Florą malowane
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Florą malowane
Dzięki za zdjęcia, miło widzieć Was.Pozdrawiam
Alicjo, dzisiaj ponownie zajrzałam do Twojego ogródka. Jest przepiękny
Musisz w niego wkładać dużo pracy i serca. Co to za roślinka ciągnie się wzdłuż ścieżki? 

Pozdrawiam - Dosia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67157
- a_nie
- Od: 31 mar 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Basiu Gdy patrzę na przepiękne dojrzałe ogrody na tym forum też myślę, kiedy u mnie tak będzie. Ale jak popatrzę na zdjęciach na nasze początki widzę już wielką zmianę. Ogród uczy cierpliwości, ale co roku jest piękniej.
Grażynko, Justynko Szkoda, że nie udało się Wam dojechać, ale mam nadzieję, że następnym razem się uda.
Monifd Bardzo dziękuje za miłe słowa, ale to nie jest jeszcze efekt końcowy, jeszcze dużo przede mną.
Aguniada Mi też coraz bardziej podobają się forumowe spotkania, przynajmniej jest z kim pogadać o "badylkach". Dawni znajomi nie poruszają takich tematów.
Dosiu Właśnie odwiedziłam Twój ogródek i nie wiem kto od kogo będzie się tu uczył
Ta roślina to bardzo szybko rosnąca skalnica biało kwitnąca- której kępkę kilka lat temu dostałam od zaprzyjaźnionej osóbki. Najpierw obsadziłam nią wał, ale tak się tam rozrosła, że zarosła by cały. Większe jej "placki" wykopałam i porozdzielałam i obsadziłam brzegi dla urody, ale i po to by chroniły korę przed wywiewaniem.
Czasu ze względu na natłok obowiązków nie poświęcam ogrodowi zbyt dużo- dlatego nie ma tu raczej jednorocznych, wszędzie kora i trociny, by ograniczyć pielenie, dużo mam krzewów.
Iza Ja też miło wspominam nasze spotkania. Jak już się uporacie z remontami to przywiozę mamę do Twojego przepięknego królestwa bylin.
Grażynko, Justynko Szkoda, że nie udało się Wam dojechać, ale mam nadzieję, że następnym razem się uda.
Monifd Bardzo dziękuje za miłe słowa, ale to nie jest jeszcze efekt końcowy, jeszcze dużo przede mną.

Aguniada Mi też coraz bardziej podobają się forumowe spotkania, przynajmniej jest z kim pogadać o "badylkach". Dawni znajomi nie poruszają takich tematów.
Dosiu Właśnie odwiedziłam Twój ogródek i nie wiem kto od kogo będzie się tu uczył

Ta roślina to bardzo szybko rosnąca skalnica biało kwitnąca- której kępkę kilka lat temu dostałam od zaprzyjaźnionej osóbki. Najpierw obsadziłam nią wał, ale tak się tam rozrosła, że zarosła by cały. Większe jej "placki" wykopałam i porozdzielałam i obsadziłam brzegi dla urody, ale i po to by chroniły korę przed wywiewaniem.
Czasu ze względu na natłok obowiązków nie poświęcam ogrodowi zbyt dużo- dlatego nie ma tu raczej jednorocznych, wszędzie kora i trociny, by ograniczyć pielenie, dużo mam krzewów.
Iza Ja też miło wspominam nasze spotkania. Jak już się uporacie z remontami to przywiozę mamę do Twojego przepięknego królestwa bylin.
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alicjo
piękną miałyście pogodę i jak widać, spotkanie było udane.
Szkoda, że mnie tam nie było .
W mojej budce lęgowej jest jednak gniazdko z jednym błękitnym jajeczkem, średnicy około 1,5-2 cm.
Czy Twój M mógłby podpowiedzieć, jaki ptaszek je założył ?
Miłego dzionka i

Szkoda, że mnie tam nie było .

W mojej budce lęgowej jest jednak gniazdko z jednym błękitnym jajeczkem, średnicy około 1,5-2 cm.
Czy Twój M mógłby podpowiedzieć, jaki ptaszek je założył ?
Miłego dzionka i

- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Fajne spotkanko-miło widziec znajome twarze:))
- a_nie
Asiu, Krysiu Miłe spotkanie, szkoda, że tym razem nie udało się Wam dojechać.
Krysiu M. podpowiada, że najprawdopodobniej gość w Twojej budce lęgowej to pleszka.
Teraz obchód po ogródku, w którym wzrok przyciągają azalię i rododendrony.

Nabucco to czy Parkfouer? Oto jest pytanie.

To na pewno azalia Czardasz

To mój złotokap. Wiem nie umywa się do Waszych- np. u Aguniady, Izy czy Justynki, ale ten jest mój i jestem z niego dumna. Jest u mnie 2 sezon.

Bordowe ciemne plamy dają orliki i żurawki.

Zaczynają piwonie: majowa, delikatna i drzewiasta (różowa) w głębi

Żółte plamy malują płożące żarnowce:

Pięknie kontrastują młode odrosty świerka aurea:

Tylko szkoda, że tak mało czasu by się tymi obrazami zachwycać.
Krysiu M. podpowiada, że najprawdopodobniej gość w Twojej budce lęgowej to pleszka.
Teraz obchód po ogródku, w którym wzrok przyciągają azalię i rododendrony.
Nabucco to czy Parkfouer? Oto jest pytanie.
To na pewno azalia Czardasz
To mój złotokap. Wiem nie umywa się do Waszych- np. u Aguniady, Izy czy Justynki, ale ten jest mój i jestem z niego dumna. Jest u mnie 2 sezon.
Bordowe ciemne plamy dają orliki i żurawki.
Zaczynają piwonie: majowa, delikatna i drzewiasta (różowa) w głębi
Żółte plamy malują płożące żarnowce:
Pięknie kontrastują młode odrosty świerka aurea:
Tylko szkoda, że tak mało czasu by się tymi obrazami zachwycać.
- Kochammmkwiaty
- 1000p
- Od: 25 maja 2012, o 09:30
- Kontakt:
Alicjo ależ romantycznie i kolorowo - rozmarzyłam się.
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
I do tego tak porządnie.Kochammmkwiaty pisze:Alicjo ależ romantycznie i kolorowo - rozmarzyłam się.

Alik

Chyba muszę sobie coś podobnego dobrać z azalii, bo mi żółta kiedyś wypadła.

- a_nie
Aga To prawda - kolorowo lubię, ale i zielono lubię

Już jestem piękna, a jak dostnę jeszcze kolorków

Krysiu
Ja mam tylko na razie 3 azalię, ale marzy mi się więcej. Czardasz nie jest żółty, jest raczej pomarańczowy, ale nie jest to ostra pomarańcz- taka herbaciana.

Czeka go po kwitnieniu przenoska, bo nie komponuje mi się z różówym Roseum Elegans, który dosadziłam rok temu. Jest piękny, ale nie krzykliwy jak to moje chyba nabucco.

Teraz moja uwaga skupiona jest na piwoniach. Cieszy delikatna i drzewiasta(prezenty od mamy
)

Mam ją już 3 sezon, podobała mi się jak co roku kwitła,

...więc dokupiłam sobie rok temu białą. To jej pierwsze kwitnienie u mnie.

Już jestem piękna, a jak dostnę jeszcze kolorków

Krysiu
Ja mam tylko na razie 3 azalię, ale marzy mi się więcej. Czardasz nie jest żółty, jest raczej pomarańczowy, ale nie jest to ostra pomarańcz- taka herbaciana.
Czeka go po kwitnieniu przenoska, bo nie komponuje mi się z różówym Roseum Elegans, który dosadziłam rok temu. Jest piękny, ale nie krzykliwy jak to moje chyba nabucco.
Teraz moja uwaga skupiona jest na piwoniach. Cieszy delikatna i drzewiasta(prezenty od mamy

Mam ją już 3 sezon, podobała mi się jak co roku kwitła,
...więc dokupiłam sobie rok temu białą. To jej pierwsze kwitnienie u mnie.
Kolejne piękne zdjęcia! Przepiękna gra kolorów i soczysta zieleń. Gratuluję
Aż szkoda, że azalie niedługo przestaną kwitnąć. Ja dopiero czekam na piwonie, jeszcze są w pąkach. Wystraszyły się biedaczki deszczu. No ale dzisiaj było u mnie ... pięknie

Pozdrawiam - Dosia
- a_nie
By nie było tak sielsko, anielsko od tygodnia nad moimi roślinkami i trawnikiem latają tysiące ogrodniczek niszczylistek. Początkowo dzieciaki je zbierały, ale tego jest takie multum
Co z tym robić? Czytałam o nicieniach, ale to za droga impreza - 100 m to wydatek ok. 100 zł. Czy wy też macie ten problem? Co z nim robicie?

Alicjo, widoki zjawiskowe... niesamowicie elegancko prezentują się Twoje włości, a azalia Nabucco skradła - mimo, że za czystą czerwienią raczej nie szaleję - moje serce
Ja chyba muszę ją mieć 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Pisałam już u Klarysy, ale tu jeszcze raz powtórzę, że ja też mam Alu tych chrząszczyków roje, skądinąd całkiem sympatycznych, ale wiele szkody robią. Próbuję opryskiwać rośliny Decisem, gdy one odpoczywają na liściach. Tak gdzieś wyczytałam.
- amatorka015
- Od: 12 kwie 2011, o 17:12
Pięknie u ciebie , przepiękne rododendrony -u wszystkich tak pięknie rosną i kwitną a u mnie wręcz przeciwnie ;/
Jeden mój okaz zakwitł dwoma kwiatami więc nie był zbyt hojny
Pozdrawiam
Jeden mój okaz zakwitł dwoma kwiatami więc nie był zbyt hojny

Pozdrawiam