Tak! Tak! Ja też chciałabym prosić o rojniki! Szukałam i nie znalazła ich u Ciebie w Portretach, przy okazji odkryłam Twój nowy wątek o ogrodzie...wsiąkłam, zadziwiłam się że i w gruncie masz tak niebanalne rośliny...nawet rodzime endemity i inne ciekawe krajowe gatunki !!! Nie miałam nawet pojęcia, że można takie kupić, ale rozumiem że są dostępne dla zainteresowanych.
Co do rojników - uwielbiam te sukulenty naszej strefy klimatycznej; tyle ile mogę trzymać na balkonie, gromadzę - dobrze radzą sobie w zimie, tylko czasem w sezonie wypadają niektóre od nadmiary wody, kiedy zapomnę odsunąć donicę w czasie deszczu...Mogę sie tylko domyślać jak duża jest zmienność tego rodzaju...na kiermaszach ogrodniczych zwykle widzę kilkanaście różnych, u mnie rosną takie o różnych barwach - w ścisku, ale im chyba to nie przeszkadza, a wygląda świetnie! Są tanie, łatwe...aż nie wiem czemu mam tylko jedną misę...teraz niektóre szykują sie do kwitnienia, więc trochę się potem luzu zrobi, ale i tak zarosną do następnego roku. Bardzo wdzięczne rośliny!
Iwonko!
Twoje rośliny jak zwykle piękne tak w pokroju jak i w kwiatach! Lofka fricii Albiflora
Strombocactus disciformis
Turbinicarpus pseudomacrothele bardzo oryginalne w pokroju!