Miałam go kiedyś, bardzo smaczny. Teraz mam odmianę która pozostała po moich poprzednikach w ogrodzie i ta jest różowa
Rabarbar cz.1
Re: Rabarbar
Co do "Czerwonego" rarabrbaru, to są takie odmiany z bardzo czerwonymi łodygami jak np. "Holsteiner Blut" (Krew Holsteinu).
Miałam go kiedyś, bardzo smaczny. Teraz mam odmianę która pozostała po moich poprzednikach w ogrodzie i ta jest różowa

Pozdrawiam
Ewa

Ewa
- bioy
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 maja 2012, o 12:04
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Zauważyłem, na niektórych krzaczkach wyrasta mnóstwo, nawet kilkadziesiąt młodych liści cienkich i wątłych, podczas gdy na pozostałych wyrasta ich znacznie mniej i są przyzwoitej grubości.
Dzieje się tak na roślinach sianych przeze mnie rok temu, ale też nie na wszystkich.
Zbierałem, podlewałem, nawoziłem, obcinałem kwiatostany tak samo, a jednak niektóre wyglądają tak:

Uploaded with ImageShack.us
Podejrzewam, że rosnąc w tej ilości nie zgrubieją i nie nadadzą się do zbioru. Dodam jeszcze, że wiele z nich wyrasta z zewnątrz a nie ze środka karpy.
Poradźcie proszę co z tym fantem zrobić... Zostawić, wyrwać część, większość, wszystkie??
Czym może być spowodowany taki dziwaczny pokrój krzaka?

Dzieje się tak na roślinach sianych przeze mnie rok temu, ale też nie na wszystkich.
Zbierałem, podlewałem, nawoziłem, obcinałem kwiatostany tak samo, a jednak niektóre wyglądają tak:

Uploaded with ImageShack.us
Podejrzewam, że rosnąc w tej ilości nie zgrubieją i nie nadadzą się do zbioru. Dodam jeszcze, że wiele z nich wyrasta z zewnątrz a nie ze środka karpy.
Poradźcie proszę co z tym fantem zrobić... Zostawić, wyrwać część, większość, wszystkie??
Czym może być spowodowany taki dziwaczny pokrój krzaka?
Pozdrawiam, Jacek

- 
				Bury86
 - 50p

- Od: 16 maja 2012, o 21:07
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

a ja jestem załamany bo z całej paczki posadziłem nasiona i wyszły tylko dwa z czego jedne bardzo liche ale jakoś sobie radzą natomiast te drugie bardzo ładnie rośnie ale kupiłem drugą paczkę odmiany LIDER i będę siał w tym tygodniu i mam nadzieję że wzejdzie dużo więcej

- bioy

- Od: 7 maja 2012, o 12:04

Ja właśnie siałem Lidera rok temu. Wschody niezłe, rośnie bardzo szybko. Pierwszy, choć skromny zbiór już jesienią w roku siewu i sadzenia. Nie wiem jak będzie w kolejnych latach, ale jak na razie jestem zadowolony i polecam  

Pozdrawiam, Jacek

Witam, ostatnio posadziłem rabarbar w postaci kawałka karpy. Kiedy mogę się spodziewac widocznego rozwoju?

- 
				piobuk1
 - 200p

- Od: 20 lut 2012, o 12:36
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Zostawiłem na rabarbarze celowo jeden pęd kwiatowy, zawiązał nasiona ale jeszcze nie są dojrzałe. Czy można je wysiać np w sierpniu czy lepiej poczekać z tym do wiosny?

Pozdrawiam Piotr

Zasiej od razu jak tylko dojrzeją na rozsadnik do jesieni już będą sadzonki, tylko przeprowadź selekcję siewek.

Zwykle bardziej cenione są karpy z czerwonymi ogonkami liściowymi, one trochę słabiej rosną ale są smaczniejsze. Te z zielonymi rosną bujniej i są kwaśniejsze. Różnicę widać już w fazie rozsady.

- Agulka11

- Od: 23 mar 2011, o 18:58

A mój rabarbar zacząć wypuszczać pąk kwiatowy - zobaczymy czy będą nasionka 

Pozdrawiam 
Forumowiczka - Aga

Forumowiczka - Aga
Swojego rabarbaru pozbyłem się ponieważ zajmował dużo miejsca i w tym roku nie miał czerwonych łodyg  ,chociaż powinien mieć bo czerwone ma w drugim roku ,ale to już za pózno  

- renzal

- Od: 13 maja 2011, o 12:33
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Do kiedy można "zbierać" ogonki rabarbaru?  

pozdrawiam Renata  Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!   
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
 )Nadzieja umiera ostatnia...

Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja