Bób cz.2
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bób cz.2
kiedy można tak właściwie pryskać na strąkowca? Chodzi mi o to czy jak już całkowicie spadnie kwiat ze strączka, czy można jak już on przekwitł?
ja pryskam jak jeszcze jest, bo chyba wtedy strąkowiec zaczyna "działać". mszycy u mnie nie widzę, chyba jej zbyt mokro.
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W zeszłym roku bób był jakiś większy i mocniejszy (?), ten już kwitnie, ma nawet strączki i taki karakaniec:

DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
u mnie też niski, zauważyłem że zależny to też od tego jak gęsto jest posiany, im gęściej tym wyższy. mam też kawałek siany w równych odstępach a różnych terminach, to kwitnie prawie wszytki a wysokość od około 30 do 50 cm.
- Siekier
- 200p
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie bób dopiero wystawia głowe z ziemi. Mam nadzieję żę doczekam się strączków
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
-
- 200p
Oto moja uprawa

Na drugim zdjęciu może wydawać się bardzo gęsty. Otóż jest to odm. Figaro, która bardzo silnie się krzewi. Siałem po 2 ziarna w odległości ok30cm i widać, że to za mało. Teraz mam problem bo musiałbym opryskać drugi kawałek na strąkowca a ciągle pada... Pierwsze dwa piętra kwiatostanów przekwitły.

Na drugim zdjęciu może wydawać się bardzo gęsty. Otóż jest to odm. Figaro, która bardzo silnie się krzewi. Siałem po 2 ziarna w odległości ok30cm i widać, że to za mało. Teraz mam problem bo musiałbym opryskać drugi kawałek na strąkowca a ciągle pada... Pierwsze dwa piętra kwiatostanów przekwitły.
-
- 100p
- Od: 1 mar 2013, o 10:19
Ale cuda - takiej ilości to jeszcze nie widziałam.
Mnie pod względem oprysków deszcz bardzo działa na nerwy. Nie ma nawet kiedy spróbować, bo jak świeci słońce to i tak zapowiadają zaraz deszcz.
Mnie pod względem oprysków deszcz bardzo działa na nerwy. Nie ma nawet kiedy spróbować, bo jak świeci słońce to i tak zapowiadają zaraz deszcz.
Kasia
tyle pomysłów, a tak mało czasu
tyle pomysłów, a tak mało czasu
-
- 200p
To jest pół mojej powierzchni
W moim rejonie mój areał to jest nic w porównaniu do innych 

- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a ja nie mam areału i oprysków 

-
- 100p
- Od: 30 wrz 2012, o 14:23
Siekier pisze:U mnie bób dopiero wystawia głowe z ziemi. Mam nadzieję żę doczekam się strączków
ja dwa dni temu wsadziłam dopiero bób do ziemi,
wcześniej moczyłam 24h...
teraz przykryty jest białą włókniną,
wiem, że to dość późno,
ale nie mogłam czekać do następnego roku,
i miałam jeszcze mały kawałek wolnej ziemi...
i też zastanawiam się czy mam szansę na plony....
regulamin
-
- 200p
jasne, że urośnie 

A czy ktoś mi podpowie czy ten bób da rade się zapylić jak tak ciągle pada? trzmiele są aktywne w taką pogodę? czy ten bób jakoś sam sobie poradzi? albo może czym go wspomóc w tym zapylaniu....
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Ewusia myślę, że trzmiele pracują mimo takiej pogody. Wczoraj poszłam na działkę pooglądać moje "zmoknięte" uprawy i pomimo deszczu koło bobu słychać było jedno wielkie brzęczenie...
Pozdrawiam, Marta.
Stronę temu ktoś napisał, ze bób trzmieli nie potrzebuje i mozna jakimś nawozem dolistnym, który zawiera duzo boru zasilić. Ale jak ktoś ma poletko 3m x 3m to nie ma się raczej czym martwić. Nawet jak dolne kwiatki opadną to strąki zawiązą się na górnych, jak by się zawiązały na dolnych to z kolei opadł by nadmiar górnych. Roślina sama reguluje takie rzeczy a mi się zdaje, ze im pózniej strąki się zawiązą, tym ich będzie więcej. W końcu roślina podrośnie jeszcze dodatkowo dzięki temu, tym bardziej, jeśli jest bardzo mała a juz kwitnie.
Odżywkę z borem dostał...ale te deszcze po prostu mnie przerażają...po tak długiej zimie i opóźnieniach z wysiewem nadal pogoda nie sprzyja....trochę panikuje pewnie z tym zapylaniem ale ja to mam spory kawałek i trochę szkoda byłoby nic z niego nie mieć
ale dzięki wam za pocieszenie...