Pomidorki koktajlowe - 2cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.

Post »

Nawet wysokie. Wbijam 3-4 patyki wokół krzaka obwiązuję sznurkiem i pomidor rośnie w klatce, szczególnie w donicy fajnie to wygląda.
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57

Post »

Tysonka, radanę możesz śmiało prowadzić na jeden pęd, będziesz na pewno zadowolona z ilości owoców

koralika trudno opanować, to prawda, więc często on sam się prowadzi

reszty Twoich odmian nie miałam, więc więcej nie powiem, ale prowadzone na jeden pęd na pewno Cię nie rozczarują ilością

owoców, na pewno masz tyle krzaków każdej odmiany że plon z pewnością będzie zadowalający, a przy takim

lecie jakie zapowiadają będzie łatwiej zapanować nad np. szarą pleśnią.
Pozdrawiam, Agata.
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Aria, pisząc "wysokie" masz na myśli nawet te dwumetrowe? Bo jeśli takie puszczasz na żywioł, to jestem pod wrażeniem, a jednocześnie jest to dobra wiadomość dla mnie - można spróbować przynajmniej na części krzaków takiego "żywiołu". Koktajlówek mam ok. 30 krzaków, moge eksperymentować :wink:
Coraz bardziej skłaniam sie ku temu,, żeby koralika puścić na żywioł (prawie :wink: ), a pozostałe (wysokie) na 3 pędy plus kilka ew. na żywioł.
Pomidorzanka, teraz przeczytałam Twój wpis :wit
No własnie obawiam się, jaki będzie plon z 1 pędu, rozumiem, ze byłaś zadowolona? Będę zerkać na Radanę w takim razie, jeśli będzie za gęsta, będę ograniczac wilki.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Wysokie mające wiele pędów do 2 m nie dorosną, metr z kawałkiem najwyżej.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Moje, które rosły na żywioł, spokojnie przekroczyły 3m
tysonka
500p
500p

Post »

No właśnie, to jest konkretna informacja, to nawet, że tak powiem, zmienia postać rzeczy :wink:
Mnie zależy, żeby pomidorki rosły raczej wzwyż, nie wszerz, bo są dość gęsto posadzono. No to pytanie do tych, którym koktajlówki wyrastały do ok. 2 m - na ile pędów prowadziliście? Czy 3 nie będzie za dużo? Z góry wielkie dzięki za info
Monika, teraz przeczytałam Twój wpis - o jakiej odmianie/odmianach mowa? Rozumiem, ze dużo zależy od nawożenia, ale może wpiszcie konkretne odmiany - i ile pędów, jaka wysokość? Będę bardzo wdzęczna za te informacje, bo mnie wilki zjedzą ;:oj muszę zdecydować, jak prowadzić moje odmiany - mam z koktajlówek koralika, Golden Chery, Black Cherry, Radanę i Sweet Orange
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

To była koktajlówka z nasion pomidorów 'truskawkowych' z lidla, I to był rzeczywiście 'truskawkowy'. Prowadzona przy pergoli, pod koniec czerwca miała prawie 2m http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p3154273
Niewyobrażalne jest dla mnie pilnowanie wilków, do pewnego momentu i owszem..
edit
A to Gieni http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p3149937
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

tysonka pisze: może wpiszcie konkretne odmiany - i ile pędów, jaka wysokość? Będę bardzo wdzęczna za te informacje, bo mnie wilki zjedzą ;:oj muszę zdecydować, jak prowadzić moje odmiany - mam z koktajlówek koralika.... Black Cherry...
Jeśli Black cherry lub Koralika da Ci się okiełznać to gratuluję!! Na ile pędów byś się teraz nie zdecydowała, to i tak wszystko weźmie w łeb, bo one są nie do ogarnięcia, najpierw sobie rosną na 2-3 pędy,a potem nawet nie zauważysz, kiedy są na 5, 10... 15.... i szkoda Ci je wyłamywać, bo każdy ma masę kwiatków i owocków. Mało tego, one wszystkie dojrzeją i będziesz je jeść do mrozów :heja
tysonka
500p
500p

Post »

;:oj No to super :heja
Nie sądziłam, że Black Cherry będzie porównywalny z Koralikiem. Tak więc skubać go od spodu na razie, a potem się nie przejmować, tak? Brak metody to też jakaś metoda :wink:
W zeszłym roku miałam 15 Koralików, puściłam na żywioł, a potem tylko latałam i podwiązywałam kolejne pędy. Z jednej strony przeklinałam, z drugiej cieszyłam się z obfitego plonu. Ciekawa jestem w tym roku nowych odmian.
Dzięki za pomocne wypowiedzi, może ktoś miał Golden Cherry i Sweet Orange (to ostatnie mam z tegorocznej akcji, w tym momencie nie mam możliwości sprawdzenia darczyńcy, zerknę po południu) :wit ?
Aha - aguskac skoro prowadziłaś na tyle pędów, to pamietasz, jaki był wysoki Black Cherry?
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Ja z koktajlowych na odmianach się nie znam, zawsze był koralik i coś co wygrzebałam z kupnego pomidora jak mi smakował.
W tym już wiem co wysiałam.
Black cheery też mam. Oprócz tego: Megagroniasty, Cytrynek Groniasty, Lemon Tree, Snow White, Green Grape, Isis Candy, Żółty nn (darowany) i Kumato -czekoladowy.

Jak macie sugestie co do konkretnych odmian to bardzo proszę :) . Dodam, że wszystkie są w gruncie pod chmurką. Jedynie 2 megagronki w folii.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

tysonka pisze: Aha - aguskac skoro prowadziłaś na tyle pędów, to pamiętasz, jaki był wysoki Black Cherry?
Oj wysoki, wyższy ode mnie, a ja do niskich nie należę :lol: A tak serio, to wyrósł do szczytu szklarni.
tysonka
500p
500p

Post »

Czyli jakieś 2-2,5 m? puszczony na żywioł???
Sorry, wiem, że drążę temat, ale lubię wiedzieć :D
ewcia16
50p
50p
Od: 25 mar 2013, o 21:49

Post »

Wczoraj zauważyłam na krzaczkach Vilmy jeszcze nierozwinięte kwiaty,więc czekam aby się cieplej zrobiło to moje pierwsze :wink:
Te są na balkonie w donicach, dla ciekawości mam kilka w gruncie.
Woda nie stoi,ale wydaje mi się ,że marny ich los.
Niby liście i krzaczki ładne zieloniutkie,ale stanęły w miejscu,a liczyłam na ciepłe lato po tej nieszczęsnej,długiej zimie ;:174
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Kontakt:

Post »

Mam dwa rodzaje koktajlowych. 3 krzaki koralika i 2 krzaki niewiadomej odmiany. Te 2 krzaki rosną w gruncie, ale chciałabym je przesadzić. Zastanawiam się tylko, czy mogę, bo jeden ma już zawiązane pierwsze owoce, około 6 sztuk.
Mam na imię Ilona...
Pabblo_Pl

Post »

Anabelko musisz a nie możesz..

Ogólnie to powinnaś przesadzić do docelowej donicy jak pokazały się grona bo teraz bardzo osłabisz pomidora..

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”