Mój ogród - Ewelina - 2008r
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Anulko Już podawałam :
Za miłe słowa dziekuje Ci pięknie i zapraszam ponownie 
Danusiu Gra rozproszonego światła i cieni, załamujące się kolory i odcienie to jednak nie moja zasługa lecz...samej natury. W wypadku mego ogrodu niebagatelne znaczenie odgrywają wysokie , rozłożyste drzewa, które same doskonale " malują " widoki godne , być może impresjonistów - też bardzo mi bliskichEwelina pisze:Zamówiłam tu : http://www.kryszkiewiczogrody.pl/

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Pisałam już kiedyś o moim BUKSZPANIE. Niewielki krzaczek , a raczej to, co zostało odcięte łopatą z większego krzewu, dostałam przed kilku laty od teściowej.Po posadzeniu zaczęłam go formować w kulę . Tnę go dwa razy do roku - w III/IV i w końcu sierpnia ( choć oczywiście czasem , coś wystającego "ciachnę " także pomiędzy tymi terminami
) Teraz wygląda tak 

I jeszcze coś wiecznie - zielonego : Hedera helix. Jest jej u mnie sporo, płoży się w zacienionych miejscach pod sosnami, oplata też ich pnie. Wiosną tego roku, podczas porządkowania brzegów trawnika , wyrwałam kilka niepokornych, nadmiernie rozrośniętych pędów. A że miała korzonki... posadziłam w inne cieniste miejsce przy ogrodzeniu. Jak widać roślinki się zadomowiły i już rozpoczęły aktywną , samodzielną wspinaczkę po murze

I jeszcze coś wiecznie - zielonego : Hedera helix. Jest jej u mnie sporo, płoży się w zacienionych miejscach pod sosnami, oplata też ich pnie. Wiosną tego roku, podczas porządkowania brzegów trawnika , wyrwałam kilka niepokornych, nadmiernie rozrośniętych pędów. A że miała korzonki... posadziłam w inne cieniste miejsce przy ogrodzeniu. Jak widać roślinki się zadomowiły i już rozpoczęły aktywną , samodzielną wspinaczkę po murze

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Coma - gdy Twój BUKSZPAN się dobrze ukorzeni zacznie rosnąć dość szybko. Staraj się tylko, by miał zawsze wilgotną ziemię , bo choć niby okresowo znosi suszę , to jednak by ładnie rósł potrzebuje sporo wilgoci
A do wątku powinnaś go wkleić , mimo, że jest malutki - przynajmniej za jakiś czas będzie można porównać, o ile urósł 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A teraz jeszcze troszkę kolorków z mojego ogrodu . PORTULAKI o pojedynczych i o pełnych kwiatach są bardzo wdzięcznym obiektem do fotografowania

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A teraz jeszcze troszkę kolorków z mojego ogrodu . PORTULAKI o pojedynczych i o pełnych kwiatach są bardzo wdzięcznym obiektem do fotografowania

- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Świetna ta dwubarwna hortensja!
Aż żal serce ściska, że nie mogę takiej mieć.
Sądzę, że wczorajsze +2C w nocy, zniszczyłoby jej kwiatostany,
tak jak wykosiło mi kwiaty oleandrów
Ewelinko, może jeszcze dokupisz longiflorum ?
Jej przeogromne kwiatynawet długości 25cm!, wyglądają jak sztuczne i...hiihihihiii,
nawet przechodnie pytają się:
" gdzie te sztuczne kwiatki kupiłam"?
Aż żal serce ściska, że nie mogę takiej mieć.
Sądzę, że wczorajsze +2C w nocy, zniszczyłoby jej kwiatostany,
tak jak wykosiło mi kwiaty oleandrów

Ewelinko, może jeszcze dokupisz longiflorum ?
Jej przeogromne kwiatynawet długości 25cm!, wyglądają jak sztuczne i...hiihihihiii,
nawet przechodnie pytają się:
" gdzie te sztuczne kwiatki kupiłam"?

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Kasiu - Kaśko - "chodów" nie mam, ale zamawiałam już jakiś czas temu. I prawdę mówiąc miała być jeszcze czarna LILIA AZJATYCKA " LANDINI" (widziałam u Paco) ale już nie mieli...Widocznie towar już powoli został wysprzedany.
Hanko - kusicielko ! Jasne ,że dokupię H. longiflorum i jeszcze kilka innych , które mi się podobają ...a potem posadzę je chyba za płotem !!! Ja nie mam miejsca , nie mam miejsca , nie mam ...
A co do temperatur u Ciebie - no nie mają lekko te Twoje roślinki, bo pogoda rzeczywiście , niełaskawa wielce
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Po inwazji mszyc i opryskach róże zakwitają sobie nadal raz po raz, ciesząc oczy kolorami, kształtami i zapachem...

Hanko - kusicielko ! Jasne ,że dokupię H. longiflorum i jeszcze kilka innych , które mi się podobają ...a potem posadzę je chyba za płotem !!! Ja nie mam miejsca , nie mam miejsca , nie mam ...
A co do temperatur u Ciebie - no nie mają lekko te Twoje roślinki, bo pogoda rzeczywiście , niełaskawa wielce

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Po inwazji mszyc i opryskach róże zakwitają sobie nadal raz po raz, ciesząc oczy kolorami, kształtami i zapachem...

- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak bardzo się cieszę, że trafiłem do Twojego ogrodu! Jest tu tyle ciekawego do oglądania, tyle inspiracji i zachęty. Jest mi to potrzebne przy tworzeniu mojego nowego ogrodu praktycznie od podstaw.
A jeśli chodzi o liliowce, to bardzo chętnie się wymienię. Ale to dopiero na wiosnę. Może powolutku moja kolekcja się rozrośnie.
Pięknie wyeksponowałaś skalniaki. W moim starym ogrodzie nie upilnowałem i wszystkie powłaziły na siebie a przy tym zakryły sobą kamienie.
Pozdrawiam ciepło!
A jeśli chodzi o liliowce, to bardzo chętnie się wymienię. Ale to dopiero na wiosnę. Może powolutku moja kolekcja się rozrośnie.
Pięknie wyeksponowałaś skalniaki. W moim starym ogrodzie nie upilnowałem i wszystkie powłaziły na siebie a przy tym zakryły sobą kamienie.
Pozdrawiam ciepło!
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Jacku,też się cieszę ,że trafiłeś do mnie - mam nadzieję ,że nie po raz ostatni? Co do LILIOWCÓW masz rację - poczekamy z wymianą do wiosny. A teraz jeszcze trochę zdjęć , abyś miał skąd czerpać inspiracje 

Kilka zdjęć z sielskiego miejsca odpoczynku w otoczeniu rabaty kwiatowej i "...niebo błękitne nade mną..."

A tu łyse miejsca - sprawka naszej suni- właśnie świeżo dosiane po niskim skoszeniu trawy...

a tu już ładny , zregenerowany trawnik. Taką "akcję dosiewania" muszę , niestety powtarzać ze dwa razy w sezonie
Ale czego się nie robi dla przyjaciela...

Na tym zdjęciu usiany różanymi płatkami trawnik, obok rabatka ze ZŁOCIENIEM i RUDBEKIĄ.

Kilka zdjęć z sielskiego miejsca odpoczynku w otoczeniu rabaty kwiatowej i "...niebo błękitne nade mną..."

A tu łyse miejsca - sprawka naszej suni- właśnie świeżo dosiane po niskim skoszeniu trawy...

a tu już ładny , zregenerowany trawnik. Taką "akcję dosiewania" muszę , niestety powtarzać ze dwa razy w sezonie

Ale czego się nie robi dla przyjaciela...

Na tym zdjęciu usiany różanymi płatkami trawnik, obok rabatka ze ZŁOCIENIEM i RUDBEKIĄ.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Niebawem wyjeżdżam na małe wakacje - celem są BIESZCZADZKIE POŁONINY
Mam tylko nadzieję ,że pogoda się poprawi, bo inaczej zamiast wędrować , trzeba będzie pływać ! Pomalutku pakuję bagaże i podlewam rośliny.O nie szczególnie trzeba zadbać...
Jednak, żebyście nie zapomnieli o moim ogrodzie , dodam następne zdjęcia . Zapraszam na mały spacerek...

Kwiatki różnobarwne na szczęście kwitną tu i tam...

Kto może , jedzie nad ciepłe morze...a kto nie może - wsadza nos w donicę LAWENDY , zerka na donicę z AGAWĄ i kwitnącą w słońcu DELOSPERMĘ i ... już prawie ma namiastkę śródziemnomorskiego klimatu

Jednak, żebyście nie zapomnieli o moim ogrodzie , dodam następne zdjęcia . Zapraszam na mały spacerek...

Kwiatki różnobarwne na szczęście kwitną tu i tam...

Kto może , jedzie nad ciepłe morze...a kto nie może - wsadza nos w donicę LAWENDY , zerka na donicę z AGAWĄ i kwitnącą w słońcu DELOSPERMĘ i ... już prawie ma namiastkę śródziemnomorskiego klimatu