwa liście. Czyli to, co napisałaśkasia82 pisze:Kasiu mogłabyś napisać coś o uprawie megagroniastego?

Nasion na akcję nie dawałam.