Mój ogród - Ewelina - 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko, a mogłabyś zdradzić gdzie kupiłaś lilie?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Anulko Już podawałam :
Ewelina pisze:Zamówiłam tu : http://www.kryszkiewiczogrody.pl/
Danusiu Gra rozproszonego światła i cieni, załamujące się kolory i odcienie to jednak nie moja zasługa lecz...samej natury. W wypadku mego ogrodu niebagatelne znaczenie odgrywają wysokie , rozłożyste drzewa, które same doskonale " malują " widoki godne , być może impresjonistów - też bardzo mi bliskich :) Za miłe słowa dziekuje Ci pięknie i zapraszam ponownie :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Mam dwie nowe paprocie . Czy pomożecie mi je nazwać - szukałam w necie , ale sama nie wiem , co to może być za paproć ?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję ... ;:197
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Pisałam już kiedyś o moim BUKSZPANIE. Niewielki krzaczek , a raczej to, co zostało odcięte łopatą z większego krzewu, dostałam przed kilku laty od teściowej.Po posadzeniu zaczęłam go formować w kulę . Tnę go dwa razy do roku - w III/IV i w końcu sierpnia ( choć oczywiście czasem , coś wystającego "ciachnę " także pomiędzy tymi terminami :) ) Teraz wygląda tak :)

Obrazek Obrazek

I jeszcze coś wiecznie - zielonego : Hedera helix. Jest jej u mnie sporo, płoży się w zacienionych miejscach pod sosnami, oplata też ich pnie. Wiosną tego roku, podczas porządkowania brzegów trawnika , wyrwałam kilka niepokornych, nadmiernie rozrośniętych pędów. A że miała korzonki... posadziłam w inne cieniste miejsce przy ogrodzeniu. Jak widać roślinki się zadomowiły i już rozpoczęły aktywną , samodzielną wspinaczkę po murze :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękny masz ten bukszpan :P
Na razie mam takie maleństwo którego nawet nie mam co formować bo prawie z lupą muszę go oglądać ;:198
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Coma - gdy Twój BUKSZPAN się dobrze ukorzeni zacznie rosnąć dość szybko. Staraj się tylko, by miał zawsze wilgotną ziemię , bo choć niby okresowo znosi suszę , to jednak by ładnie rósł potrzebuje sporo wilgoci :) A do wątku powinnaś go wkleić , mimo, że jest malutki - przynajmniej za jakiś czas będzie można porównać, o ile urósł :)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A teraz jeszcze troszkę kolorków z mojego ogrodu . PORTULAKI o pojedynczych i o pełnych kwiatach są bardzo wdzięcznym obiektem do fotografowania :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Świetna ta dwubarwna hortensja!
Aż żal serce ściska, że nie mogę takiej mieć.
Sądzę, że wczorajsze +2C w nocy, zniszczyłoby jej kwiatostany,
tak jak wykosiło mi kwiaty oleandrów :evil:

Ewelinko, może jeszcze dokupisz longiflorum ?
Jej przeogromne kwiatynawet długości 25cm!, wyglądają jak sztuczne i...hiihihihiii,
nawet przechodnie pytają się:
" gdzie te sztuczne kwiatki kupiłam"? :lol:
kaśka_
200p
200p
Od: 16 lip 2008, o 12:36

Post »

Ty to musisz mieć jakieś chody w tym sklepie z cebulkami, bo ja tam dzisiaj zawitałam i żadna z cebul lilii nie była dostępna. A Ty pokazujesz nam dziś odebraną zawartość paczki. Jak Ty to robisz?
Vega_Q
50p
50p
Od: 25 kwie 2007, o 23:21

Post »

Piekny ogród, miło popatrzeć.
Jestem zielony, dlatego się nie udzielam. Za to nie waham się zapytać:)
Bartek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Kasiu - Kaśko - "chodów" nie mam, ale zamawiałam już jakiś czas temu. I prawdę mówiąc miała być jeszcze czarna LILIA AZJATYCKA " LANDINI" (widziałam u Paco) ale już nie mieli...Widocznie towar już powoli został wysprzedany.

Hanko - kusicielko ! Jasne ,że dokupię H. longiflorum i jeszcze kilka innych , które mi się podobają ...a potem posadzę je chyba za płotem !!! Ja nie mam miejsca , nie mam miejsca , nie mam ...
A co do temperatur u Ciebie - no nie mają lekko te Twoje roślinki, bo pogoda rzeczywiście , niełaskawa wielce :(
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Po inwazji mszyc i opryskach róże zakwitają sobie nadal raz po raz, ciesząc oczy kolorami, kształtami i zapachem...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak bardzo się cieszę, że trafiłem do Twojego ogrodu! Jest tu tyle ciekawego do oglądania, tyle inspiracji i zachęty. Jest mi to potrzebne przy tworzeniu mojego nowego ogrodu praktycznie od podstaw.
A jeśli chodzi o liliowce, to bardzo chętnie się wymienię. Ale to dopiero na wiosnę. Może powolutku moja kolekcja się rozrośnie.
Pięknie wyeksponowałaś skalniaki. W moim starym ogrodzie nie upilnowałem i wszystkie powłaziły na siebie a przy tym zakryły sobą kamienie.
Pozdrawiam ciepło!
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Jacku,też się cieszę ,że trafiłeś do mnie - mam nadzieję ,że nie po raz ostatni? Co do LILIOWCÓW masz rację - poczekamy z wymianą do wiosny. A teraz jeszcze trochę zdjęć , abyś miał skąd czerpać inspiracje :)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Kilka zdjęć z sielskiego miejsca odpoczynku w otoczeniu rabaty kwiatowej i "...niebo błękitne nade mną..." :)

Obrazek Obrazek
A tu łyse miejsca - sprawka naszej suni- właśnie świeżo dosiane po niskim skoszeniu trawy...

Obrazek Obrazek
a tu już ładny , zregenerowany trawnik. Taką "akcję dosiewania" muszę , niestety powtarzać ze dwa razy w sezonie :(
Ale czego się nie robi dla przyjaciela...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Na tym zdjęciu usiany różanymi płatkami trawnik, obok rabatka ze ZŁOCIENIEM i RUDBEKIĄ.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Niebawem wyjeżdżam na małe wakacje - celem są BIESZCZADZKIE POŁONINY ;:71 Mam tylko nadzieję ,że pogoda się poprawi, bo inaczej zamiast wędrować , trzeba będzie pływać ! Pomalutku pakuję bagaże i podlewam rośliny.O nie szczególnie trzeba zadbać...
Jednak, żebyście nie zapomnieli o moim ogrodzie , dodam następne zdjęcia . Zapraszam na mały spacerek...

Obrazek Obrazek
Kwiatki różnobarwne na szczęście kwitną tu i tam...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Kto może , jedzie nad ciepłe morze...a kto nie może - wsadza nos w donicę LAWENDY , zerka na donicę z AGAWĄ i kwitnącą w słońcu DELOSPERMĘ i ... już prawie ma namiastkę śródziemnomorskiego klimatu :)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Ewelinko ślicznie u ciebie w ogrodzie - tyle ciekawych zakątków.
A powiedz mi kochana, czy na fotkach z 22.07 ja zauważyłam u ciebie może pomarańczowego i żółtego posłonka?
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”