Ogródkowe rozmaitości cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.6

Post »

Grażka tak...dzwoneczki już kwitną ,akurat je wyzbierałam na dosyć dużym areale wzdłuż zapory goczałkowickiej...margaretki,trawy i bukiet gotowy..lubię takie dzikie wiązanki...
Kwieciaki malinowce upodobały sobie Stanwell,ale i inne wczesne róże ,Teresa Bugnet jest pozbawiona kwiatów ,może dwa ,trzy jeszcze sterczą... :cry: Ale np. Mme Plantier ugina się od pąków i nie zauważyłam ,aby była zaatakowana przez szkodniki...Ile się człowiek zestresuje,aby móc piękno kwiatu ...tak długo ...oczekiwanego podziwiać...
Aniu w tą deszczową pogodę nawet nie chce mi się sprawdzać ,czy jakowa róża zakwitła...Wczoraj tylko wpadłam na 10 min,paręnaście ślimaków unicestwiłam i nadając się do wysuszenia wróciłam do domu :wink:
Dorotko to jest zastanawiające ,czemu niektóre powojniki mają nie za wielką chęć do rozrostu...sprawcą może być nornica ,która uwielbia korzenie powojników,albo pH gleby,lub po prostu ścisk ...stawiam na pierwsze i ostatnie... :lol:
Irena wydaje mi sie ,że wcześnie ,czy później wszystkich nas czeka rozrastający się busz ,to nieuniknione ,jeżeli wciąż się dokupuje rośliny ,a końca nie widać... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Znam to uczucie, bo sporo róż będzie kwitło pierwszy raz.
A na dodatek teraz te deszcze, ręce opadają.
Wprawdzie przestało niedawno padać, ale na jak długo. :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie dzwonki dopiero zaczynają.
Zapisałam nazwę powojnika. Będe polowała. :D
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cd.
Ewa nie wszystkie powojniki dobrze rosną ,chodzi przede wszystkim o wielkokwiatowe wcześnie kwitnące,natomiast Viticella idą jak burza ,i niektóre już tak splątane z różami ,że nie ma już szans na okiełznanie...
Asia ścieżka zarastająca nie zachęca gości ,tym bardziej ,że tak mokro...(Ania już napisała jak to do mnie się wchodzi... :;230 )z tymże przody domu są bardziej dostępne dla pieszych... :wink:
Stanwell tak ma ładne kwiaty, aż mi żal ,że takie skąpane w deszczu...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

O pierwszej róży ,która zakwitła ,nie wspomniałam,a jest nią Hybrid rugosa Kaiserin des Nordens ...o ta

Obrazek

Obrazek

Ania następnym razem płaszczyk przeciwdeszczowy wskazany :D
Jasia warto kolekcjonować clematisy,mają sporo uroku i ładnie współgrają z różami... :D
Colli oby zakwitły gdy słońce wyjrzy zza chmur ,deszczu to one nie lubią ;:333
Danka gdy dobrze odżywiony ,może być i podwójny... :wink: Widziałam zdjęcia ,ładnie wyszły ,szczególnie z kaczuszkami... :D
Asia i ja się cieszę ,mam nadzieję ,że uda mi się dłużej pobyć :D
Halinko miło Cię widzieć, :wit ,kiedyś w końcu musi wyjrzeć słońce....szczególnie ,że róże już się otwierają... :D
Andrzej wierzba na ścieżce to już przeszkoda nie do przejścia...ale podejrzewam ,że już stoi wsparta solidnym patykiem... ;:333
Wanda super ,że i Ty mnie odwiedziłaś ,pomyślałam ,że po dosyć długiej przerwie przejdę w zapomnienie ,a tu taka niespodzianka... ;:162 Busz jest nam wszystkim pisany... :wink:
Małgosiu zapoluj na niego,bo warto... ;:108
Grażka ,z prognoz wynika ,że do końca tygodnia bez zmian...w niedzielę,trochę przejaśnień...wysoka temperatura ...klimat jak w dżungli :lol

Jeszcze jedna Hybrid rugosa zakwitła Roseraie de I'Hay

Obrazek

Obrazek

Niezawodna Rose de Resht już zaczyna
Obrazek
Kwiaty ognika,ładnie pachną
Obrazek

Powojnik bylinowy Fascination
Obrazek

Wiciokrzew cudnie pachnący, w zasadzie wolny od mszyc,które go tak kochają,jeden z plusów ciągłych opadów
Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cd.zdjęć

Bodziszki
Obrazek

Kwitną bodziszki,np.Patrycja zawsze jest dosyć spory ,ale co roku na nowo mnie zaskakuje ,że aż tak...,w jej cieniu róża Burgundy Ice nie ma szans...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Korzeniasty bardzo się rozrasta z paru sadzonek...łan :roll:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Patrzę na termometr i już się podnosi.
Przy okazji odkryłam, że twoja i moja rugosa to chyba ta sama.
A może mam ją od Ciebie ? ;:24
A jak nie to chyba od Izy.
Byłaby cudna, gdyby nie te parszywe mżawki i deszcze. :twisted:
Ale jeszcze trochę i może wreszcie słonko zaświeci. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Róże już kwitną? piękne i bodziszki - jak ja je lubię :oops: U mnie takie kwitnienie za dwa tygodnie najwcześniej :lol:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Neluś nie ma jeszcze tak żle jak widać ścieżkę :wink: Myślałam ,że już zarośnięta .Śliczne pachnidełka już kwitną . Niestety tegoroczny chroniczny brak słonka żle wpływa na kwiaty róż i nie tylko .Zagniwają już w pakach i wyglądają nieciekawie .Piękne bodziszkowo ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Nelu, jak ja lubię ten Twój busz :D Wciąż żałuję, że nie udało mi się Was odwiedzić ;:145
Róże już kwitną, a u mnie dopiero zaczęły pojawiać się pączki. Bodziszki też jeszcze nie kwitną, oprócz jednego, kupionego już z pączkami... Za to korzeniasty rozsiał mi się po całym ogródku :twisted:
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Kaiserin des Nordens to jedna z najpiękniejszych rugos ;:167 U mnie na szczęście ostatnio nie padało, bo inaczej Stanwell miałaby kwiaty w błocie - leżą na ziemi...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażka rugosa chyba nie ode mnie ,bo zamawiałam tyko po 1 sztuce ,to pewnie od Izy.
Niestety pogoda na przemian słońce... deszcz...grzyb pewnie nie oszczędzi naszych róż...zobaczymy...Moje na razie są po pierwszym oprysku ze skrzypu,jak na razie zdawał egzamin... :D
Maria może jednak wcześniej zakwitną... ;:333 ,wystarczy trochę słońca ,a pąki otwierają się w mig.I to nie tyko róż dotyczy...
Jadzia patyki poszły w ruch ,tudzież sznurki i na razie rośliny stoją pionowo ...ścieżka do przejścia .ale i tak gąszcz niesamowity.Róże zaskakują wczesnym rankiem ,wieczorem pąki zamknięte,a rano same niespodzianki...
Np.Eyes For You oczy otwarły i zaskakują ilością pąków i zdrowotnością ,już po pierwszym roku po posadzeniu

Obrazek

Obrazek

Marysiu też bardzo żałuje ,że nie doszło do wizyty...no cóż siły wyższe...Zima była dosyć łagodna ,nie trzeba było drastycznie ciąć ,to i kwitnienie przyspieszone...Zawsze twierdziłam ,że klimatu Ci nie zazdroszczę...Ale i do Ciebie dotrą ciepłe dni i buchnie kwiecie ,że tyko podziwiać ;:108 Korzeniasty bodziszek ,to taki chwaścik,trzeba będzie wyrywać... :wink:
Asia zgadza się ,Nordens jest jedną z ciemniejszych rugos,czekam na otwarcie jeszcze ciemniejszej ...Rotes Phanomen...bylebym nie przeoczyła tych paru pąków ,niestety kwieciak miał używanie na wszystkich moich rugosach ;:14
Stanwell trzeba podeprzeć ,w innym wypadku po prostu leży...a szkoda ,bo kwiaty ,ma bardzo ładne :D

Obrazek

Obrazek

Zakwitły górne partie róży Dortmund,kolor nie do uchwycenia ,w rzeczywistości ciemna malina z czerwienią...

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Piękny ten kolor Dortmundu a te pylniki jeszcze ładniejsze .U mnie wszystkie róże rosnace pod siatką atakuja mrówki a mszyc na nich nie ma a do tego te diablice ogrodnice .Kwiaty Oczątek musiałam zerwać, bo ogrodnica zrobiła z nich sito :evil: Przed chwila przeszła burza ojjjj ,ale waliło ;:oj
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
colli28
500p
500p
Od: 2 cze 2012, o 22:16

Post »

Alionuszka zauważyłam już pączki u mnie dla powojnika jackamani :wit
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:oj Piękna jest ta Dortmund, A ja czekam nadal na moje róże. 16 czerwca będę w Pszczynie na imprezie Volvo. Może się spotkamy? ;:304
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Zdjęcia Stanwell ;:215 Kiedy ja się doczekam takiego krzewu, na piachu i pod jesionem ;:124
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”