Mięsko bez pieczenia

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Mirka227
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 42
Od: 15 sty 2010, o 00:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Łopatka wg przepisu z pierwszej strony palce lizać. Robiłam już kilka razy i zawsze szybko schodzi ;:303
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8379
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Ostróda

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Wczoraj z "archiwum " wykopałam tą rurkę do gotowania mięsa zwaną nadobką i już mam odpowiednią porcję mięsa a chcę zrobić w niej golonkę wg przepisu krzysztofkhn ze strony 7.
Całkiem zapomniałam o tym prostym urządzeniu, które kiedyś było używane bardzo często. Mięso zapeklowane czeka do poniedziałku a dziś wyjmę gotowe piersi z kurczaka gotowane w zalewie systemem 2 x po 5 min.
Wieczorem degustacja - trzymajcie kciuki za oba podejścia :wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8379
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Ostróda

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Skorzystałam z 2 przepisów - najpierw pierś z kurczaka ( 1,2 kg) gotowana w zalewie 2 x po 5 minut .
Dodałam trochę ostrej papryki i keczupu( 1 łyżkę) tak dla urozmaicenia smaku.
Wspaniale smakuje i często bedzie gościć w naszym menu

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Golonkę robiłam dopiero wczoraj bo peklowała się na sucho chyba 5 dni.
Dziś wieczorem wyjmowałam i było z tym trochę kłopotu. Blaszka dociskająca mięso tak dziwnie na ukos się ułożyła i mimo tego,że pojemnik na chwilkę zanurzyłam w ciepłej wodzie nie mogłam wyjąć bo blokowała się w tej rurce.
Dopiero podwadzenie nożem załatwiło całą sprawę ... :;230
Mamy wspaniałe mięsko do kanapek i całą miskę smacznej galarety a mąż uwielbia ją.
dziękuję za te wspaniałe przepisy - jakoś dziwnie nabrałam chęci do gotowania.

Obrazek

To stary szynkowar ale nadal dobrze się sprawuje.
Widziałam w sieci na fotkach nowocześniejsze i praktyczne bo łatwiej wyjmować jeśli gotuje sie bez woreczka .
kris13
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 29
Od: 18 sty 2013, o 11:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

pieknie wyglada smakuje pewnie wysmienicie
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

a ja poprosze o przepis na golonke z nadobka czyli z szynkowara :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Witam serdecznie ;:65 >>> ten sam post wstawiłam w torciku z mięska żeby nie szukać gdzie to było :heja
Mój M po którymś tam programie w TV gdzie była mowa o zawartości mięsa i dodatków w wędlinach powiedział > " Nie kupuj tego gu... , bo szkoda się truć " .
No i co tu dać do chleba :?:
Do sprawdzonego już przez Was przepisu na mięsko bez pieczenia trzeba było coś nowego wymyślać.
Najpierw były pieczenie i pasztety > z mięs mieszanych.
Później trafiłam na przepisy z szynkowara ( na forum też ktoś polecał, ale jakoś mi się o nim zapomniało :oops: )
Trafiłam na tą stronkę PRZEPISY >>> obejrzałam ten FILM jak to się robi
Następnym krokiem by ZAKUP
Trochę czasu trzeba poświecić na gotowanie i nie jest tak szybko jak mięsku bez pieczenia, ale efekt jest powalający ;:215
Na aledrogo są rożne szynkowary i tańsze ( aluminiowe ) można dokupić woreczki ( ja kupiłam > bo łatwiej się wyjmuje i powstała galaretka ładnie zastyga na mięsku ) i posmaku metalu nie będzie .
Gorąco polecam > smacznie, bo daje to co lubimy > świeże, bo robimy kiedy jest potrzeba > zdrowo, bo bez dodatku chemii ;:215
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8379
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Ostróda

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

liska dawno tu nie zaglądałam i nie widziałam Twego pytania.
Przepis na golonkę w "nadobce" a teraz już wiem,że nazywa się GARNEK SZYNKOWAR jest na str 7 tego wątku ( na dole)

FIGA - Kasiu nigdy nie trafiłam na ta stronę - wielkie dzięki.
Oj ... będzie się działo w mojej kuchni ... :;230
Szynkowar na zdjęciach to juz profesjonalny sprzęt nie to co ten kupiony z 20 lat temu ale efekt końcowy i tak zależy od tego co włożymy do niego.
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Tu są jeszcze inne filmiki może się przydadzą http://www.youtube.com/results?search_q ... pSa2AsjRHg
Moje linki
KATARZYNA
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

liska pisze:a ja poprosze o przepis na golonke z nadobka czyli z szynkowara :)
krzysztofkhn pisze:Witajcie !

Przygotowanie golonki jest proste.
Mięsa należy kupić tyle, aby zmieściło się do rury / nadobki/ i zostało jeszcze trochę miejsca. Zastąpić ją można słoikiem, lub innym naczyniem, które nie zwęża się na górze.
Wcześniej mięsko umyć, osuszyć, wyjąć kość, nasolić, dodać ulubione przyprawy. Najlepiej trochę włoszczyzny i jedną cebulę, odrobinę pieprzu. Niech tak przygotowane poleży 3 - 5 dni w lodówce.
Włożyć do nadobki, w ten sposób aby skóra przylegała do ścianek nadobki.
Założyć sprężynę dociskową. W innym naczyniu docisnąć spodeczkiem, obciążyć słoiczkiem z wodą. Do nadobki wlać pól szklanki wody. Jeśli mięso wypije całą wodę to uzupełnić.
Gotować w wysokim garnku, na najmniejszym ogniu półtorej, dwie godziny.
Wyjąć nadobkę schłodzić. Na drugi dzień, na sekundę nadobkę włożyć do wrzątku, aby się odkleiła zawartość. Będzie sporo pysznej galarety.
Smacznego.
Moje linki
KATARZYNA
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1602
Od: 22 mar 2007, o 19:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Kasiu, korzystam z tego przepisu, mięso zawsze pyszne i kruche, w dodatku nie pieczone, nie smażone, na obiad, na kolację, zawsze dobre. Pozdrawiam Cię gorąco.
Awatar użytkownika
ED99
200p
200p
Posty: 220
Od: 11 sie 2013, o 14:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Witam serdecznie.
Ja robię boczek, czy inne mięsko w rękawach do produkcji salcesonu,są mocne i możne je kupić w większości sklepów ogrodniczych ;:333
Pozdrawiam ED.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Z racji zbliżających się Świąt i tego ,że gotuje mi się zalewa do ,,mięska bez pieczenia,,podnoszę temat.
Przepis sprawdzony kilkanaście razy przeze mnie i inne forumowiczki i wart przypomnienia.
Tym razem czeka na gotowanie 5 kg.szynki i 5 kg schabu.Oczywiście mięsko będzie potem pokrojone w większe kawałki i zamrożone.Wyciągnę tyle ile będzie trzeba w każdej chwili,a i studentka na pewno coś wywiezie.Tyle mięsa jednorazowo jeszcze nie robiłam.Mam nadzieję ,że ilość soli dobrze dostosuję do ilości mięcha. :wink: FIGO jeszcze raz bardzo dziękuję i czekam na kolejne przepisy....
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Posty: 4328
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Szukałam przepisu na gotowaną szyneczkę i tutaj znalazłam ,jak to dobrze że istnieją takie wątki ,pokłon dla Figi - Kasi;:32
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

moje mięska już ugotowane.Właśnie wyłączyłam je drugi raz.Odpoczywa w zalewie,a potem do zamrażarki.Z racji ponad 10 kg,ilości mięsa;zalewa ma niesamowity smak i aromat.Chyba część podleję i zrobię na niej grochówkę.
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Witajcie.Jestem tu pierwszy raz :wit .Wiec zaznaczam wątek,agy mi nie zginąl i mykam go przeglądać :heja
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”