Tak patrzę na te Twoje, kwitnące i nie, rabaty i jak to pięknie wygląda.
A co to będzie za kilka lat jak one podrosną
Małgosiu masz już może początki kwiatostanów na bukietówkach?
Ilonko nawet nie wiesz jak nie mogę doczekać się kiedy mój ogród zacznie choć trochę dorośleć. Ale niecierpliwi już tak mają ...
Jeżeli chodzi o bukietówki - szczerze mówiąc to nie wiem. Jutro dokładnie je obejrzę i powiem jak na spowiedzi ...
-- 4 cze 2013, o 21:13 --
Aniu Bardzo cieszę się ,że jesteś .Ty to masz oczka - strzał w dziesiątkę. Mój dyptam jest jeszcze malutki i nie psoci . A tak na poważnie to też o tym czytałam i prawdę mówiąc nawet zastanawiałam się czy wysadzić go na tej rabacie , ale nic takiego nie zauważyłam. Parzy podobno w upalne dni a tych na razie mamy jak na lekarstwo.
Ilonko obejrzałam dzisiaj dokładnie bukietówki i uprzejmie donoszę , że na PHANTOM, VANILLE FRAISE i MAGICAL CANDLE , PINKY WINKY , UNIQUE zaczynają tworzyć się malutkie pąki kwiatowe. na razie jeszcze otulone listkami ale już coś zaczyna się dziać. Jedynie na krzaczkach LIMELIGHT nic jeszcze nie widać.
Niestety nie mogę zrobić fotek bo córa zabrała aparat na wycieczkę. Ale jak wróci zrobię fotki.
Dostałam dyptama od zaprzyjaźnionej pani działkowiczki , pytałam się o te poparzenia skóry . Powiedziała mi że robi przy nim jak przy innych kwiatach i nic takiego się nie działo . Słyszałam jeszcze o nim że podobno nie toleruje sąsiedztwa innych roślin i w jego otoczeniu nic nie chce rosnąć . Ale czy to prawda ? Czy jakieś bajki na jego temat ? Zobaczymy same
Elu według mnie z tym kapryśnym sąsiedztwem to chyba jednak bajka. Nie zauważyłam żeby rośliny wokół niego marnie rosły - wręcz przeciwnie. No chyba ,że zmienia się to z wiekiem.
A co do oparzeń to może nie parzy dosłownie ale jego pyłek u niektórych osób wywołuje jakieś silne reakcje alergiczne.
Ilonko faktycznie nazbierało się i bukietówek .
LIMELIGHT - 2 duże
VANILE FRAISE - 2 duże + 3 małe
PHANTOM- 3 duże
PINKY WINKY- 1 duża
mam jeszcze oczywiście tegoroczne MAGICAL CANDLE ,UNIQUE, POLAR BEAR I MAGICAL MOONLIGHT ale 2 ostatnie są sporo mniejsze od pozostałych a i kwiatostanów na razie nie widać . Dajmy im jeszcze trochę czasu.
Prawdę mówiąc nie pamiętam kiedy w zeszłym roku pokazały się pączusie na LIMELIGHT
Jestem zaskoczona MAGICAL CANDLE bo to tegoroczny nabytek a wygląda wspaniale - okazały krzaczek.
Kochana znowu jestem
Z małym pytankiem, po ilu latach zakwitł u Ciebie dyptam?
Ja kupiłam tej wiosny małą sadzonkę, pan w ogrodniczym przekonywał że dwu letni, ale ja już widzę że nie zakwitnie w tym roku
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka Moje wątki, Aktualny
Aniu witaj Kochana...
Dyptam kupiłam 3 lata temu jako bardzo marniutką sadzonkę. Niestety co roku przesadzałam go . Dopiero na tej rabatce zadomowił się i zakwitł.
Może Twój ze względu na to ,że dopiero go posadziłaś zakwitnie później ?