Minibotanik Jacka cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.7

Post »

Agnieszko dziękuję :) Z dnia na dzień coraz więcej irysów kwitnie.

Iwona, dziękuję za miłe słowa 8-) Zadziwiasz mnie sposobem rozmnażania posłonków :shock: Mi nie chciały się przyjmować większe siewki z korzonkami, a co dopiero z gałązek! Ale spróbuję, bo tak jeszcze nie rozmnażałem posłonków.

Krysiu, szczerze powiem, że nie ogarniam wszystkiego :oops: Zbyt dużo tego. Jedne rośliny cierpliwie czekają na swoją kolej, inne, słabsze nie wytrzymują.
Tolmiei 'Taff's Gold' nie wysyłałaś więc poproszę 8-)
Z tą ozdobnością liści w pokazywanej grupie skalnicowców bywa różnie. Np. żurawa gładziutka czy odm. 'Strwaberry Candy' zdecydowanie ładniejsze z kwiatów niż z liści. Oglądałem całe strony z żurawkami ozdobnymi właśnie z kwiatów.
Masz rację, maluszki w obiektywie zyskują na ogrodzie. Pamiętam, jak miesiąc temu znajomi powiedzieli że pusto u mnie w ogrodzie z wyjątkiem tulipanów. Ale oglądali ogród z perspektywy 50m więc co innego mogli dojrzeć? :;230

Loki współczuję. Deszcz nie oszczędza i moich irysów. Łodyga jednej odmiany podgniła u podstawy. Nietrwałe na deszcz są niektóre żółte odm. Płatki jak szmatki. Ale wszystkie posadzone są bezpiecznie nieco wyżej więc nie wygniwają tak jak kiedyś.

Aby nie zanudzać irysami, na dziś przygotowałem przegląd wiosennych przetaczników:
muszę się cofnąć o 3 tygodnie, kiedy kwitły pierwsze
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

jeden nieskoszony dzikusek też się załapał :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku ,ale masz ładne te roślinki.Chyba masz więcej niebieskich :wink: ;:333
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku ,ale masz odmian przetaczników ,iryski ;:215
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Iryski masz śliczne. ;:333
Ja też mam starsze odmiany, ale to są po Mamie i nie wiem jak się nazywają.
Przy tej pogodzie to pewno żywot ich będzie bardzo krótki. ;:222
Nie myślałam nawet że tyle przetaczników już kwitnie. :roll:
Ja mam tylko jeden niebieski wysoki.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, dziękuję 8-) Jeśli chodzi o przetaczniki to podstawowym i dominującym kolorem jest niebieski. Dopiero w odmianach pojawiają się inne kolory. O przepraszam - przetacznik odroślowy z natury jest różowy. Zapomnialem mu zrobić zdjęcie.

Dziękuję Wiesiu :) Odkąd przywiozłem dawno temu dziwną roślinkę z Francji, która okazała się być przetacznikiem, zacząłem się nimi interesować. Potem z torebki nasion pięknie wzeszły przetaczniki długolistne, które okazały się uciążliwe (wszędzie się siały) i trafił jeszcze przetacznik o dziwnym duszącym zapachu, który okazał się przetacznikiem goryczkowatym. No i tak zaczęła się moja przygoda z przetacznikami 8-)

Grażynko, prawie wszystkie moje starsze odmiany irysów są nienazwane. Już się z tym pogodziłem 8-) To prawda - deszcz je smaga, słońce przypala. Ale pąków jest dużo, kęp, które jeszcze nie zakwitły też więc będą jeszcze długo cieszyć oczy. Inne gatunki też kwitną później.
Masz wysokiego przetacznika? To zapewne długolistny. Tworzą mocny niebieski akcent i potrafią ładnie harmonizować na zasadzie kontrastu z liliowcami.

Wracam do kosaćców z grupy TB. Niektóre będą wydawaly się podobe do już pokazywanych ale to kolejne, różne odmiany:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i najnowszy, z tegorocznej wymiany o bardzo adekwatnej do wyglądu nazwie :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mnie najbardziej przypadł do gustu ten biało brązowy.
Jest super. ;:333
Chyba taki albo bardzo podobny miałam kiedyś ale przepadł po zeszłorocznej zimie.
Jak pogoda się nie poprawi to marnie widzę dalsze kwitnienie irysów. ;:222
Woda mi już na ścieżkach stoi.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Kosaćce piękne i tyle odmian ,ja mam kilka i muszę podwiązywać do palików -od nadmiaru deszczu przewracają się . Czy przetaczniki lubią wędrować , kiedyś wpełzł w dzielżana i nie dał się usunąć .
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale irysowo cudny ogród ;:138
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32

Post »

Jacuś ja bardzo lubię kosoćce, każdy ma swój urok i coś w sobie bardzo podobał mi się z trzeciej fotki i mustard.Ja jeszcze swoich nie wstawiałam jestem zła bo u mnie połowa powalona po tych codziennych ulewach,a wczorajszy i dzisiejszy dzień był rekordowy.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, biało-brązowy? W takich kolorach nie mam irysów. Chyba chodzi Ci o żółto-bordowy, bo dwie odm. takie wstawiałem. Jeden jest dość popularny 'Gai Luron' natomiast ten z ostatniej serii rzeczywiście wpada w brąz ale góra zdecydowanie żółta i ma dodatkowo żółte obramowanie dolnych płatków. Jest bardzo elegancki.
U Ciebie już stoi woda, a u mnie codziennie stoi woda i tylko cieszę się, jak nie stoi po kostki. Niższe tereny ciągle pod wodą mam :(

Olku,dzięki 8-) Prztaczniki lubią się rozłazić. I to niemal wszystkie, a zwłaszcza płożące. Ale płytko się korzenią więc łatwo nad nimi zapanować. Irysów trochę się uzbierało i latem znów czeka mnie sporo ich przesadzania.

Piotrek, dzięki :)

Wiesiu, 'Mustard' ciekawy jest i jeszcze takiego nie miałem. U mnie las tyczek przy irysach. Gdybym ich nie podwiązywał - niemal wszystkie by leżały. Właśnie robię nową rabatę irysową i od razu wbiję poziomą rzerdź do podwiązywania. Będzie praktyczniej i estetyczniej 8-)

Dziś znów przełamię monopol irysowy kilkoma innymi gatunkami w kolorach żółtych i białych:
pięciorniki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

jaskry kwitną w cieniu okazalszych kwiatów ale też niech choć raz zaistnieją :wink:
Obrazek

Obrazek

i jeszcze jedne żółtki :D :
Obrazek

Obrazek

na kniec makowate, którym nadmiar wody bardzo nie służy ale radzą sobie:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku piękny mak ,ja miałam te strzępiaste po zeszłorocznej zimie prawie zginęły a w tym roku kwitną wszystkie są zwykłe .

Obrazek

Obrazek

Obrazek
takich nie masz?
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Hotdog z musztardą brzmi i wygląda całkiem apetycznie :wink: ;:224 :;230
U Ciebie jak zwykle całe kolekcje ,z każego gatunku i prawie wszystko dokładnie nazwane i opisane . ;:138
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Oczywiście o żółto brązowy mi chodziło. ;:14
Nie wiem skąd wziął mi się biały.
Cudny ten maczek, moje pełne już skończyły swoje życie w pokłonie do ziemi i zgniliżnie z dodatkiem ślimaków. :twisted:
Współczuję stojącej wody, bo wiem co to znaczy dla roślin. ;:222
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, pierwszego nie mam, drugiego mam, trzeciego chyba nie mam (nie kwitł taki) 8-)
U mnie nawet zwykłe maki wschodnie nie chcą rosnąć. Ten się tylko ostał ale już żółknie z nadmiaru wilgoci.

Witaj Jolu :) Wiele roślin niestety nie nazwane. Zwłaszcza odmiany. U irysów czy liliowców bardzo trudno znaleźć nazwę a większość to podarunki bez nazw. Ale grzebię w różnych katalogach czy innych źródłach, by znaleźć nazwę. Wczoraj znalazłem nazwę mojego najstarszego irysa jeszcze z lat 80-tych :tan Zaraz go pokażę już nazwanego.

Grażynko, biało-brązowy irys by mi się marzył. Nawet są takie wśród nowych odmian. Zobaczę dziś w szkółce p. Małgosi 8-)
Stojąca woda to u mnie nie nowość i przywykłem. Ale ta wiosna jest wyjatkowa i poziom wody wysoki od zimy. Niestety z wieloma roślinami muszę się pożegnać. Wszystkiego wyżej nie przesadzę. Przedwczoraj przywieźli mi łyżkę od koparki ziemi. To dla mnie zbawienny podarunek :tan
Mak mial jeden pączek i myślałem, że na tym koniec. A on teraz wypuścił dwa nowe :tan Cieszę się, że choć ten jeden mak jakoś sobie radzi 8-) .

Wracam do irysów. Pomimo pogody a może wbrew niej starają się jak mogą 8-) :
rozpocznę od najstarszego, którego nazwę wczoraj znalazłem, buszując na stronie amerykańskich miłośników irysów (to ten niebieski z 1943 roku!)
Obrazek

przepraszam jeśli powtarzam, ale niektóre odm. są bardzo podobne do siebie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

kilka botanicznych, choć prawdopodobnie skrzyżowały się z innymi, bo różnią się od gatunku
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Dajesz czadu z irysami ;:oj
Pięknie skomponowałeś je z łubinami :D
Można powracać i patrzeć, patrzeć wiele razy na niesztampowe zdjęcia....
No i jak się ma do Twoich irysowych łanów moja skromna irisrabatka :oops:
Która zapewne teraz kwitnie a zobaczę ją na 5 minut, potem tylko zwinięte kwiatki :cry:
Dziadkowy irys zakwitł tylko jeden, muszę je w sierpniu rozsadzić.
Za to zobaczę kwiatostany ze starego ogrodu nie kwitnące od 3 lat :D
Najpiękniejszy jest najciemniejszy i te fioletowo - lawendowe.
Piękny jest bardzo Twój biały mak bylinowy - to rzadkość. :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”