Gunnera olbrzymia - największa bylina świata.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
slawek701
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 cze 2012, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Gunnera olbrzymia - największa bylina świata.

Post »

Witam
Moja gunerę na zimę przygotowywuję tak: Kiedy przymrozek zetnie liście okrywam nimi karpe, nastepnie biore od sąsiada 4 taczki gnoju i usypuje z tego kopiec. Na to wszystko kładę zieloną wykładzine która widac na zdjęciu. Tak gunera śpi az do wiosny:). Z nadejsciem cieplejszych dni odkładam po troche obornika aby roslinka mogła troche po oddychać. Teraz tez zostawiłem troche bo jak przyjda majowe przymrozki to mogą jej zaszkodzic wiec na noc będę ja tym obsypywał :wit Tak to wszystko wyglada :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kamila B-moja gunera ma trzy lata,zimowała w gruncie,ale nie okryta korą,ta kora tak sobie leży do ozdoby.
Na zimę to robię pudełko ze styropianu do środka suche liście i przykrywam folią.

Właśnie tak
Obrazek
x-K-B
---
Od: 4 gru 2012, o 17:37

Post »

Sławek, Beata Bardzo dziękuję za opisy, a czy w ziemi macie zrobioną jakby donicę ze styropianu jak niektórzy opisują czy żywcem wsadzone do gruntu?
slawek701
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam
Kamilo ja wcześniej miałem dół obłozony styropianem taki metr na metr. Zlikwidowałem to gdyz mój brat powiedział mi ze to nic nie da a nie bedzie może rosła taka duza jak u niego. Na moich wczesniejszych zdjeciach mozesz zobaczyc jak wielka jest
u mojego brata.Moja ma dopiero 3 lata. Dzis rano zauwazyłem ze sporo jej przybyło od czasu kiedy robiłem ostatnie zdjęcie, czyli kilka dni temu .Oby tak dalej ;:138
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Wsadziłam"na żywca",skoro przetrwała -30 w 2012r to chyba zniesie wszystko.
Dużo zależy od ziemi ,jeśli piaski to podlewać codziennie.
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Ja dziś moją 4latkę z donic wsadziłem do ogrodu. Kopałem dół na 100cm i szeroki na 100cm i obornik i ziemia przepuszczalna i posadzono ;:oj
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
kasia90010
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 sie 2010, o 22:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam.
Gunnera manicata zachwyciła mnie jak tylko zobaczyłam ją dwa lata temu w Bolestraszycach. Od tamtego czasu bardzo chciałam ją zasadzić w swoim ogrodzie. Dzisiaj nareszcie udało mi się kupić sadzonkę :) Jestem bardzo szczęśliwa.

Po przeczytaniu poprzednich postów, dobrze wnioskuję, że powinnam przez dwa lata trzymać ją w doniczce? Na razie zakopałam doniczkę w przygotowanym wcześniej miejscu.
Jednak moim najważniejszym dylematem jest dokarmianie tego maleństwa. Ile dawać jej nawozu? I jak często? Nie chciałabym jej spalić... Czy dobre byłyby długo działające nawozy (przynajmniej jak jest taka mała), czy jednak ten obornik? No i ile podlewać? Czy mogę jej zaszkodzić za dużą ilością wody?
Bardzo dziękuję za pomoc, ponieważ bardzo zależy mi na tej roślinie i nie chciałabym czegoś zrobić nie tak jeszcze przed najtrudniejszym zimowaniem. :)
~~~
"Chcesz być szczęśliwy krótko - wypij trochę wina z przyjaciółmi, chcesz być szczęśliwy dłużej - zakochaj się, chcesz być zawsze szczęśliwy - uprawiaj ogród."
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kajbar
200p
200p
Od: 16 lut 2011, o 12:03

Post »

Kasiu ja swoją Gunnerę posadziłam w 2012roku po kupnie bezpośrednio do gruntu.Była takiej samej wielkości jak twoja.Rośnie mi dobrze,mimo ,że mnie całe lato nie było a mój mąż zbyt dużo się nią nie zajmował.
Hania
Zapraszam
Moj Ogrod
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 20:57

Post »

A moja gunnera padła :(
2 sadzonki przezimowały dobrze, w widnym, nieogrzewanym pomieszczeniu. Ale w kwietniu i maju miałem sporo dłuższych wyjazdów, podlewałem więcej i.... zgniły. Najpierw jedna, po tygodniu druga!!!
Miały ciepło, miały wodę, niby to co lubią, a jednak jakieś zaraza je dopadła. ;:145

Dzięki Sławku za opis kopczyka.
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
miramrocz
50p
50p
Od: 17 sie 2011, o 19:10

Post »

Do wszystkich wysadzających nowe zakupione sadzonki.
Najpierw sprawdzić ziemię, zdarza się kupić z pędrakami chrabąszcza majowego, zjedzą korzenie i pozamiatane. U mojej były, ale po wypłukaniu korzeni i posadzeniu do czystej ziemi ma się całkiem dobrze.
slawek701
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam Wszystkich
Oto moja gunera w dniu dzisiejszym. To zdjęcie jest drugie w tym roku pierwsze robiłem 2 tygodnie temu. Widać jak przez ten czas duzo urosła
Pozdrawiam Obrazek
Pozdrawiam
slawek701
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam
Czy może wiecie co zrobić z liściami u Gunnery gdyż wydaje mi się ze moja ma ich za dużo i przeszkadza innym w rośnięciu?
Czy mozna je przycinać? Na zdjeciach u innych nie ma ich aż tyle i zauważyłem że mają wysokie łodygi wiec im to nie wadzi podczas rośnięcia.

Oto moja Gunnera dzisiaj.Widać że troche podrosła od poprzedniego zdjęcia :D

Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Piekna, moja nadal w doniczce. ;:174
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
kasia90010
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 sie 2010, o 22:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja swoją sadzonkę przesadziłam do większej doniczki, obłożyłam ją obornikiem, jej listki zrobiły się ciemniejsze, ale później się przestraszyłam, ponieważ troszeczkę obeschły po brzegach. Bałam się, że za dużo miała nawozu. Po kilku dniach zaczęła jednak wypuszczać dwa nowe listki.

Obrazek

Od tamtego czasu stoi jak zaklęta, listki nie rosną... Nie wiem co mogłabym zrobić. Boje się podlewać ją dodatkowo obornikiem, ale chciałabym żeby troszkę podrosła, bo jest taka malutka. Dlatego proszę o rady :)
~~~
"Chcesz być szczęśliwy krótko - wypij trochę wina z przyjaciółmi, chcesz być szczęśliwy dłużej - zakochaj się, chcesz być zawsze szczęśliwy - uprawiaj ogród."
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Od: 17 lip 2010, o 20:44
Kontakt:

Post »

Winna temu jest pogoda (brak słońca i zimno)
Jak będzie ciepło i słonecznie Twoja gunnera ruszy:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”