Proszę o rady w zagospodarowaniu miejsca

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Proszę o rady w zagospodarowaniu miejsca

Post »

Witam serdecznie
Potrzebuję pomocy przy obsadzeniu stanowiska z fotki poniżej. Chciałabym zrobić taka niedużą rabatkę pod oknem tego budynku gospodarczego i nie mam bladego pojęcia co tam posadzić . Przy ścianie chciałabym coś średniej wysokości żeby nie przysłaniało okna a z przodu jakieś kolorowe , pachnące ( mogą być jednoroczne ) cudeńka, ewentualnie może jakieś trawy ozdobne . Na jednoroczne już chyba za późno, więc w tym roku posadziłabym coś wieloletniego, jakieś byliny , krzewinki. Prawdę mówiąc to między oknem a drzwiami marzy mi się jakiś powojnik pnący się pęknie po jakiejś kracie no ale obawiam się , że to jak dla mnie wyższa szkoła jazdy :D Więc na początek może coś łatwiejszego. Proszę o pomysły bo ja nie mam zbyt dużej wiedzy w tym temacie. Dodam , że stanowisko jest nasłonecznione przez prawie cały dzień . Bardzo proszę o pomoc.

Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wroblica
200p
200p
Od: 10 lis 2009, o 14:31

Re: Proszę o rady w zagospodarowaniu miejsca

Post »

:wit
Na takie mocno nasłonecznione miejsca przy ścianach i w miare łatwe w uprawie na początek może jakieś tawułki- radzą sobie świetnie w kiepskiej ziemi, słabo nawodnionej. Np. tawuła Goldflame w towarzystwie berberysa atropurpurea. Na słońcu też dobrze poradzą sobie pęcherznice- tanie i bardzo wdzięczne krzewy, które można formować w dowolny sposób.
Z pnących ta ściana byłaby dobra dla milina, choć niektórzy uważają go za chwast. Dla powojnika najpierw przygotuj zacienioną podstawę, według zasady "głowa w słońcu, nogi w cieniu". Z jednorocznych które zawsze zdążą to aksamitki- śmierdziuchy.
Trawy- może jakieś miniaturowe miskanty- jest ich tyle odmian.
Popzdrawiam.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Re: Proszę o rady w zagospodarowaniu miejsca

Post »

Witam
Dziękuję za zainteresowanie i propozycje. Zastanawiałam się nad tawułami ale co do pęcherznic mam pewne wątpliwości , po prostu jakoś mi się nie podobają . A czy w takim miejscu poradzi sobie krzewuszka , trzmielina albo bodziszek ?? A może wrzosy ??
:wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”