Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2

Post »

Milenko fotki cudne ;:215 niecieszyłam oczka pięknymi roślinkami ;:172
U mnie nie padało od soboty ;:185 wszędzie ulewy a u nas tylko kilka kropelek lub same błyskawice bez deszczu ;:108 a by sie przydało troszkę deszczyku ;:108
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Dokładnie trzeba się cieszyć że u Nas nie ma podtopień...i oby tak zostało.
Zieleń faktycznie w tym roku obłędna ale mogłoby już przestać padać i zaświecić ;:3
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monia, właśnie rozmawiałam z Ciocią bydgoską, która siedzi w tej chwili Juracie i zastanawia się, czy wracać, bo pogoda nad morzem też nieszczególna. Nie mogła uwierzyć, że u nas od 2 dni cały czas pada.
Aguś, po długiej zimie wszyscy jesteśmy strasznie spragnieni słońca.. Trzeba mieć nadzieję, że to chwilowy stan i lato będzie ciepłe i słoneczne ;:3
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Krzewusza łądna ,rh pięknie ukwiecony ;:108
Hosty też ładniutkie :wink:
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mamcia mi właśnie mówiła, że w Toruniu wczoraj wieczorem była ulewa a u nas w Lubiczu tylko błyskało ;:oj a to kilkanaście km różnicy ;:108
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p
Od: 1 cze 2013, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Milenko, dziękuję za zdjęcie tawułek. Śliczny kolor. Musze takie mieć ;:333
Zrób jeszcze zdjęcie tej tawuły nn o której pisałyśmy.
U mnie pada non stop i zagrożenie powodziowe jest bardzo poważne. Bóbr już wylewa i dwie inne rzeki płynące obok Żagania też. Ja mieszkam koło Bobru ale na szczęście wyżej więc osobiście powódź mi nie grozi ale ludzie mieszkający bliżej są w nerwach.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Ja liznęłam trochę słońca w Budapeszcie, ale jak słyszę, że zbliż się tam fala powodziowa, to aż strach. Łęgi przy Dunaju już i tak były w wodzie. U nas to Mileno, a nie bałaś się kupować dom przy strumyku ?
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Witaj Milenko. Widzę że u Ciebie też deszcz sobie za bardzo pozwolił. U nas na działce tak źle nie było. Lało ale bez powodzi. Natomiast w drodze powrotnej było chwilami baaardzo źle.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Chyba Ci za dużo podlało ,niektóre rośliny tak lubią ,ale dla większość roślin to za dużo wody :roll:
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Milenko trochę mnie u Ciebie nie było a tu takie zakupy ;:333
Trzymam kciuki za przyjęcie się w Waszym ogródku
Mamy dzisiaj szczególny dzień - u mnie nie padało :uszy ale zimnisko przeokropne
Także pogodę mam iście pierzynkową i ;:136
Zdjęcia piękne :D
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p
Od: 1 cze 2013, o 13:58

Post »

Milenko, jeszcze jedna prośba. U Ewy pisałaś o kluskach ziemniaczanych z majerankiem. Brzmi smakowicie. Co to takiego??? Poproszę o przepis ;:180 Plisss
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ogród stoi w wodzie, bo wody nie przyjmuje a stale jest nowa dostawa, na szczęście nie mam żadnych rwących strumyków i rzek w pobliżu ;:219
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Milenko,
Jak tam u Ciebie, dajesz radę z wodą? Tą z nieba i tą ze strumyka?
Roślinki Twoje śliczne ;:108 . Narobiłaś mi ochoty na rugosę, wspaniała jest. Jak i na zakupy we Florini, jakie oni mają piękne jeżówki! I parę krzaczków, na które mam ochotę... Jakbym się złamała ( a złamię się na pewno :D ), to będzie na Ciebie :lol:
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Aniu - dziękuję za odwiedziny i ciepłe słowa ;:196 Krzewuszka rośnie przy ulicy, teraz wiosną rzadko chadzam tędy na spacery, dziś strumyk odciął mi drogę na łąkę i tylko dlatego ją wypatrzyłam :) Rh to faktycznie mój ulubiony. Rośnie pod starym świerkiem sąsiada, kwaśna gleba mu służy :) Hosta pod rh jakoś mi nie pasuje, przede wszystkim jest zbyt wielka i zasłania prawie całkowicie 2 gazony.. W jednym wiosną posadziłam zawciąg i rojniczka - zupełnie zniknęły pod nią (nie spodziewałam się, że tak się rozszaleje). Ale mam już dla host wyśmienitą, cienistą miejscówkę, tam jedynie hosty, brunnery i paprocie sobie poradzą :D

Monia - kilkanaście kilometrów to całkiem sporo dla przyrody... U mnie niestety nieustannie pada. Po południu wyszłam u mojej Mamy z rottką - wcale nie miała ochoty spacerować... Bez kaloszy w tym błotku i położonej wysokiej trawie nie ma szans na spacer.. Berberys przy furtce tak się położył, że klęłam dziś i przysięgłam sobie, że przywiozę moje nożyce do gałęzi i go wytnę. Mama zyska miejsce na krzew, który nie będzie darł kurtek...

Dosiu - obiecuję, jak tylko pogoda się poprawi. Tawule muszę dokładnie sfotografować listki, a komórką to ciężko wykonalne. Dobrze, że nie jesteś zagrożona, czytałam wczoraj, że Delospermę z J.G. zalało :cry: Kluski ziemniaczane z majerankiem pamiętam z dzieciństwa i dziś starałam się je odtworzyć, choć bliskich osób, które je gotowały już się nie zapytam o przepis.., To kluski z surowych tartych ziemniaków, z mąką i jajkiem, gotowane w osolonej wodzie. Ja dodaję do ziemniaków jeszcze majeranek, bo takie je pamiętam z dzieciństwa. Przepisu dokładnego nie umiem podać, na 7-8 większych ziemniaków daję jedno jajo, mąki wrocławskiej ponad szklanka (aż konsystencja mi odpowiada), dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej, solę i sypię majeranek. Łyżką nakładam na osolony wrzątek, jak wypłyną i po przekrojeniu są dobrze ugotowane - można okrasić cebulką, boczkiem, można jeść same, wersję bez majeranku przepisy internetowe polecają do zup. Dobre na pewno będą też po prostu jako zamiennik tradycyjnych ziemniaków. To taka kujawsko-wielkopolska inna wersja śląskich klusek :D Polecam ;:333

Aniu - szukając domu omijaliśmy wszystkie okolice zagrożone zalawaniem. O nasz strumyczek jesteśmy raczej spokojni, niektórzy sąsiedzi nawet specjalnie wprowadzają go sobie do ogrodów, by mieć naturalny ciek. Ja bym się jednak trochę bała, trzeba również zainwestować w porządne filtry, ze względów, o których już kilkukrotnie pisałam :roll: Znajoma mieszka w Średniej części naszej wsi i mimo że nie mają żadnych cieków w okolicy, w 2009 r. uliczka przed domem i jej przedogródek wyglądały jak rwąca rzeczka. Myślę, że nigdy nie da się znaleźć idealnej lokalizacji, gwarantującej spokój i bezpieczeństwo...

Madziu - oglądałam filmiki z Twojego miasta, parę ostrych burz też Was nawiedziło :( Oby tylko nie było gorzej... Kuzyn mieszka w Pradze, dzieciaki się cieszą, bo zajęcia odwołane :roll:

Ewuniu - oj zdecydowanie za bardzo. M. zwlekał z wieczornym spacerem z psem, aż przestanie padać. Po 23-ej spasował.. Psa suszyłam suszarką, nie żeby był francuskim pieskiem, ale żal mi się go zrobiło, jak widziałam, jak wtulony w koc się trzęsie :( Też już ma dość.

Ilonko - szczególny dzień dla Ciebie i np. M. czy szczególny dlatego, że nie padało? :wink: Myślę, że sytuacja u Was o niebo lepsza. Podobno od niedzieli ma być już lepiej ;:oj

Marysiu - to dobrze, że nie jesteś zagrożona... Czytałam, że nie miałaś dziś prądu - pewnie przez burzę? :roll:

Ewelinko - zakupy we Florini zawsze możemy razem zrobić - będzie taniej, a ja mam jeszcze 10% rabat za ostatnie zakupy ;:108 I będzie wreszcie okazja do spotkania :D Mam kilka planów zakupowych, ale czekam na razie na stabilizację pogody - i tak jeszcze róża Laguna czeka na posadzenie przy pergoli (Flammentanz nie może się pozbierać, nie wyrzucę jej, ale niestety spod pergoli chcę ją wysadzić). Strumyczek płynie wartkim nurtem, jak uchylam okno, to nie wiem, czy to deszcz tak szumi czy strumyk :wink: Choć póki co nieustannie i to i to :) A jak u Ciebie - nic do Ciebie z gór nie spływa? Trzymasz się jakoś?
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milenko zaczęło u mnie padać w nocy i teraz jeszcze troszkę kropi ;:108 Szkoda bo z jednej strony nie muszę podlewać działki i będzie łatwiej kopać w tej mojej zbitej ziemi ale z drugiej strony to nie wiem kiedy zdążę pomalować ławkę na balkonie bo ciągle wilgotno jest ;:223 I tak źle i tak niedobrze ;:219
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”