Moja kolorowa oaza :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja kolorowa oaza :)

Post »

To skoro puszcza pędy-będzie dobrze ;:215
A ja dziś zauważyłam na moich młodych fuksjach z sadzonek mączlika :(
No niestety nie mogło być tak pięknie.Walka rozpoczęta ;:134
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Spryskaj szybko, by się nie rozniosło. Miałam kiedyś mączniaka na niezapominajkach - walka z wiatrakami niestety...
I jeszcze, jeśli mogę, to o tej sąsiadce chciałam dodać, bo mnie pytaliście. Tak, ona uważa, że od wywiercenia 5 dziur w żelbetonowej konstrukcji łączącej horyzontalnie nasze balkony, grubej na jakieś 30 cm popękały jej płytki. Dzień świra.

Janku, z ciekawości spytam - po ile taka tunbergia?
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu miałaś mączniaka czy mączlika? już opryskałam, bo dziadostwo sobie lata po sąsiednich roślinkach. Niby pojedyńcze sztuki, ale wolę dmuchać na zimne :evil:
Taki był piękny poranek, a teraz czarne chmurzyska nadciągają. Obserwuję cały czas czy doniczki nie bujają się za bardzo i jak coś będzie trzeba 8 sztuk ściągać :(

Póki co kolejne pelargonie się witają :tan
Obrazek

Obrazek

Niedługo przywitają się fuksje :wink:
Pierwsza to-mam nadzieję- Blacky :lol:
Obrazek Obrazek

Obrazek

Na tą petunię czekam i czekam... ;:65
Obrazek

Połączenie komarzycy i begonii-bardzo mi się podoba :) Czekam, aż begonia zakwitnie i zobaczę te połączenie w całej okazałości :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:heja No ja też wczoraj zauważyłem na niektórych kwiatach mszyce zaraz dziś pojechałem i kupiłem oprysk na mszyce i przędziorki Target zauważyłem też na stoisku z kwiatami tunbergie 2 szt w doniczce o kolorze żółtym i pomarańczowym kusiło mnie kupić ale już za ciasno mam kosztowała 20 zł ja za swoja dałem 18zł tamta też była taka jak moja duża i obficie kwitła na żółto i pomarańczowo ,chyba się jeszcze skusze i jutro kupie może gdzieś wcisnę ją.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też miałam mszyce,ale na szczęście na razie zaraza opanowana. Teraz mączlik na celowniku ;:163
Awatar użytkownika
M-alinka
100p
100p
Od: 15 maja 2013, o 17:59

Post »

Witajcie kochani ;:3
Janku- bardzo dziękuję za kwiatki ;:196 są przepiekne ;:167
co do hortensji tak myślałam że to ona , po liściach - ale masz ją dużą :)

ja swoją kupiłam tydzień temu i mi zmarniała, wczoraj ją nawoziłam i jakby jej jescze gorzej, moze to przez słonko które dzis ją zaatakowało...:(
POMOCY ! looknijcie prosze czy da się ją odratować w domku czy bedę zmuszona ja komus na ogród wywieśc ?
ona az tak bardzo nie lubi słonka? moze ją w jakiś cień przestawić ? jeśli taki znajdę na pd balkonie... :/
Obrazek

Paulinko- super pomysł z motywacją kroplika :)
Madziu- no za sąsiadów to już nie odpowiadamy :)
Alenko-- ależ cudne te petunie z nasionek - mistrzostwo, a pelargonia różowa ;:167 ach i och :)

Uprzejmię informuje iż nie dam się wychłostać :) miałam czas do dzisiaj :) a wczoraj zakupiłam 12 sadzonek pelargoni, 2 surfinii, 3 ziółek :D
czaję się jeszcze na fukscje na pniu, ale musze pomyśleć:) Mam południowy balkon i potrzebuje kwiatków które lubią słonko ;:3
może jakieś sugestie :)?
Zapraszam na ---->>> Mój balkonik
Pozdrawiam Kasia :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

M-alinka nareszcie ;:138 a fuksje możesz mieć tylko je zacień troszkę ;:108
Jakie kolorki pelargonii i surfinii kupiłaś?
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

M-alinko - nie uprawiałam hortensji więc się nie znam. Ale może ją zalałaś?
Madziu, nie doczytałam, myślałam, że piszesz o grzybie.
Same muszki nic złego nie robią. Poza składaniem larw, które wysysają soki z rośliny, aż zupełnie ja ukatrupią. Podobno najlepszy jest mospilan. Pamiętaj, by pryskać liście od spodu, tam, gdzie są larwy. Na muszki są lepy - łapią się, ale nie widziałam znacznej redukcji w populacji ;:124 Teraz po prostu sama ręcznie delikatnie zgniatam muszki na liściach ;:163
Generalnie zawsze pryskam obficie bo mączlik jest bardzo upierdliwy i groźny dla roślin - mi wykończył już cały tabun roślin, zwłaszcza młodych.
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Piękny kolor hortensji, ale jak jej łacińska nazwa wskazuje "hydrangea" lubi dużo wody i niestety nie na piekącym słońcu, bo jak widać bidulka przypalona. :( Schowaj ją gdzieś do cienia i nie żałuj wody. ;:108 Mam nadzieję, że w dnie donicy są otwory odprowadzające nadmiar wody?
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

M-alinka pisze:Witajcie kochani ;:3
Janku- bardzo dziękuję za kwiatki ;:196 są przepiekne ;:167
co do hortensji tak myślałam że to ona , po liściach - ale masz ją dużą :)

ja swoją kupiłam tydzień temu i mi zmarniała, wczoraj ją nawoziłam i jakby jej jescze gorzej, moze to przez słonko które dzis ją zaatakowało...:(
POMOCY ! looknijcie prosze czy da się ją odratować w domku czy bedę zmuszona ja komus na ogród wywieśc ?
ona az tak bardzo nie lubi słonka? moze ją w jakiś cień przestawić ? jeśli taki znajdę na pd balkonie... :/

Paulinko- super pomysł z motywacją kroplika :)
Madziu- no za sąsiadów to już nie odpowiadamy :)
Alenko-- ależ cudne te petunie z nasionek - mistrzostwo, a pelargonia różowa ;:167 ach i och :)

Uprzejmię informuje iż nie dam się wychłostać :) miałam czas do dzisiaj :) a wczoraj zakupiłam 12 sadzonek pelargoni, 2 surfinii, 3 ziółek :D
czaję się jeszcze na fukscje na pniu, ale musze pomyśleć:) Mam południowy balkon i potrzebuje kwiatków które lubią słonko ;:3
może jakieś sugestie :)?
super Malinko ;:138 że kupiłaś surfinie i inne kwiaty ja dziś też się skusiłem jeszcze jedną kupić Tunbergie jest piękna wcześniej kupiłem o żółtych kwiatach dziś w jednej donicy są dwie o żółtych i pomarańczowych
Obrazek tu sama żółta Tunbergia
Obrazek
co do hortensji myślę że jak moja poprzedniczka że ja zalałaś tak jak ja swoja wczesniej dlatego kupiłem drugą
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
M-alinka
100p
100p

Post »

Ja niestety zaczynam i jak tak czytam co wy jeszcze kupujecie to chyba pojade po kolejne sadzonki :)
Janku szalejesz :)

szarotko - powiedz..... lepiej ją zostawic w doniczce w której jest i włozyc do osłonki , bo taka kupiłam , czy w osłonce wysypac karmazyt i przesadzic ją?
no własnie tez mi się ona wydaje przypalona, rozumiem ze nie lubi palącego słonka? owinę balkon matą to może jej znajdę jakiś cień.
nawozić mam ją barwnikiem tylko raz na 2 tygodnie ? to starczy?
pytanie jak mam ją zregenerować? te zmarnowane kwiatki obciąć?

Alenko- postawiłam na róż ;:167 a surfinie mam ziemny róż taki kolor fuksja :) a do do fuksji to kurtyna sama nie wiem bo skoro cienia u mnie mało lub jest wedrujący to się troszke boje....
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze zależy jakie fuksje i ile mialyby słońca przez cały dzień. Mam kilka stojących w słońcu do godz 12 i mają się świetnie. Ale już inna odmiana nie chciała stać w słońcu :roll:
Może jakieś pnącze przy barierce(bo zrozumiałam, że ją masz) i za nim fuksja?
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też kocham Fuksje ale nie stety muszę się pogodzić u mnie nie chcą rosnąć miałem w tamtym roku to zmarnowała mi sie balkon mam od strony południowej dużo słonka jest.
to zdjęcie z tamtego roku surfini i Fuksji
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
M-alinka
100p
100p

Post »

Alenko kratki u mnie brak, więc z wiszącymi kwiatkami choć żałuje muszę sobie dać spokój, nad balkonem mam blache i nawet nie wiem czy nie musiałabym mieć jakiegoś pozwolenia od spółdzielni na wiercenie otworów w niej , wiecie jak to jest :/
dlatego pomyslałam by kupic fuksję w doniczce na pniu (ala takie drezwko) i ją postawić na podłodze.
kratke do pnączy pogłabym zamontowac do boku balkonu lub kupic doniczkę z drabinką i też położyć na podłoge, a jakie pnącze być polecała Alenko ?

Janek skoro też masz południowy balkon to proszę powiedz mi co najlepiej się chowa na takiej patelni ? ;:3
nie chcę się zrazić po pierwszym razie że mi wszystko padnie ... :/
piękna na fuksja i surfinia z zeszłego roku ;:oj
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale jeśli masz balustradę nie zabudowaną to można to fajnie wykorzystać ;:108
Z pnączy: tunbergia, kobea, fasola ozdobna. Jest też wiele innych, ale z kwitnących mam te i są super ;:108 Fasola ozdobna to w ogóle rośnie jak opętana i pięknie kwitnie :tan
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”