Papryczka chili-jak pielęgnować

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować

Post »

Czarniutkie liści czarniutkie owocki, ;:oj ;:167 faine odmiany tutaj pokazujecie, ja woreczki też zakupiłam, bo mam trochę ciekawych odmian, w tym niezastąpioną bułgarską czuszkę, którą uprawiam już od wielu lat :) jeśli będą chętni z przyjemnością się powymieniam :) ;:108 :wit
Awatar użytkownika
Tournesol
200p
200p
Od: 3 maja 2012, o 08:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zamieniam sie chetnię z tymi co uczesniczą na forumie i od czasu do czasu porozmawiaja i pokazą swe uprawy, zdjecia, itd. :wink:

-- 5 cze 2013, o 13:39 --

Ten Black Pearl akurat jest bardzo zadka odmiana, moja kolezanka ktora jest prawdopodbnie we Francja jedna z najlepsza pod zgledem chili, miala tylko 3 nasionka, z kazdego miala krzaczek. Rozdala mnie i drugiej kolezance. Wszystkim zdechly (tak sie mowi?) został tylko mój. Wiec sciskamy kciuki aby bylo duzo nasionek :lol:
Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

No to jest już presja w takiej sytuacji :) Chuchaj i dmuchaj na tę roślinkę ;:138
grzes13
50p
50p
Od: 24 mar 2013, o 17:54

Post »

Witajcie pochwalę się moimi papryczkami na początek Japanelo Purple Obrazek
grecka z lidla Obrazek CHILI CALORO Obrazek
tomasz86
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 cze 2013, o 21:30

Post »

Cześć, piękne macie papryczki - szacunek. Ja dopiero zacząłem swoją przygodę z chili. Na dniach również postaram się wrzucić zdjęcia moich małych krzaczków. Zakochałem się w Black Pearl ale nie widze nigdzie do kupienia.
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

grzes13 pisze:Witajcie pochwalę się moimi papryczkami na początek Japanelo Purple
A ja się wściekłem niemal. Zakupiłem w PremierSeeds nasiona tej odmiany, w poprzednim roku miałem piękne, fioletowe kwiatki i owoce.
Nawet podzieliłem się z kilkoma osobami z FO nasionami.
W tym zaś roku wysiałem już w lutym, pięknie rosła. A potem pojawiały się pąki, kwiaty i coraz bardziej mnie zaskakiwała.

W końcu wyszedł z tego ,,pasztet". Teraz dojrzewa, małe, czerwone, puste niemal w środku. Wszystkie sterczą w górę. Wygląda jak poinsecja. Ani pikantna, ani ładna.

Żałuję że wysiałem tylko jedno nasionko. Miałem widocznie pecha i trafiłem na to ,,jedno inne".
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja pochwalę się moimi zeszłorocznymi sadzonkami, które po "przejściach" cieszą się teraz całkiem niezłą (chyba) kondycją i w końcu doczekałam się czerwonych owocków. Hoduję je w grow boxie, bo szkoda mi ich na zewnątrz trzymać, a parapety w domu mam wschodnie....

To chilli z wyłuskanych nasionek ze sklepowego zakupu :) Najostrzejsze chilli jakie do tej pory udało mi się zakupić i dlatego je wysiałam ;:63

Obrazek

https://lh5.googleusercontent.com/-9iWB ... CN0527.JPG

A tu druga sadzoneczka. Lada dzień się zaczerwieni
Obrazek
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tournesol piękne te papryczki ;:303 Może w tunelu w dolinie rzecznej by mi się udało takie cuda wychodować? :) Już mi się śnią po nocach odkąd je zobaczyłam. Ja na swoje na razie dmucham ale i tak paskudne ślimaki bez domków podjadają liście! Niestety Jalapeno Purple mi nie wysżło. Ale za to czerwone i pomarańczowe rosną mi zbierają się do kwitnięcia. Jeśli tylko uda mi się jakimś cudem zgrać zdjęcia to się pochwalę. Co prawda, dopiero malusieńkie zawiązki owoców są, ale zawsze to coś. Zwłaszcza że zwykłe Jalapeno utrzytmało owoce w gruncie, bez jakiejkolwiek ochrony, w tych deszczach i zawiejach. Niestety, na nasiona się nie nadaje bo u góry zrobił się jak kwiatek.. może to przez moją nieuwagę. Ale mam jeszcze 3 krzaczki więc myślę pozytywnie ;:173 Pozdrawiam zapaleńców i życzę Dobrej nocki ;:19
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze jedno, które nie pokazało się powyżej
Obrazek
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

boskie macie papryczki, a te owoce już na nich ;:oj Chinese five colors, po prostu zniewalające ;:167

a to moje mizeroty :wink: (przynajmniej tak wyglądają przy waszych)

fioletowe ozdobne z akcji, krzaczki z dwóch źródeł, ale póki co pokrojem wydają się być takie same
Obrazek

Peperoncino picante od Kasencji
Obrazek

peperoni czerwone NN od Cantati (nasiona z papryczek wyhodowanych z nasion zebranych z owocy zakupionego w sklepie)
Obrazek

i Rokita z pierwszym kwiatkiem
Obrazek

te gruntowe ładnie przetrzymały ochłodzenie (na szczęście przymrozek do nas nie dotarł) i ostatnie deszcze, mam nadzieje że teraz będzie już tylko lepiej i w końcu zaświeci ;:3 czego wszystkim życzę :wink:
Ania
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

Do jesieni jeszcze tyle czasu, ze z pewnością zdążą obficie zaowocować. Tylko rokita może Cię rozczarować, u mnie nie była nawet w najmniejszym stopniu ostra i właściwie do niczego się nie nadawała, bo jak na słodką paprykę to sama skóra praktycznie.
Tomek85
50p
50p
Od: 2 maja 2012, o 17:48

Post »

Skąd macie tak wiele rodzajów papryki ostrej? Np. na allegro jest głównie "De Cayenne"...
Awatar użytkownika
Tournesol
200p
200p
Od: 3 maja 2012, o 08:27

Post »

Hey Wam, czesc Tomek

Francuzi założyli encyklopedie razem z możliwoscią wymian (zielony kolor to znaczy MAM DO WYMIANY) pomaranczowy (mam ale jeszcze nie wymieniam) i niebieski (zyczenie)

Tu wszystkie rodziny

http://semeurs.free.fr/wiki/index.php?title=Cat égorie:FAMILLE

Tu papryki

http://semeurs.free.fr/wiki/index.php?title=Cat égorie:PIMENT

Tu jalapeno purple
http://semeurs.free.fr/wiki/index.php?t ... eno_purple

każdy tez kupuje aby wzbogacic wymiany

Pod paprykami maż linki do sklepow

Ja glownie kupuje u kokopelli
https://kokopelli-semences.fr/boutique/piment
Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
tomasz86
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 cze 2013, o 21:30

Post »

Dzięki za info Tournesol. Teraz liczę na Waszą poradę. Poniższe zdjęcia przedstawiają malutką Explosive Ember (posadzona jak wszystkie dopiero w kwietniu) u której pojawiły się pąki. Czy je ucinać czy co z nimi robić? Bo roślinka wygląda mizernie i musi ewidentnie podrosnąć.

Obrazek

Obrazek

PS. Jak sądzicie pewnie na jakieś owoce w tym roku nie ma co liczyć?
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Spokojnie - będzie więcej słońca to ruszy i zacznie się krzewić :) Owoce też będą... moja w ubiegłym roku też tak wyglądała - dodatkowo teraz sezon przesunięty to liczę na trochę dłuższą jesień :D Jak nie zdąży dojrzeć to spokojnie może zimować i dojrzewać w domu - jedynie o nawozie wystarczy pamiętać :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”