Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2
- ewa_rozalka
- 1000p
- Od: 10 cze 2012, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2
Milenko jeżeli to jest ta odmiana buka ,to musisz go prowadzić bardzo długo kilka lat.Cały czas przywiązujesz do góry gałązkę ,aby miał piękny wysmukły pokrój .Później już będzie rósł sam ,im starszy tym piękniejszy . 

- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Milenko i dowiedziałaś się co to za pajączki, bo jakieś dziwne takie i tyle ich, jak by cała kolonia 

- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Ewuniu - to buk Purple Fountain, tak wygląda: http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Fagus%20 ... in'&lang=1 Ewuś, wieczorem znalazłam jakieś małe robaczki zjadające liście wiązu, ale nie będę szaleć z chemią, niech sobie na razie radzi, będę obserwować i zbierać ile się da
Liście robią się jak porażone, młode nie wykształcają się do końca.
Iwonko - szukałam w internecie, ale niestety nie udało mi się ich zidentyfikować
Najciekawsze jest to, że pojawiły się w ciągu 1 doby.

Iwonko - szukałam w internecie, ale niestety nie udało mi się ich zidentyfikować

- reniuniek
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Milenko, byłaś w piatek u Kapiasa???
Jeżeli tak, to szkoda, że nie wiedziałyśmy o tym z Agą
Kochana, kupiłaś róże.....chyba o te same nam chodzi.....zobacz

To są te same, nie? Zapach normalnie powalił mnie z Agą na kolana
Nawet nie pomyślałam, żeby sprawdzić, czy są w sprzedaży
Kupiłaś pięknego buczka
Ja już truję mojemu M głowe, że w czerwcu musze pojechać tam jeszcze raz właśnie po buczki, bo skradły moje 
Jeżeli tak, to szkoda, że nie wiedziałyśmy o tym z Agą

Kochana, kupiłaś róże.....chyba o te same nam chodzi.....zobacz

To są te same, nie? Zapach normalnie powalił mnie z Agą na kolana

Nawet nie pomyślałam, żeby sprawdzić, czy są w sprzedaży

Kupiłaś pięknego buczka

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rugosa to pomarszczona
Dobra wiadomosć jest taka, że na swoich nie widziałam mszyc, a i bruzdownicy nie smakuje. Za to pięknie pachnie, a niektóre powtarzają kwitnienie. Rotes Meer nie mam, ale nic straconego-może się uda kiedyś dokupić 

- Mandragora
Reniu - nawet rozglądałam się za Wami
o której byłyście? My ok. 12:30 - 13:30. Czy to dokładnie ta róża, to nie wiem, bo podobnych rugos jest trochę (moja ma dość duże kwiaty). Kosztowała 13 zł. Właśnie oglądałam, co kupiłaś
Buczek purpurea tricolor ma zdecydowanie ładniejsze liście od mojego, ale chciałam płaczącego, a tricolor w formie płaczącej chyba nie ma. Też zwrociłaś uwagę na ten olbrzymi okaz za ponad 2000 zł?
Jakbym wygrała w totka, to od razu sobie takiego kupuję
(tylko, że ja nie gram
)
Ewo - moje rugosy niestety kupione już z mszycami
Ale jak stoją ściśnięte sporo czasu w szkółce, to nie ma się co dziwić. Może w gruncie nie będą łapać
Moja podobno kwitnie całe lato. Oby tylko się przyjęły i nie pogubiły pączków, bo mają ich dość sporo 

Ewo - moje rugosy niestety kupione już z mszycami

- reniuniek
My byłyśmy od 10 do 15 godz
Szkoda, że nie ma pewności, czy to ta róża
bo cena jest bardzo, bardzo do przyjęcia
no i ten zapach. Jak następnym razem pojadę, to muszę wybadać co to za piękność
Twój buczek jest też śliczny, mi w ogóle podobają sie wszystkie
i musze je zaprosić do siebie
Niektóre okazy były powalające 

Szkoda, że nie ma pewności, czy to ta róża

Twój buczek jest też śliczny, mi w ogóle podobają sie wszystkie

- Mandragora
Moja ''Exception rotes meer" pachnie nieziemsko, do tego te duże, pełne kwiaty
I właśnie doczytałam, że jej płatki nadają się do wyrobu konfitur. 5 godzin mówisz, ale pewnie z zaliczeniem kawiarni
Udało mi się właśnie posadzić 3 tawułki i w momencie gdy skończyłam, spadł deszcz. Specjalnie dla Leosi, która prosiła o zdjęcie, poleciałam w deszczu pstryknąć komórką poglądową fotkę powstającej rabaty. Niewiele widać, ale już mówię: najbliżej tuj wsadziłam 2 rugosy, potem 3 tawułki i buczek.

Rabata będzie miała docelowo inny kształt - na prawo chcę dosadzić hortensję ogrodową, która przeszkadza Mamie w jej mini-ogródku na rabacie różanej i zapewne na lewo też ją będę rozszerzać. Mile widziane Wasze propozycje, co by tutaj pasowało
Rabata jest półsłoneczna (to lepsze określenie dla niej niż półcienista ;) Może czymś ją rozjaśnić - podoba mi się bardzo dereń z biało-zielonymi listkami, ale nie w formie krzaczastej, tylko piennej:

(źródło: http://www.ogrod-gardener.pl/1/5/9/deren_cornus.php )
Czy ten ze zdjęcia był formowany, czy są w sprzedaży pienne?
Oczywiście widziałabym też coś kwitnącego, może Barbula klandoa - kwiaty błękitne, kwitnie VIII - IX, lubi ciepłe i osłonięte stanowiska, tak się prezentuje:

(źródło: http://www.szkolka-przytok.pl )
Miałoby to ręce i nogi wg Was?

Udało mi się właśnie posadzić 3 tawułki i w momencie gdy skończyłam, spadł deszcz. Specjalnie dla Leosi, która prosiła o zdjęcie, poleciałam w deszczu pstryknąć komórką poglądową fotkę powstającej rabaty. Niewiele widać, ale już mówię: najbliżej tuj wsadziłam 2 rugosy, potem 3 tawułki i buczek.

Rabata będzie miała docelowo inny kształt - na prawo chcę dosadzić hortensję ogrodową, która przeszkadza Mamie w jej mini-ogródku na rabacie różanej i zapewne na lewo też ją będę rozszerzać. Mile widziane Wasze propozycje, co by tutaj pasowało

(źródło: http://www.ogrod-gardener.pl/1/5/9/deren_cornus.php )
Czy ten ze zdjęcia był formowany, czy są w sprzedaży pienne?
Oczywiście widziałabym też coś kwitnącego, może Barbula klandoa - kwiaty błękitne, kwitnie VIII - IX, lubi ciepłe i osłonięte stanowiska, tak się prezentuje:

(źródło: http://www.szkolka-przytok.pl )
Miałoby to ręce i nogi wg Was?

- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Milenko witaj właśnie zobaczyłam że ukorzeniłam taką róże jaką kupiłaś...moje patyczki już mają listki i pączki jak tylko pojawi się kwiat to sprawdzę ...
nie umiem doradzić co do rabaty...

nie umiem doradzić co do rabaty...

Witaj Milenko - Mandragoro
Dopiero dzisiaj zajrzałam do Twojego ogródka, wczoraj nie znalazłam czasu.
No, jestem pod wrażeniem. Przyznam się, że kilka zdjęć sobie zapisałam - zainspirowały mnie. Pięknie sobie to wszystko aranżujesz.
Jeśli chodzi o nową rabatkę - derenia piennego mam, takiego zaszczepionego na wysokości ok. 1,6m. Nie są drobie i pięknie rozjaśniają rabatki. Ale chcesz go posadzić blisko tego buka? Moim skromnym zdaniem będą się kłócić pokrojem.
Do zacienionych zakątków wypatrzyłam sobie ostatnio żółtolistną serduszkę.

No, jestem pod wrażeniem. Przyznam się, że kilka zdjęć sobie zapisałam - zainspirowały mnie. Pięknie sobie to wszystko aranżujesz.
Jeśli chodzi o nową rabatkę - derenia piennego mam, takiego zaszczepionego na wysokości ok. 1,6m. Nie są drobie i pięknie rozjaśniają rabatki. Ale chcesz go posadzić blisko tego buka? Moim skromnym zdaniem będą się kłócić pokrojem.
Do zacienionych zakątków wypatrzyłam sobie ostatnio żółtolistną serduszkę.
Pozdrawiam - Dosia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67157
- reniuniek
Milenko, nie zaliczyłyśmy kawiarni
Wolałyśmy kase wydać na zielsko
Ta niepewność co do róż mnie wykończy
Musze jeszcze dać fotke do wątku Ewci, może ona będzie mogła pomóc hihihi.
Co do rabaty, ja bym tam już nic nie sadziła dużego, przecież róże ci sie strasznie rozrosną, prawda?
Jedynie co, to w nogach pięknego buczka, posadziłabym coś małego.....żurawki albo miniaturowe iglaczki

Ta niepewność co do róż mnie wykończy

Co do rabaty, ja bym tam już nic nie sadziła dużego, przecież róże ci sie strasznie rozrosną, prawda?
Jedynie co, to w nogach pięknego buczka, posadziłabym coś małego.....żurawki albo miniaturowe iglaczki

a co to jest za buk? wygląda na szczepiony tricolor
Pozdrawiam - Dosia
- Mandragora
Misiu - oj, to życzę Ci, żeby była tak pięknie pachnąca jak moja
Dosiu - dziękuję, że zajrzałaś
O dereniu myślałam trochę dalej od buka, rabata ma w tej chwili kształt języka, ale chce ją rozszerzyć w obie strony. Dereń ewentualnie trochę bardziej w lewo od buka, co najmniej 2 - 2,5 m. - właśnie coś mi nie pasowało w tym zestawieniu (mimo wszystko byłyby dość blisko) buk i dereń, dlatego jestem ciekawa Waszej opinii
To miejsce jest bardziej słoneczne niż cieniste, choć nie cały czas w pełnym słońcu. Buk to Purple Fountain, listki ma w jednolitym kolorze, bez przebarwień, jak tricolor. A co myślisz o lekkim rozszerzeniu rabaty i dosadzeniu kępki niebieskiej barbuli, którą wyżej pokazywałam? Uwielbiam niebieski kolor, a tak niewiele mam kwiatów w tym kolorze (w zasadzie oprócz kilku kępek wiosennych szafirków chyba nic innego nie mam).
Reniu - myślę, że może być ciężko zidentyfikować tę rugosę z Twojego zdjęcia. Zaciekawił mnie temat i o silnym zapachu i takim kolorze znalazłam 'Kaiserin des Nordens', 'Hansa', 'Roseraie de L'Hay', 'Rotes Meer' (moja), 'Adam Chodun'. A co do mojej rabatki - żurawki wolę podziwiać u innych, iglaczków chyba też wolałabym już nie zapraszać.. Przed buczka coś niższego od tawułek, kwitnącego, do max. 25-30 cm.

Dosiu - dziękuję, że zajrzałaś

Reniu - myślę, że może być ciężko zidentyfikować tę rugosę z Twojego zdjęcia. Zaciekawił mnie temat i o silnym zapachu i takim kolorze znalazłam 'Kaiserin des Nordens', 'Hansa', 'Roseraie de L'Hay', 'Rotes Meer' (moja), 'Adam Chodun'. A co do mojej rabatki - żurawki wolę podziwiać u innych, iglaczków chyba też wolałabym już nie zapraszać.. Przed buczka coś niższego od tawułek, kwitnącego, do max. 25-30 cm.
Jeżeli to Fontain to będzie miał formę płaczącą. Ja mam takiego ale jako soltier

Mam też takiego żółtego, uwielbiam go. Gdyby miał stac od Twojego o ok. 2-3m to może by się nadał. Jest od niego niższy. Albo jeszcze lepiej - widziałam ostatnio w szkółce takie żółte buki płaczące ale nie zaszczepione na nodze, tylko rosnące od dołu. Wtedy by pasował

Albo ni eryzykować drugiej płaczącej odmiany tylko posadzić dołem piękną żółtą kulę, np. bez koralowy

A niebieskie kwiatki są piękne, gdybyś je posadziła na przodzie rabaty byłoby super. Z niebieskim kolorem jest ciężko, niewiele jest kwiatów w tym kolorze. Kiedyś w któres gazecie ogrodniczej podawali przykład niebieskiej rabaty. Były tam ostróżki, łubiny.
-- 2 cze 2013, o 21:00 --
tutaj jest o niebieskich kwiatach na rabaty http://www.naogrodowej.pl/artykul,Rabat ... e_blue,335

Mam też takiego żółtego, uwielbiam go. Gdyby miał stac od Twojego o ok. 2-3m to może by się nadał. Jest od niego niższy. Albo jeszcze lepiej - widziałam ostatnio w szkółce takie żółte buki płaczące ale nie zaszczepione na nodze, tylko rosnące od dołu. Wtedy by pasował

Albo ni eryzykować drugiej płaczącej odmiany tylko posadzić dołem piękną żółtą kulę, np. bez koralowy

A niebieskie kwiatki są piękne, gdybyś je posadziła na przodzie rabaty byłoby super. Z niebieskim kolorem jest ciężko, niewiele jest kwiatów w tym kolorze. Kiedyś w któres gazecie ogrodniczej podawali przykład niebieskiej rabaty. Były tam ostróżki, łubiny.
-- 2 cze 2013, o 21:00 --
tutaj jest o niebieskich kwiatach na rabaty http://www.naogrodowej.pl/artykul,Rabat ... e_blue,335
Pozdrawiam - Dosia
- Mandragora
Dosiu, dokładnie, jest płaczący
Wiesz, że bez koralowy brałam pod uwagę?
Tylko z bordowymi listkami, np. Black Lace "Eva". Na tle zielonej ściany mógłby ładnie wyglądać (tak myślę), oczywiście nie za blisko buka. Trochę przeraża mnie jego docelowa wielkość (3-4 m), może znajdę inną mniejszą odmianę bzu koralowego o ciemnych liściach.. Chociaż Twój - żółty jest równie śliczny
Za link dziękuję, na pewno się przyda