Zantedeschia elliottiana (Kalla kwitnąca latem )cz.2

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
BettyWP
100p
100p
Od: 27 kwie 2012, o 12:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kalla Zantedeschia aethiopca cz.2

Post »

W tym roku wsadziłam do donicy moją pierwszą Kallę. Póki co moja wiedza na temat tej roślinki jest nikła. Ale czytając Wasze opinie i doświadczenia mam nadzieję zobaczyć kwiat i zostać również fanką tych roślin.
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
ancyk33
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 18:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja zastanawiam sie czy nie maja za malych doniczek Stoja na poludniowym oknie,podlewam jak przeschnie ziemia substral do kwitnacych i wizualnie chyba z nimi wszystko ok Te plamki sa przezroczyste tak powoinno byc?

Obrazek Obrazek
"Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Philip Otto Runge ----Pozdrawiam -Nula
Moje parapetowce
Awatar użytkownika
pszubart
100p
100p
Od: 20 cze 2006, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam podobne dylematy, kiedy sadzę bulwy wiosną do doniczek, to wydaje mi się, że doniczki są i tak zbyt duże, ale kiedy wybiją liście, to wtedy też zastanawiam się, czy nie powinienem sadzić ich w jeszcze większych? Ale czy posadzenie do naprawdę dużych donic nie spowodowało by nadmiernego wzrostu liści kosztem tworzenia kwiatów? Bulwy nie wydają się, aż tak duże, ale jak zobaczę potem liście to sam się dziwię, że ze stosunkowo małej bulwy wyrasta coś tak dużego? :) A co do plamek na liściach, to odmiany o jasno-różowych kwiatach, albo ich nie mają wcale, ale wtedy zazwyczaj ich liście są lancetowate, a nie strzałkowate. :wink:
Pozdrawiam wszystkich.
BettyWP
100p
100p

Post »

U mojej Kalli też są takie przezroczyste plamki na liściach. Też nie wiem czy to dobrze czy źle. Dostałam bulwkę jesienią i nie wiem jaki będzie kolor.
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Te plamki to taka uroda ;:108
BettyWP
100p
100p

Post »

W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak cieszyć się ich urodą :D . Dzięki za odpowiedź i rozwianie wątpliwości.
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
ancyk33
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 18:20

Post »

Magda dziekuje za odpowiedz bo pierwszy raz ja mam i jestem zielona a te doniczki wymieniac?
Beata] to obie bedziemy miec niespodzianke bo ja gapa nie zapisalam kolorkow ;:306 i czekam z niecierpliwoscia na kolorki
"Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Philip Otto Runge ----Pozdrawiam -Nula
Moje parapetowce
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Nie doradzę w kwestii wielkości doniczek. W zeszłym roku miałam dwie bulwy w doniczce 9l. i miałam wrażenie, że było zbyt luźno, no i sama roślina poszła w ogromne liście, mało było kwiatków. W tym roku dosadziłam więc dodatkowe dwie małe bulwy. Porównam wyniki w tym roku i już będę wiedziała jaka doniczka jest najodpowiedniejsza ;:108
Awatar użytkownika
ona1234
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 16:14
Kontakt:

Post »

Witam, piękne te Wasze Kalle. Ja kupiłam 4 szt i posadziłam po dwie w doniczkę ale na razie cisza... czekam z niecierpliwością aż coś wyjdzie :)
Zapraszam do mojego wątku ogrodowego
Niby nic a tak to się zaczęło
Awatar użytkownika
kuleczka
200p
200p
Od: 28 kwie 2011, o 18:03

Post »

Witajcie, ja cebulkę kalli kupiłam jakieś 3-4 lata temu (Teraz już mam 2 donice). Z racji tego, że nie mam za bardzo gdzie przezimować cebulek, leżą sobie całą zimę w kuchni. Niestety dość wcześnie zaczynają się budzić do życia i już na przełomie stycznia i lutego wypuszczają zielone pędy.Zmuszona jestem do szybkiego sadzenia ich w donice.Często są wtedy wybujałe. Kwiaty nie powiem, są przecudne i zmieniają kolory najpierw żółty, czerwony i na końcu zielony, dopiero wtedy ich wycinam. Ale na tym kończy się ich żywotność. Zostają liście, chociaż też przecież ozdobne. Zależałoby mi na większej wydajności kwiatów kalli, może komuś z was udało się przedłużyć kwitnienie? U mnie wszystkie kwiaty już są zielone, więc niedługo wycinka :(
Rośliny : Kuleczkowy kolorowy świat
Ogólne rozmowy: Kuleczka na okrągło
Zapraszam Dorota :)
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Pięknie zakwitła, ale liście też zdrowo wyglądają ;:333 Ja miałam w tamtym roku w donicy i nie zakwitła niestety. Teraz podpędziłam ją w donicy (3 bulwy) a niedawno posadziłam do gruntu. Liście od razu zrobiły się sztywniejsze a jedna bulwa już zaczyna kwitnąć (ma tylko 2 liście) :tan

Obrazek
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Ja posadziłam dwie cebulki (zzakupione w Biedrze) i wydaje się, że stoją w miejscu. wypuściły kły i mają po 8 - 10 cm i nic :roll:
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
pszubart
100p
100p
Od: 20 cze 2006, o 19:13

Post »

A kiedy była posadzona jej bulwa do ziemi? Tak wyrosła Ci z 1 bulwy, czy jest więcej bulw w doniczce? Wiesz może co to za odmiana, ma przepiękne liście? Nawet dla jej przepięknych liści warto ją uprawiać.
Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
Asia712
50p
50p
Od: 17 gru 2012, o 01:31

Post »

Justka, musisz jeszcze poczekać, może ruszy :)
Pozdrawiam, Joanna
Awatar użytkownika
kuleczka
200p
200p
Od: 28 kwie 2011, o 18:03

Post »

A myślałam, że już nie wypuści nowego pączka, a jednak :D Na samej górze po prawej już prawie przekwitnięty kwiat. Przepraszam za jakość, robione wieczorkiem, ale taka radość z młodego, że :tan

Obrazek
Rośliny : Kuleczkowy kolorowy świat
Ogólne rozmowy: Kuleczka na okrągło
Zapraszam Dorota :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”