wszystkiego trudne początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
izetta
50p
50p
Od: 22 mar 2013, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

wszystkiego trudne początki

Post »

Witam. Mieszkm w okolicy Poznania. Wyszukawszy to forum po prostu oniemiałam oglądając wasze przepiękne ogrody, ogródki, balkony i generalnie wszystko. Postanowiłam więc się u was "zadomowić". Zaczęłam od tematu pieczarek :) Niestety mój ogród jest dopiero w stanie "oczekującym" na zmiany. Do tej pory sadziłam roślinki od tak sobie, ale mam w planach profesjonalny projekt więc na razie pomęczę was moimi dziwnymi pomysłami. Po wprowadzeniu zmian powinien mój ogród choć troszkę przypominać te wiejskie ogrody w anglii, w których jestem zakochana od czasu pobytu w Kornwalii. Zdjęcia postaram się powoli powrzucać, może już wieczorkiem coś popstrykam. niestety lepszą rękę niż do ogrodu mam do ptaków, wiec one jakoś lepiej wyglądają ;) Mam małe stadko kurek, bażantów, dwa gołębie i niebawem zamieszkają u nas króliki.
Troszkę roślinek mam od Chatte - izy tu z forum :) oby wszystkie się przyjęły
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: wszystkiego trudne początki

Post »

Witam .Pochwal się jakie masz plany na przyszłość a co już osiągnełaś.
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też chętnie zobaczę :wit
izetta
50p
50p

Post »

Przepraszam, miałam cyknąć fotki a poszłam do kurek i bażantów sprzątać. Rano powinno być ładnie to chociaż coś popstrykam.
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Witam i czekam na foto ;:65
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
izetta
50p
50p

Post »

Już wstawiam. Nie ma ich wiele ale chociaż pokazę wam to co najładniejsze....
Moja ukochana hosta

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Ostróżki, nawet nie wiedziałam, że rosną takie duże. Chyba im tutaj dobrze :)

Obrazek

Hortensje, niestety w tym roku bez kwiatowych baldahimów, bo zostały przycięte ale za to za rok będa superaśne :D

Obrazek

i miejsce na kociołek i ognisko

Obrazek

A tutaj wejście na trawnik z desek z odzysku. Sama robiłam ;) i klematis któremu to miejsce odpowiada

Obrazek

Obrazek

I na koniec "zarośnięty" grillowy domek :)

Obrazek

Zapomniałam o piwoniach. te ciemne już się otworzyły al jasnoróżowe jeszcze w pączkach

Obrazek

Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

no ciekawie ciekawie ;:138
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
izetta
50p
50p

Post »

Piotr=) dziękuję. Projekt będzie gotowy dopiero za jakiś tydzień. sama jestem ciekawa ile zmian będzie. zostaną na pewno pergole i domek grillowy. No i warzywniak, który cześciowo widać koło domku od grilla. Działka ma 1000m2 ale sporo miejsca zajęły już budynki. Zostało mi pewnie z 750m2. Zaraz skoczę zrobić zdjęcia podjazdu i kilku innych widoków :D

oto widok od kurek na grillowy domek, to pomieszczenia gospodarcze

Obrazek

Obrazek

a to widok od garażu na bramę od ulicy

Obrazek

i miejsce gdzie stoczyłam walkę z podagrycznikiem, niestety na wynik trzeba jeszcze poczekać

Obrazek

A tutaj wukorzystanie kręgu zamykającego szambo, który znalazłam w krzakach jak kupiliśmy działkę :D

Obrazek

Niestety w tym roku zaniedbałam ogród i wszędzie pełno chwastów. Czekam na projekt by ze spokojem coś zacząć. Wtedy sukcesywnie pozmieniam wygląd ogrodu. Chwastów nie wyrywam od razu, bo kurki chetnie je jedzą, a jak mają za dużo to wysycha i potem nie chcą.
izetta
50p
50p

Post »

Ojej, ale dawno nic nie napisałam.... ogród prawie w ogóle nie zmienił się. Przyszły problemy zdrowotne i tylko malutki kawałek udało mi się zrobić, ten z ostróżkami. Wcześniej był tam skalniak ale go zlikwidowałam, posadziłam naparstnice, łubin, bodziszki i irysy oraz hosty. Dzięki cudownym forumowiczom zakupiłam liliowce, ostróżki i żurawki. teraz będę musiała się zmusić do ich posadzenia... i dobrze, nie będę przynajmniej popadać w depresję ;).
Nooo zapomniałam dodać, że tam gdzie wisiały doniczki na ścianie teraz mam 3 róże pnące i 4 wielkokwiatowe. Posadziłam między nimi piołun by odstraszał robale a w doniczkach rosną sobie pelargonie zwisające.
Kurki mam nadal ale bażanty poszły o kolegi..... bałam się, że sąsiedzi mogliby chcieć je wyłapać.... za ładne były.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Izo lubię zaglądać do nowo tworzonych wątków aby poczytać o historii tworzenia ogrodu . Coś Cie na długo zatrzymało ... :D
Były plany i z tego co zrozumiałam to zdrowie nie dopisało ?
Znajdź dobre miejsce w ogrodzie na rośliny lecznicze i przyprawowe - zrobisz z nich mikstury, które postawia Cie na nogi i ruszysz do pracy w ogrodzie jak 18-nastka :D
izetta
50p
50p

Post »

christinkrysia , właśnie tak sobie wymyśliłam, jak tylko zajrzałam do twojej "ogródkowej" apteki :) będę odpatrywać ile się da, ostrzegam :tan

Postaram się dzisiaj jakieś fotki "drobnych" kroczków wstawić. Popołudniu jadę odebrać najpiękniejszą z róż, przynajmniej dla mnie, Nostalgie :) zamieszka z resztą moich róż i będzie cieszyć oko :D

Mój ogród powstaje baaaardzo powoli. Był już kiedyś ładny, jak byłam w domu z młodszym synem 5 lat. Potem wróciłam do pracy, która godzinowo powalała z nóg a w weekendy zamiast pielęgnować teren zielony nadrabiałam zaległości z robót domowych.... Teraz powolutku, po zmianie godzin pracy na mniejszy etat zaczynam znów "Brać się za zielone"
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Czekamy na dalsze zdjęcia z przemiany ogrodowej :D
Bożena
izetta
50p
50p

Post »

limonkaa postaram się to nadrobić jak najszybciej.

Przed pracą wskoczyłam jeszcze po bułki do Lidla i.... wyszłam z dwoma klematisami. Mają już pączki, więc może uda się by zakwitły na działce po posadzeniu :)
izetta
50p
50p

Post »

obita ja przypadkiem trafiłam, bo Pani dopiero w kartonie wwiozła na sklep, jeszcze ceny nie miały :) Wyszło 14,99 za sztukę...

Mam problem z magnolią. mam nadzieję, ze to tylko efekt ostatnich ulew. Miałam dwie zadołowane, w warzywniaku, nad nimi mirabelki. Wczoraj cos mnie tknęło i poszłam je zobaczyć, bo już wiem, gdzie chce je posadzić i widok jaki zastałam powalił mnie na kolana. Jedna ma wszystkie brązowe liście, nie ususzone tylko wiotkie i zwisające, a u drugiej połowa jest taka. U tej całej zbrązowiałej ułamałam gałązkę i nie jest sucha w środku.... Kupiłam topsin 500 i dzisiaj będę psikać.... Oczywiście nie wiem co to za magnolia bo mój "cudowny" pies zeżarł wiszącą plakietkę. Ot tak, nie miał się czym bawić.
Awatar użytkownika
obita
500p
500p
Od: 4 lip 2014, o 13:16

Post »

A może po prostu chciał żebyś w przyszłym roku miała niespodziankę? :;230
Szkoda magnolii:( Nic mi nie mowi to co napisałaś:( nie znam sie :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”