to prawda, że storczyki ucza cierpliwości... jak puści łodyżkę kwiatową, trzeba długo czekać na kwiatki. ja z moimi nie gadam, ale mogłabym godzinami się im przyglądać, poznawać je, obserwować. chcę dobrze znać moje storczyki, no i lubię pierwsza zauważyć nową łodyżkę/listek/korzonek. np. na rózowej Vandzie jednego dnia łodyżki nie było, a na drugi dzień wyszedł malutki zaczątek (codziennie zaglądałam jej w liście, aż pewnego dnia ujrzałam to, co tak chciałam zobaczyć - maleńki zaczatek łodyżki).platynka80 pisze:Ja też mam sporo... I co najciekawsze - jestem leniem, który lubi od razu efekty wszystkiego. a storczyki... uczą chyba pokory i cierpliwości... z nimi mogę gadać godzinami, każdemu wycierać liście, czekać na nowe pędy, listki, korzenie... fakt, one się odpłacają systematycznie, może dlatego nie narzekam, że to wszystko tak wolno... ps. kolejny storczyk - pachnący - wypuścił liść, właściwie to na razie malenka wypustka w kształcie trójkąta.
tylko pączki wczorajszego się zmarszczyłynie lubię ich wnosić do domu
zawsze odreagowują ;:96
ja swoje mam od ...półtora roku?
i jeszcze jest wiele takich, które bym chciała...
a Tobie, Nutko, jaki/jakie się marzą?
Nutka i jej storczyki
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- platynka80
- 500p
- Od: 8 cze 2008, o 22:32
- platynka80
- 500p
- Storczykowa
ja do storczyków nie gadam, za poważna na to jestem :P ale je obserwuję. każdy listek i korzonek mnie cieszy, nie mówiąc już o łodyżce kwiatowej. czekam, aż moje Phalaenopsisy popuszczają łodyżki. na razie puszcza liodoro (jeszcze jednej nie rozwinął, a druga mu wychodzi). a inne powinny też kiedyś puścić, bo liście mają tak sztywne, że aż miło patrzeć i dotykać.
- platynka80
- 500p
- Storczykowa
- platynka80
- 500p
- platynka80
- 500p