Działka na Kaszubach - siódmy rok na Forum

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka na Kaszubach - siódmy rok na Forum

Post »

Kaniu - ta stówka to tylko na jednej rabacie i to nie są jeszcze wszystkie, oprócz tego powyłaziły takie zwykłe i około 20 małolatów( tego pospólstwa nie liczę, tylko "arystokrację"
A Królową Mieczyków to jest nasza koleżanka Anitaaa, ja jestem jedynie skromną mieczykową niewiastą służebną :;230
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu :wink: widzę , że Kasia podała Ci przepis na bruzdownicę , a raczej na jej pozbycie się. :D
Też sobie zanotuję, bo mi coraz więcej ginie przez to paskudztwo kwiatów.
:wit
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Oż ty! To takie tu waleczne niewiasty z mieczami forum podbijają?! :shock: :D I każdy kwiat dostanie palik dla wzmocnienia? Pamiętam, że jak miałam mieczyki, to każdy musiałam wzmacniać na moim wygwizdowie.
Jaką masz Marysiu pogodę na Kaszubach? W Gdańsku w ostatnich dniach pada tylko w nocy a w dzień jest bardzo pogodnie, czyli dla roślin idealnie :D ale przekonałam się już nieraz, że kilka kilometrów za Gdańskiem pogoda może być całkiem inna niż u nas. Pryskałam róże Mospilanem na bruzdownicę w niedzielę i zastanawiam się, czy nie spłukało oprysku :? .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

ambo, piękne te irysy! I ten, który podoba Ci się najbardziej, taki atłasowy i ten najzwyklejszy 'Flavescens'.

Zaczęłam wgłębiać się w temat piwonii i powodu braku ich kwitnienia u Ciebie i zanikającym u mnie. Jak będziesz dawała Grazii karpę (pod koniec VIII), to koniecznie ją podzielcie, bo przesadzane stare karpy w całości słabo się przyjmują. Nie lubią azotu, gdyż przy jego nadmiarze przestają kwitnąć, koniecznie natomiast dużo P i K. Ponoć niedobór wapnia także powoduje zasychanie pąków. Więc dolomit, trochę gliny, podzielić, nawieść czymś do kwitnących, dużo podlewać i może piwonia zaszczyci kwiatami ;)
Ja w tym roku też chyba zmuszona będę podzielić swoją karpę... będzie przeprawa z tym, jak sądzę ;:224
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo-Drewutnio - znalazłam ;:138 We wrześniu 2010 roku to było...

Maczek nad L.Kałużą

Obrazek
Obrazek

A ja byłam dzisiaj niespodziewanie w Gdański i wracałam przez Mierzeszyn. Oczywiście nie obyło się bez wizyty w szkółce. Efektem tego jest nowy irys syberyjski i niska gailardia - oba zielska maja pączki :tan Fotki wstawię jutro :lol:

Krysiu
- przepis na bruzdownicę pierwsza klasa! Ja wczoraj znalazłam jeszcze dwie wygryzione gałązki na Violet Parfume. Została bidula z jednym pączkiem opryskanym już na wszystkie strony...
Kaniu - Anitka jest moim mieczykowym guru i wyrocznią :lol: i mówię Ci warto obejrzeć jej kwiaty. Wrażenia - niezapomniane!
Pogoda jest całkiem fajna. Wczoraj już musiałam podlać moje mieczyki - bo mi się tam Sahara zaczęła robić. Dzisiaj się mocno ochłodziło i teraz dopiero odczułam co mi dało ocieplenie dachu. W domku mam cieplutko jak w puchu. Wyszłam około 21-szej zamknąć bramę i zmykałam do domciu w podskokach ;:306
Pacynko - dzięki za informację. Myślę teraz, że może to faktycznie niedobór wapnia??? A karpy podzielimy na pewno!
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, już sobie wyobrażam jak w podskokach śmigasz po działeczce ;:306 Pewnie tak samo po mokrej trawie podskakują Twoje kicie :wink: . U nas też pogoda dziś paskudna a dopiero co pisałam, że jest idealnie dla roślin :roll: . No to już nie jest! :? . Izolację dachu będzie się też pewnie fajnie czuło w upalne dni, jak nie będzie tak przypiekało górą :D . Jak my zaizolowaliśmy poddasze, to zauważyłam jeszcze, że jest mniej much :lol: bo widocznie przedtem właziły w każdą szczelinę a teraz nie.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaniu - muchy! Oj to oddzielny temat. Co roku wiosną na strychu mam milion pięćset trupów do sprzątnięcia. To jest obrzydliwe i kosztuje mnie kupę nerwów za każdym razem. Po pierwszym zamiataniu zawsze jest powtórka z rozrywki...tylko zwłok już nieco mniej, zaledwie jakieś dwieście tysięcy :evil: Teraz mam nadzieję, że ten problem zniknie.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, tak, tak , właśnie! Wiosenne zbiory much, złotooków (dobrze odmieniam? :roll: ), moli, motyli i innych, którzy wiosny nie doczekali, wyraźnie zmalały :D .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaniu - Twoje słowa to miód na moją duszę. Od razu mniej mi szkoda tej kasy, która zniknęła z mojego konta :;230
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

No i znowu do mnie nie zajrzałaś :cry:
Samosiejki maczków mam pojedyncze,nie wyglądają tak efektownie jak te co pokazałaś.
A te nowe iryski w szkółce widziałam też się zastanawiałam nad zakupem :wink:
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo - wiem, jestem prosię :oops: ale tak mnie czas goni. Dwa dni nie zajrzałam na forum...nie pamiętam kiedy mi się to przydarzyło....
Obiecuję, że dzisiaj zajrzę na pewno!
A teraz nabytki z Mierzeszyna :lol:

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Napisałam posta, wkleiłam pięć zdjęć i zeżarło mi wszystko co do jednej literki ;:145
A tak mi się powoli dzisiaj fotki wstawiają buuuuu.....

Po pierwsze pochwaliłam się że mi zakwitły pełne orliki od Izy (Tu-ja) urody są zniewalającej i na pewno znajdę im miejsce na głównej rabacie, jak tylko przekwitną

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oprócz tych piękności mam jeszcze jednego oryginalnego orlika. Kupiony kilka lat temu jako różowy pełny, ku mojemu zdziwieniu zakwitł tak oto...myślę, że będzie się podobał Agnieszce-Pelagii72 i jej właśnie dedykuję to zdjęcie :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Różowy pełny, powiadasz ;) To jakiś 'Orlik Ciemności' chyba :D
Formy gwiaździste orlika zabawne. W 'magnolii' właśnie wyczytałam, że orliki sż krótkowieczne i kilkuletnie karpy same zamierają. Niby tego nie zauważamy, bo wokół wyrasta zawsze mnóstwo samosiejek.... No nie jestem pewna czy się zgodzę z tą krótkowiecznością. Jak Ty uważasz?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu ależ piękne portrety zrobiłaś orlikom ;:oj U Ciebie zaczynają, a u mnie już kończą kwitnienie...
Przy okazji się pochwalę, że mieczyki botaniczne od Ciebie właśnie pokazały kwiatki :tan
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Marysiu :wit ...podziwiam jak zwykle Twoje ogrodowe wyczyny choć coraz mniej czasu na F
...maczki nad kałużą prezentują się bardzo efektownie.
Ja tez je uwielbiam...są tak delikatne , zwiewne...
Prezentacja orllików ;:168 ...a mieczyków aż tyle...ogrom... ;:108
pozdrawiam cieplutko ! ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”