Spory ogródek ziołowy masz na balkonie
Biedronkowy phalenopsis po prostu śliczny U mnie były tylko te najpopularniejsze wybarwienia
a rozglądam się właśnie za jakimś wyjątkowym i ciekawym, bo mam jeszcze miejsce na kuchennym parapeciku.
Powiem szczerze , że wcześniej nie zwracałam uwagi na to czy majeranek i oregano to to samo , dla mnie zawsze inaczej troszkę i wyglądały i smakowały , więc dla mnie zawsze były to zupełnie inne rośliny. Ale zainteresowana pytaniem poszperałam w necie okazuje się , że zarówno oregano jak i majeranek pochodzą od tej samej rośliny.
Oregano - to lebiodka pospolita nadaje się do zup, mięs, sałatek, ryb i potraw kuchni włoskiej. Liście oregano pachną pieprzem. Oregano ma silniejsze właściwości bakteriobójcze niż majeranek.
Majeranek - to lebiodka majeranek, majeranek ogrodowy. Pasuje do zup, ziemniaków,sosów , roślin strączkowych i mięs. Majeranek ma lekko gorzki smak i słodki zapach
Posiałam niby różne roślinki. Jak mi podrośnie to zobaczymy co to w papierku zakupiłam. Wtedy zrobię foto porównawcze. Na razie jedyna różnica taka , że majeranek szybciutko i ładnie wzeszedł a oregano tylko kilka sztuk.
Pietruszkę strzępiastą jakaś choroba mi załatwiła , albo po prostu za wilgotno. Troszkę sadzonek zostało ale nie jest tego tyle co być powinno. Za to ładnie wzeszła niezapominajka
Wczoraj byłam w Obi zobaczyć co tam słychać w świecie roślin. Kupiłam 2 doniczki tymianku , chyba różne odmiany oraz doniczkę mięty. Dziś wsadziłam , stwierdziłam , że miętkę to chyba jeszcze jedną zakupię .
Ogólnie nie mogę się ogarnąć z tymi kwiatkami i roślinkami jeśli chodzi o zdjęcia i tutejsze forum. Nie myślałam , że mały człowiek tyle potrzebuje uwagi Toteż nie wiem kiedy ale przyjdzie na pewno taki dzień , że wstawię więcej fotek (wtedy już nie będą aktualne ale będziecie widzieli jak to się wszystko u mnie rozwijało).
Dziś wstawiam fotkę tymianku zakupionego . W doniczce są trzy odmiany . Tak mi się wydaje , bo te zielone oprócz tego , że troszkę inaczej wyglądają to i troszkę inny mają zapach i smak.
Jestem pod wielkim wrażeniem...jedno co mi nigdy nie wzeszło to majeranek....dlaczego? nie wiem...ale odkąd pamiętam...to jedno zioło mi nie wschodzi..
Tymianek tez masz cudny...mój rośnie w glebie i zimuje..więc wygląda ciut inaczej..bardzie krzewinka taka..
ale wszystko cudne...podziwiam z rozkoszą..bo ziółka uwielbiam..
Cosik mi pietruszka strzępiasta marnieje Dobrze , że zwykłej nic nie rusza. Na balkonie coraz ładniej wszystko się rozrasta szkoda , że nie mam wsadzonych pelargonii w długich skrzynkach , ale w tym roku takie krótkie lato będzie a 5 zł za sadzonkę nie dam
Na dzień mamy dostałam storczyka białaska (mąż się nie zna więc oprócz tego , że kupił mi takiego jaki już mam to jeszcze z kropkami na płatkach , no ale gest się liczy a chorobę wyleczymy )
Wcześniej kwitł mi storczyk , którego nie znałam koloru , teraz puszcza mi pędzik , a takie miał kwiaty