Zalesienie działki

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
x-s-5
---
Od: 2 cze 2013, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zalesienie działki

Post »

moje miasto nie ma planu zagospodarowania przestrzennego a z pewnością nie miało go gdy te drzewa wyrosły (czyli te 15-20 lat temu). czyli coraz gorsze wiadomości. ruszenie tych drzew wydaje się coraz trudniejsze o ile w ogóle legalnie możliwe. autorowi tematu zdecydowanie odradzam sadzenie drzew na własnej działce. to jest forma zrzeczenia się do niej prawa własności.
chyba jedyny sposób to zlać to wszystko jakąś chemią i udawać że się nic nie wie. uschnięte wytnę bez problemu jako "zagrażające bezpieczeństwu".
Duże kary i ogromne pieniądze wiążą się tylko z samowolką.
kary za "samowolkę" są jedynie 3 krotnością stawek za wycięcie za zezwoleniem. czyli te gigantyczne, idące w setki tysięcy do milionów złotych kary zamieniają się na "opłaty" wynoszące dziesiątki do setek tysięcy. z pewnością mnie na to nie stać.
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

z tego co wiem opłaty mogą być anulowane , najlepiej idź do urzędu gminy miasta tam Ci powiedzą. co innego zalesianie jak robisz to świadomie bo chcesz mieć kawałek lasu na zawsze :)
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

A ja myślę, żeby nie mieszać wątków..
Jak ktoś chce sadzić drzewa i myśleć znając przepisy, to jego sprawa. Przecież Portugalia nie ma gruntu rolnego, który zostawi odłogiem na 20 lat i obudzi się z ręką..
x-s-5
---

Post »

ta, mogą być "anulowane" i zamienione na "nasadzenia zastępcze" czyli jak posadzę na swojej działce więcej drzew niż wyciąłem to mnie zwolnią z opłat. ale to jest "lekarstwo gorsze od choroby".
okazuje się jednak że wiem o tej sprawie więcej niż wy. i dobrze autorowi radzę, niech się 10 razy zastanowi zanim posadzi na swojej działce drzewo. drzewo to najlepiej sadzić na terenie do którego nie ma się żadnych praw. wtedy kłopot będzie miał kto inny.

ale naprawdę dziwię się osobom które wypowiadają się tutaj na temat "wartości opałowej" jakichś tam drzew. własne drzewo na własnej działce ma zerową "wartość opałową" jakiegokolwiek by nie było gatunku. bo po latach może się okazać że nie wolno ci go ruszyć. urzędnik powie: "drzewo jest zdrowe, nikomu nie zagraża" i nie pozwoli wyciąć. a "potrzeby opałowe" nie są dla urzędnika żadnym powodem do wycięcia drzewa.
Awatar użytkownika
arty
500p
500p

Post »

piszesz że masz 2h to przeciesz mozesz zrobić 10 arów lasku .?
x-s-5
---

Post »

"mogę" to nawet całe 2 ha. tylko nie chcę.
Awatar użytkownika
arty
500p
500p

Post »

nie rozumiem Twojego rozgoryczenia tak źle tak nie dobrze. poza tym ile masz tych drzew na tych 2h 5 czy 10 czy może 1000 .?
x-s-5
---

Post »

a co tu jest do rozumienia? chcę uporządkować własną działkę i nie mogę z powodu rosnących na niej drzew. jeżeli wytnę coś bez zgody urzędnika to kary są tak drakońskie że sięgają setek tysięcy złotych.
ponieważ jeden obraz znaczy więcej niż tysiąc słów to proszę, tak to wygląda:
Obrazek
Awatar użytkownika
arty
500p
500p

Post »

i tak wygląda całe 2h .? część na pewno możesz wyciąć bo widać że to krzaki . poza tym nie wiem czy samosiewek też nie można wyciąć , zapytaj w urzędzie gminy lub miasta. Poza tym jeśli to grunty rolne to myśle ze dostaniesz zgodę na wycinkę.
x-s-5
---

Post »

nie można. można wyciąć drzewa które mają mniej niż 10 lat oraz drzewa owocowe.
na wszystko inne potrzebna jest zgoda urzędu. czytałem, dowiadywałem się, byłem w urzędzie miasta.
podobno nawet przy owocowych urzędas może ci nałożyć karę o ile nie rosną w sadzie więc ich "nie uzna" za owocowe.
odwoływać się oczywiście można i w takich wypadkach to pewnie byś miał jakieś szanse ale raz że to jest droga przez mękę a dwa że moje drzewa nie są owocowe więc nie dotyczy ich ten przepis.
natomiast każde drzewo czy krzew które ma więcej niż 10 lat wymaga zezwolenia a kary są surowsze niż za morderstwo.
a zezwolenia nie dostaniesz o ile nie ma "ważnego powodu". ważnym powodem może być zagrożenie życia i mienia (dlatego na drzewa chore, osłabione, usychające, grożące złamaniem i zniszczeniem czegoś na ogół pozwolenie dają) albo np budowa domu.
naprawdę to że ludzie niszczą drzewa kwasem, jakimiś herbicydami to nie jest ich wymysł tylko przyczyną jest to, że normalnie to możesz zapomnieć o wycięciu drzewa.
dlatego ja się tutaj tak dziwiłem że ktoś mówi o "wartości opałowej" własnego drzewa. ona jest naprawdę zerowa. bo problemów z wycięciem drzewa z własnej posesji to jest tyle że lepiej sobie węgiel kupić i nie cudować.
obecnie drzewo to przekleństwo. o ile oczywiście ma więcej niż 10 lat. no ale powiedzmy sobie wprost. drzewo młodsze niż 10 lat też nie ma żadnej wartości bo więcej tam odpadów niż surowca.
Poza tym jeśli to grunty rolne to myśle ze dostaniesz zgodę na wycinkę.
tylko na to jeszcze liczę. dlatego tak zmartwiła mnie informacja że grunty rolne w obszarze miast nie podlegają ustawie o ochronie gruntów rolnych. w takim razie nie wiem czy dostanę. zaczynam wątpić. szczególnie że nie jestem rolnikiem.
jeszcze mam tylko nadzieję że jak podpisze umowę dzierżawy z jakimś rolnikiem i mu np na 5 lat zgodzę się za darmo tę działkę dzierżawić to on dostanie zgodę. ale to już tzw: "ostatnia nadzieja białych".
Awatar użytkownika
portugalia
50p
50p
Od: 3 lip 2011, o 18:24

Post »

Koniec roku więc pora pora podsumować ten rok. W temacie sadzonek nic się nie zmieniło do tego co pisałem wcześniej, zająłem się bardziej doprowadzeniem tego kawałka placu do normalności, w rożnych etapach wyglądał on tak jak poniżej na zdjęciach.
Pierwsza początkowa i wyjściowa faza, druga faza już ogarnięta.
portugalia pisze: Obrazek
Obrazek
po uprzątnięciu wszystkich chaszczy, przycięciu i obieleniu drzewek oraz wypaleniu gałęzi i po dwóch koszeniach wygląda to tak.
Obrazek
Trzecia faza wyrównywanie terenu, które potrwa jeszcze jakiś czas bo nie da się tego wyprowadzić od razu oraz najważniejsza dla mnie faza na ten rok grodzenie działki.

Obrazek

A po zimie pewnie będzie znów walka z równaniem terenu po kopcach kretów.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=45726" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”