Róże 2013/2014 - Gosia

Zablokowany
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże 2013 rok - Gosia

Post »

Gosiu widziałam różę Adam Chodun w Powsinie, zrobiła na mnie ogromne wrażenie, piękne kwiaty ;:138 Róża jest niska, trochę ponad metr ale drugie tyle szersza (być może posadzonych jest tam kilka krzewów ale w tym gąszczu liści nie sposób tego sprawdzić, jedynie zimą).
Już się nie mogę doczekać Twojej Chianti ;:65 Historyczne mają masę pąków, będzie cudownie i pachnąco ;:167
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu - po tym głaskaniu palce się lepią - żywica. :)
gosia - mam nadzieję że u nas się rozpogodzi i wtedy wszystkie zakwitną inaczej będę ścinać posklejane kwiaty. Jak tam z pogodą u Ciebie we Francji?
Miłka - jak tylko przestanie padać to zaraz będą kwitły. :)
hanna133 - kolorek której róży? :)
Ewuś - kwiatów będzie mieć dużo, cieszmy się bo coś mi się widzi że ją zamówię u Petrovicza.
Asiu - rugosa ''Adam Chodun'' silnie pachnie, jest bardzo fajna tylko to rośnięcie szerokie mnie martwi. Jesienią niestety trzeba będzie ją przesadzić.

Nad ranem obudził mnie szum wody - padało bardzo silnie, przez 2 godziny ratowałam co się dało na ogrodzie. Róże są duże i podpory rozchodzą się na boki pod ciężarem róż pokrytych wodą. Na dodatek ziemia jest tak namoknięta że nie daje się rady wbić porządnie podpory. Szukałam już co mogłam by usztywnić pędy róż - a dziś mam dyżur ogrodniczy w ogrodzie - na popołudnie zapowiadają w Wielkopolsce możliwe burze nawet z gradem. Ma padać do czwartku.
Kilka zdjęć - Chianti niestety chce już rozkwitnąć ale z tego co pamiętam deszcz jej nie służy, krople zostawiają ślady na płatkach:

Obrazek

Dla Asi - rosa harisonii - po krótkiej rozmowie z mamą ustaliłyśmy że ją kupujemy do ogrodu, pięknie pachnie:

Obrazek

Agnes - cała w kwiatach:

Obrazek
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne są te żółte róże ;:138
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

Gosiu, u nas pogoda się poprawiła, jest bardzo ładnie. Jak zwykle wietrznie ale jest już słonce ! ;:3
Roza Graham Thomas, pięknie kwitnie , nawet się bardzo zdziwiłam bo mizerna była w ubiegłym roku, zasadzona jest w donicy. Ale musi widocznie jej się tam podobać. Następne róże zaczynają otwierać paki. Czereśnia ma pełno owoców, mam nadzieje ze nie będą zjedzone przez ptaki.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu,
czy mogę jednocześnie zrobić oprysk środkiem owadobójczym i przeciwgrzybiczym, tzn. 2 w 1?
Przez te deszcze trzeba łapać chwilę, żeby w ogóle oprysk zadziałał ... :roll: . Stąd moje pytanie o taki dubel.
Do tej pory stosowałam jednorazowo tylko jeden środek na pojemnik.
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te deszcze nas dobiją i nasze róże choć teraz mamy u nas przerwę w padaniu.
Monia-Rozeta mało które środki można łączyć, z tego co pamiętam to chyba tylko Decis z Topsinem ale dokładnie nie pamiętam.

ps. wyszukałam moje notatki i to aż z 2006 kiedy to pryskałam łącznie na szkodniki i choroby, użyłam wtedy Decis i Euparen który już dawno został wycofany. Co wprowadzili w zamian i czy można łączyć nie wiem.

Jeszcze raz ja , znalazłam u nas na FO http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9&start=56 na samym dole strony napisała gienia1230
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mieszam środki :roll: Jedno opryskanie zajmuje mi ponad godzinę i po prostu nie mogę zdążyć przed nocą, bo zwykle późno zaczynam.
Opady dziś pojawiają się i znikają, jest wreszcie dosyć mokro. Słyszałam trzy burze, ale żadna nas nie ukrzywdziła. Poszły bokiem.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2011, o 09:06

Post »

:wit
U mnie burza też przeszła bokiem. poszła nad Zalew Zegrzyński i Bug, ale ulało niesamowicie. Znowu mam wodę w rabatach, a pompa się popsuła, eh ;:223
Z pozdrowieniami Ala
Zapraszam do moich wątków
Marzenia nigdy nie przechodzą na emeryturę
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

My mieliśmy szczęście - burz nie było choć czekałam dość długo. Dziś od rana jest ładne słońce i niebieskie niebo - z pojedynczymi małymi chmurkami.
I tego błękitnego nieba sobie wszyscy życzmy - dziś rano zrobiłam zdjęcia pąków, niedługo następne róże otworzą się:
Quatre Saison Blanc Mousseux - na razie w pąku nadal jest różowa, przeglądałam helpa i tam na krzewach pojawiają się kwiaty w kolorze białym i różowym:

Obrazek

Obrazek

Na tą róże czekam nadal - Zoe:

Obrazek

Mme Legras de St Germain:

Obrazek
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, ta róża, którą mam w avatarku, dostała w tym roku w Powsinie tabliczkę: Mme Legras de St Germain. Wszyscy myśleliśmy, że to Mme Hardy.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu - Mme Legras nigdy u mnie nie miała zielonego środka - zobaczymy jak to będzie wyglądać w tym roku bo kwiatów ma zatrzęsienie.
Może wśród nich znajdą się takie z zielonym środkiem.
Przeglądałam katalog Schultheisa i tam też ta róża ma środek ale w kolorze żółtym - trochę inaczej wygląda - nie jest tak dobrze widoczny.
Potwierdzimy to jak zakwitnie mój krzew, w katalogu Schultheisa identyczna róża z Twoim avatarem to Mme Hardy.
Być może to po prostu pomyłka.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja jeszcze raz dokładnie obfocę tę różę jak zakwitnie. Nawet na helpie na wszystkich zdjęciach kwiaty są inne. To chyba pomyłka. W ogrodzie rośnie jeszcze jedna róża, tym razem oznaczona jako Mme Hardy. trzeba je porównać.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu - jak zrobisz zdjęcia Mme Hardy to je porównamy w moim wątku. Ja niestety do pełni szczęścia nie mam tej róży, a mam 3 Mme Plantier.
Każda z nich rośnie inaczej - Mme Legras mnie strasznie rozczarowuje bo leży mi na ziemi i nie ma gałęzi sztywnych tylko takie dość miękkie - co do Mme Plantier to ta potrafi mieć sztywne pędy ale i tak trzeba będzie ją podwiązać bo kwiatów na dość dużo.
Jak zakwitną te róże to poproszę jeszcze pewną osobę o pomoc - powinniśmy wiedzieć wtedy nazwy róż na 100%.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapomniałam, że u siebie w ogródku mam Mme hardy, będzie w tym roku kilka kwiatów. Mme Plantier też jest cudna, w Powsinie jest w tym roku obsypana pakami, wielka... W wątku wyprawowym wstawiłam zdjęcia tej Mme Legras - Hardy...
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Witaj Gosiu,
Widzę, że Ciebie aura też nie rozpieszcza. Ale chociaż kwitną Ci jakieś róże - u mnie wszystko stoi i jest bardzo zimno. Pogoda jak w marcu, a nie w czerwcu.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”