Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Dorotko ...on był kupiony w takim stanie ...no - nie mogłam sobie odmówić tej przyjemności .

Danusiu...u mnie większość irysów TB i IB w pąkach ..przekwitły SDB ...maleństwa - ale jakie śliczne .
Dziękuję za miłe słowa ;:196 ...staram się wklejać to , co zasługuje , by pokazać szerszej publice ;:306
U mnie okropna ulewa ...burza ...tak walnęło blisko ...a ja stałam na balkonie podlewając pelargonie...w te pędy rzuciłam wszystko i wpadłam wystraszona do pokoju ;:202 .
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

..co to kamasje?Czy to może prymulki? Bo właśnie miałem pytać jak je wysiewać.Moje próby zakończyły się fiaskiem.Czy może one tak długo wschodzą?
A po lilie zapraszam do siebie..zarówno wodne jaki te inne bo mam ich w nadmiarze...Jadzia dziękuje za pozdrowienia...nusio..też.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Irysa Wabash i ligularie chwalę już na samym początku bo zapomnę nazw , irysek za kolorki a to drugie za liściory , lubię takie ;:167 reszta roślin też piękna żeby nie było , hosty i ta kępa liliowca nad oczkiem robią niesamowite wrażenie ;:oj
Spojrzałam za okno , mgła , wróciłam na łóżko włączyłam laptopa :lol: M sprawdził temperaturę ,13 stopni no upał niesamowity . Trzeba coś mądrego zaplanować i ruszyć te cztery litery :wink: na wieczór czeka malowanie włosów jutro wypad do miasta trza się troszkę utrefić :;230
Jagódko słoneczka życzę woda precz ;:196 Trzym się ;:167
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Jagódko, deszcze nie odpuszczają, ale Twój ogród pełen kwiecia wygląda przepięknie i nie widać, żeby rośliny były z opadów niezadowolone... Zachwycam się bodziszkami, kępami kosaćców i hostami! No i te różyczki!
Jaka dziś u Ciebie aura?
Pozdrawiam z zachmurzonej Wawy,
A
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie moi mili Goście ;:180

Aguniu ...pogoda nie nastraja optymistycznie ...a teraz znów kropi deszcz ...już trzci z rzędu dzień pada deszcz - pada ? - to mało powiedziane - leje ...rano i wczoraj płynęła drogą rzeka ;:145
Mam dość tej pogody , tego klimatu malarycznego ...ja chcę słońca ...dużo ;:3 ....Za miłe słowa dziękuję ...w istocie rzeczy jest kolorowo w ogrodzie - najlepiej radzą sobie rośliny wilgociolubne ...ba ! - by nie powiedzieć " deszczowce " .
Pozdrawiam Cię serdecznie i łączę się w bólu istnienia ...podczas tej anomalii pogodowej ;:168 .

Elżuniu...wielkie dzięki - powiem Ci, że sama jestem zaskoczona potężnymi liśćmi Ligularii palmatiloba ...ogromne liście niczym u tarczownicy tarczowatej ;:oj . Ty wlazłaś z powrotem do wyrka ...ja na odwrót ...za oknem - deszcz , a ja wstałam , poszłam po chleb , zrobiłam kawkę , potem śniadanko , leki i pojechałam na zakupy ...na rowerze . ..M wziął samochód , bo rano lało , jak z cebra . Ugotowałam obiad trzydaniowy ...z resztek ..od wczoraj ...dokupiłam tylko zsiadłe mleko ...
Buziaczki i cieplutkie myśli ;:167 ślę na resztę dnia - no i koniecznie zrób fotkę z nowym image ;:196

Moje domowe - kwitnące...w domu i na balkonie

Iochroma
Obrazek
Obrazek

Iochroma & Saintpaulia
ObrazekObrazek

Skrętnik
Obrazek Obrazek

Róża chińska pełna & Lawenda francuska w metalowej osłonce
ObrazekObrazek

A to jest prezent od pewnej osoby ... za przysługę . Przepiękna hortensja ogrodowa o olbrzymich , czerwonych kwiatach .
Obrazek

A to już w zapłakanym ogrodzie ...

Bambus
...świetnie sobie radzi ...będą tyczki do podpierania roślin :heja ...Tereniu ...dziękuję ;:180
Obrazek

Rozłożony liliowiec żółty .
Obrazek

Chiastofil naprzeciwlistny .
Obrazek

Skalnica gronkowa variegata i jej kwiatuszki .
Obrazek

Kwiatki niepozorne Telimy wielkokwiatowej ,
ObrazekObrazek

Aster alpejski ...Goliath fotka do ...niczego ...będzie lepsza , gdy rozwiną się kwiaty w większości .
Obrazek

Żylistek Strawberry Fields w pąkach ...i jego kwiaty ...
Obrazek
Obrazek

Piwonia biała ...oszałamiający zapach ...też zapłakana ...
Obrazek

Pąk piwonii ' Kansas '
Obrazek

Lychnis x haageana Lengai Orange ...ma śliczne ciemno bordowe liście i pomarańczowo ciemne kwiaty widoczne z daleka .
ObrazekObrazek

Dzwonek kropkowany Pink octopus
Obrazek

Omszone listki ...podobne do starca ...Bylica Stellera
Obrazek

Kolkwicja chińska Pink Cloud .
Obrazek
Obrazek

Irys bródkowy ..
ObrazekObrazek
Obrazek

Bodziszek Kendall Clark
Obrazek

I grzebiąca się Primula vialii.
Obrazek

I to - na razie - na tyle ...reszta w pąkach .
x-ag-a
---

Post »

Jagódko, głowa do góry! ;:196 U mnie dziś nie spadła kropla deszczu, a popołudniem wyszło słońce, które świeciło do teraz... Może jutro lepsza pogoda dotrze do Ciebie!
Póki co, zachwyciłam się sfotografowanymi przez Ciebie obiektami... piękne, niektóre mi nieznane, rośliny... Telima... co to? Piękna :)
Pozdrawiam Cię ciepło!
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Jagusiu, piękne zapłakane fotki. ;:173
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś - Telima wielkokwiatowa , to wdzięczna roślina do półcienia i cienia ...ma kępę liści , spośród których wyrastają łodygi z niepozornymi kwiatuszkami ...jak małe perełki , dzwoneczki .
Dziękuję za krzepiące słowa ;:168 ...ale już naprawdę mam dość ...tego klimatu , szarości i zwyczajnie ...chol****muszę sobie coś kupić , bo zwariuję ....już nawet mam super wybrane ciekawe saxifragi , które łażą za mną od trzech lat ...rzadkie , mało spotykane maleństwa .
Pozdrawiam :wit ...gdybym mogła , to bym się upiła ... ;:306 ...z rozpaczy ( bo pada )...a może z radości ...( muszę kalosze zamówić ...błękitno białe - lux ).

O Jezu Słodki ...Żurawkowa Iga do mnie przybyła ...serdecznie witam ...w moim zielonym świecie ;:180 .
No cóż ...ogród zapłakany ...jak autobusy z piosenki M . Rodowicz ...ale nic to - trzeba dalej żyć ...
Miło mi , że fotki - pomimo kropli deszczu - przypadły Ci do gustu ;:167 ....
x-ag-a
---

Post »

Jagódko, ja też cierpię na brak słońca, a od niego jest uzależniona moja forma, kondycja, energia, uśmiech... bez słońca jestem zdołowana i do niczego... świetnie rozumiem Twój nastrój ;:196 Za niecałe dwa tygodnie przenoszę się na Maderę, wracam w lipcu :)
Życzę, żebyś i Ty znalazła sposób na pogodową chandrę...
Telima - przeciekawa roślina! Dzięki za opis!
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

CZy u Ciebie telima też w tym roku ogromna? moje tak się rozrosły i maja takie liście że część im powycinałam , bardzo ją lubię szczególnie jesienią kiedy ma liście w różnych kolorach
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś ...no właśnie chyba wybiorę się z Tobą na tę Maderę ;:306 ...Mnie jednak wystarczył by klimat Chorwacji ...np. Dubrownik , te maleńkie domki , ciasne , wąskie uliczki ...no i Dalmacja jest przepiękna ...tuż nad morzem ...ach , ale się rozmarzyłam ...

Dorciu ...nie moja Tellima jest o średnicy 50 cm i liście ma wielkością podobne do żurawek ...tych średnich ...
Może masz zbyt żyzną glebę ...bo wtedy się rozrasta ...zagarniając dla siebie coraz większą przestrzeń ...
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

Cześć Jaguś.
Chyba będzie dla Ciebie przetacznikowiec syberyjski-hura !!!
Gdzie Ty się wybierasz kochana,do pracy w ogródeczku a nie tam Madera czy Chorwacja.
Całuski.Teresa
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Tereniu ;:196 ...serduszko moje ;:167 ...zaraz Ci skrobnę na priv...

Dzisiaj pogoda ...podobna - tyle , że mniej padało ...mżawka i zimno ...ale nic się nie ma zamiaru przejaśnić ;:145 .
Był u mnie facet z Nowego Miasta / Wartą i mówił , że u nich leje i tak jadąc do mnie ...przez całą drogę deszczowo .

W takich warunkach - moja Droga - nie sposób cokolwiek robić w ogrodzie ...więc nie dziw się - proszę - , że w głowie mam klimaty cieplejsze i bliższe memu ;:167 . Ja chyba jestem jak lampa LED ...bez słońca ani rusz ...
Buziaki ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Jagódko jak mają się u Ciebie róże z wiosennych zakupów, moje dwie chyba nie przeżyły, a pozostałe śmigają w górę.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

To ja dzisiaj miałam cudną pogdę w porównaniu z minionymi dniami. Po południu nawet słonko zaświeciło.
Mogłam choć trochę popracowac w ogródku. Ale to zdecydowanie za mało.
W tym roku same opóźnienia. Zima długa, wiosna deszcowa.Nie idzie wytrzymać
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”