Storczyki busybees:)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
busybees
100p
100p
Od: 21 lip 2010, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki busybees:)

Post »

actus pisze:Te male przelewam tylko.Z tymi w spagnum trzeba uwazac zeby nie mialy za mokro bo beda gnic korzonki ,jak przelejesz a potem tylko z wierzchu bedziesz spryskiwac bo widac w doniczce ze mech jeszcze wilgotny to bedzie ok
dziekuje za rady ;:196
actus pisze:Doszla paczuszka :?: :?: :?:
niestety jeszcze nie :|

ostatnio pisałam o mieszkancu na swoich storczykach, przestudiowalam chyba caly net odnosnie pasozytow, az do tej pory wszystko mnie swedzi ;:219 ale chyba wiem co to, mianowicie mszyca. Troche bylam zaskoczona bo wydawalo mi sie ze one sa tylko czarne tzn ciemne a tu okazuje sie, ze moga byc takze zielone :shock: na razie widzialam tylko jedna ale jak znam zycie to bedzie tego badziewia wiecej wiec teraz jeszcze tylko wiedza o dobrej broni i do dzieła ;:134

jakby tego bylo malo, na lisciach innych storczykow pokazaly sie takie oto zmiany:
ta np. wyglada mi na jakiegos grzyba albo cos w tym rodzaju
Obrazek
Obrazek
Obrazek
natomiast ten wyglada na zamieszkanego, pytanie tylko przez co?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam i zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W tym podjadanym przez jakiegoś robala, obstawiałabym wciornastki. Na spodniej stronie liści pozostały srebrne wżery? Wciornastki bytujące na roślinie są widoczne gołym okiem.
Awatar użytkownika
busybees
100p
100p

Post »

gianna pisze:W tym podjadanym przez jakiegoś robala, obstawiałabym wciornastki. Na spodniej stronie liści pozostały srebrne wżery? Wciornastki bytujące na roślinie są widoczne gołym okiem.
;:185 Janeczko, niestety nie widac zadnych robali, tylko same zniszczenia :(
srebrnych wzerow na spodzie tez nie ma, bardzo za to stracily na jedrnosci choc opiekuje sie nimi tak samo, sama nie wiem :roll:

Dzisiaj przyszla paczka, nie mialy chyba spokojnej podrozy bo mimo niezlego zapakowania dotarly bardzo wymeczone :(

Ten wyglada najlepiej i mam nadzieje, ze pedziki obdaruja mnie choc jednym kwiatkiem :)
Obrazek

Drugi, lezał sobie na wierzchu doniczki (czarnej!) wypchanej spagnum a korzenie byly wszedzie tylko nie w doniczce ;:219
z miejsca dostal nowy domek, ciut przyduzy jak na jego potrzeby ale lepszy taki niz poprzedni, no i chyba juz przekwitł.
ObrazekObrazek

A tutaj trzeci....niestety z gratisem....nie powiem abym sie ucieszyla, sprzedawca trafil na moja czarna liste :evil:
Obrazek

a roslinka do izolatki
Obrazek

poniewaz nie kupiłam jeszcze niczego do oprysku, przemylam mu tylko liscie woda z plynem do naczyn...czytalam jeszcze o denaturacie ale tutaj nie do zdobycia :(
Pozdrawiam i zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Kurcze Beatko ale kicha z tym welnowcem.Ale pozbedziesz sie go na pewno.Poza tym bardzo ladnie wygladaja i nie musisz sie martwic ,za kilka dni dojda do siebie.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

To nic, ze kwiatuszek przekwitł, może przedłuży pęd ;:333 jestem ciekawa jak kwitnie, bo sama tez mam Phal. Sumatrana ale malutka, wiec długo jeszcze poczekam na swoje kwiaty :D Wełnowiec okropny, tez bym się wkurzyła , zresztą sama miałam taką sytuację tylko na przekwitniętych hybrydach kupionych taniej, więc nie było mi ich szkoda, co innego botanik ;:oj ale wierzę, że dasz radę, one się podobno dusza od płynu do naczyń, więc ewentualnie powtórzysz taką kąpiel ;:333 swoją droga świetnie wygląda w tym szkle ;)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Beatko, to nie wiem zatem co atakuje Twojego storczyka, nie mam wiedzy na ten temat. Wełnowce - dobrze, że zmyłaś. Denaturat nie jest konieczny, do wody z płynem do naczyń można dodać spirytus salicylowy, lub inny czysty alkohol (w niewielkiej ilości). Pozostałe z tej paczuszki też pewnie nie są bezpieczne, to paskudztwo mogło się rozleźć. Obserwacja nieunikniona.
Dwie pierwsze roślinki super ;:215
Awatar użytkownika
Mariusz3357
1000p
1000p
Od: 10 paź 2011, o 16:43

Post »

Bardzo ładne nowe nabytki ;:oj Mam nadzieje że się pozbędziesz tych stopowiczów ;:14 Zazdroszczę Sumatranki bo chodzi za mną od dawna :D Mam nadzieje że pod Twoją opieką szybko pokażą kwiaty ;:215
Pozdrawiam Mariusz3357
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Ja miałam wełnowce na ciapku i pozbyłam się ich właśnie płynem do mycia naczyć, tak samo tarczników ;:173 Ani widu, ani słychu... ;:333
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
busybees
100p
100p

Post »

Aniu phal.sumatrana ma inne kwiaty i tez mi sie podoba...i jest nastepny na mojej liscie chciejstw :D w moim urzekl mnie ten intensywny fiolet a ja kocham fiolety jak sroczka blyskotki ;:306
Wazon to spontaniczna decyzja ale mi tez sie spodobalo i chyba juz tak zostanie ;:173

Dziekuje Janeczko, staralas sie przeciez ;:168 jak w sobote będę robic opryski to hurtowo, terapia grupowa :;230

Mariuszu tez mam taka nadzieje :D czytalam, ze to u nich normalne ze jeden kwiat traca i pojawia sie nastepny wiec jest duza szansa.
actus pisze:Kurcze Beatko ale kicha z tym welnowcem
Ano kicha ale wiesz sama jak to jest, na zdjeciach aukcji zawsze wszystko wyglada lepiej ... ufasz, ze bedzie dobrze a potem trafiasz na takiego nabijacza kasy co w nosie ma co sprzedaje i w jakim stanie byle sprzedac :evil: ehhh

Callante mislas jakis specialny sposob czy tylko przemywalas liscie?
Pozdrawiam i zapraszam
Beata.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

busybees pisze:Aniu phal.sumatrana ma inne kwiaty i tez mi sie podoba...i jest nastepny na mojej liscie chciejstw :D
aaaj... mialam na mysli Phal. Violacea sumatra ;:306 o jednym myślałam a co inne napisałam ;)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
busybees
100p
100p

Post »

Hehe zdarza sie :D
Pozdrawiam i zapraszam
Beata.
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

busybees pisze: Callante mislas jakis specialny sposob czy tylko przemywalas liscie?
Ja usuwałam je mechanicznie ;:222 i umyłam dokładnie całą roślinę płynem do mycia naczyń ;:108 . Oczywiście wymieniłam też podłoże na świeże :) . Od tamtego czasu nie zauważyłam ponownie tych szkodników :D
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Ładne roślinki i pewnie niedługo dojdą do siebie ;:168

A co do wełnowców, najlepiej jest całą roślinkę ( również korzenie) wrzucić do miski z wodą i płynem i tak potrzymać ok 20 min. Następnie pożądnie ją wypłukać. Z mojego doświadczenia spirytus jest zbędny :-)
Awatar użytkownika
busybees
100p
100p

Post »

kahim pisze:A co do wełnowców, najlepiej jest całą roślinkę ( również korzenie) wrzucić do miski z wodą i płynem i tak potrzymać ok 20 min. Następnie pożądnie ją wypłukać. Z mojego doświadczenia spirytus jest zbędny :-)
;:oj tak po prostu? A co ze stozkiem wzrostu?
Pozdrawiam i zapraszam
Beata.
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

Trochę opieki i nowe nabytki wrócą do dobrej formy.
A wełnowiec, trzeba przyznać całkiem okazały, taki utuczony. Też bym skreśliła takiego sprzedawcę.
Najlepiej przeleczyć wszystkie trzy storczyki, bo przyjechały w jednej paczce i po drodze wełnowce mogły sobie między nimi hasać do woli.
Ciekawa jestem jak będzie Ci rósł minus. Ja mam hybrydę Caribbean sunset x minus i trzymam ją teraz w doniczce w sphagnum i seramisie na oknie zachodnim. Na razie rośnie w miarę dobrze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”